Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 25 oktober 2013

Klok terug, blik op de blinde voetganger

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) vraagt extra aandacht voor de blinde en slechtziende voetgangers tijdens de wintertijd die dit weekend van start gaat. Want extra begrip en aandacht voor deze uitermate kwetsbare voetgangers kan ongevallen voorkomen.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) laat weten dat de omschakeling naar het winteruur risico’s inhoudt voor wie zich als voetganger op straat begeeft tijdens de avondspits. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor de meest kwetsbare weggebruikers. Want blinde of slechtziende voetgangers kunnen de verkeerssituatie moeilijk inschatten omdat ze de visuele informatie missen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld niet snel achteruit stappen als een auto plots een manoeuvre uitvoert. Wees als autobestuurder of fietser alert voor een voetganger met een witte stok. Heb even geduld als hij aan het zebrapad staat te wachten, want dan neemt hij de verkeerssituatie in zich op door aandachtig te luisteren. Weet dat hij met zijn witte stok aangeeft dat hij wil oversteken, door die 45 graden voor zich uit te steken. Heb ook oog voor de blinde of slechtziende voetganger die zich verplaatst met behulp van zijn blindengeleidehond. Je kunt ze herkennen aan het reflecterend harnas van de hond. Parkeer je auto niet op het zebrapad, want dan dwing je de blinde voetganger het zebrapad te verlaten, waardoor hij onnodig risico’s loopt. Alle informatie over hoe iemand met een visusbeperking zich in het verkeer begeeft en hoe je daar als andere weggebruiker mee omgaat, verzamelde SBPV in de brochure “Veilig in het verkeer” (downloadbaar op www.sbpv.be).

De meeste ongevallen gebeuren door slechtere zichtbaarheid in het donker, stelt het BIVV. Door alert te zijn voor de opvallende witte stok of het reflecterend harnas van de blindengeleidehond, komen zowel de blinde of slechtziende voetganger en de fietser en autobestuurder veilig en ongevallenvrij thuis in de komende donkere wintermaanden.

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be