Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 4 september 2013

Evenementen zijn er voor iedereen. Toch?

Als organisator van evenementen wil je dat je deuren openstaan voor iedereen. Maar hoe zorg je er voor dat ook bezoekers met een visuele handicap zich welkom voelen? Met haar nieuwe brochure “open & in” wil het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) vzw ervoor zorgen dat nog meer organisatoren en blinde en slechtziende cultuurliefhebbers elkaar vinden in toegankelijke evenementen.

Twee jaar geleden zet het SBPV de eerste stappen bij het adviseren van Gent Festival van Vlaanderen om een aantal concerten toegankelijk te maken voor bezoekers met een visuele handicap. Op basis van haar expertise en in samenwerking met heel wat blinde en slechtziende cultuurliefhebbers en Gent Festival van Vlaanderen werkt het SBPV dat advies verder uit tot een volledige brochure. Weet bijvoorbeeld dat (deel)evenementen die eerder draaien rond het auditieve dan rond het visuele, toegankelijker zijn voor mensen met een visuele handicap. Heeft iemand je al verteld dat er specifieke kanalen zijn waar je blinde en slechtziende mensen op de hoogte kan brengen van je evenement? Heel wat blinde of slechtziende bezoekers hebben een blindengeleidehond. Denk je eraan dat een zitplaats op de hoek wat meer ligruimte biedt voor de hond? Je dacht alle ruimte nuttig te gebruiken en een blinde toeschouwer achter een pilaar te plaatsen? Weet dat die pilaar de akoestiek behoorlijk naar de knoppen helpt, waardoor jouw blinde bezoeker helemaal niet kan genieten van het concert. Bij Gent Festival van Vlaanderen staat toegankelijkheid voor blinde en slechtziende bezoekers hoog in het vaandel. “Wanneer een blinde of slechtziende persoon je na afloop van het concert weet te vertellen dat het zo’n deugd doet om ontvangen te worden als een gast, en niet het gevoel te hebben om een last te zijn voor de organisatie, is dat de kroon op het werk”, getuigt Annelore Camps, medewerkster van het Festival.

Waar kun je als organisator op voorhand rekening mee houden en waar moet je op letten om jouw evenement ook voor blinde en slechtziende bezoekers toegankelijk te maken? Hoe kun je dit aanpakken en waar kun je terecht voor advies? Op al deze vragen biedt de brochure “open & in” een antwoord. Bovendien kan het verhogen van toegankelijkheid zonder hoge meerkosten. Ook een exemplaar ontvangen? Stuur een mailtje naar secretariaat@sbpv.be of kijk op de website www.zichtopcultuur.be.

Van 14 tot en met 28 september kun je terecht op Gent Festival van Vlaanderen voor toegankelijke concerten, ook voor blinde en slechtziende muziekliefhebbers.

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be