Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 10 december 2013

Blinden krijgen geen toegang tot betrouwbare gezondheidsinformatie

Gisteren lanceerde Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen samen met Het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM) de website www.gezondheidenwetenschap.be. Op deze website kun je als Vlaming terecht voor betrouwbare antwoorden op jouw gezondheidsvragen. Behalve als je een van de 198.000 Vlaamse blinde of slechtziende burgers bent. Want voor hen is de website slecht toegankelijk. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vindt dit een gemiste kans.

Voor blinden en slechtzienden is de opmars van digitale communicatie en informatie een zegen. Dankzij hun aangepaste computer krijgen ze toegang tot de informatie die op internet staat. Dit op voorwaarde dat websites er rekening mee houden dat veel bezoekers omwille van hun handicap een aangepaste computer gebruiken. Dit zijn dan toegankelijke websites. Maar daar knelt vaak het schoentje. Bij het ontwerpen van websites werkt men nog steeds te weinig aan deze toegankelijkheid. Daardoor wordt blinden en slechtzienden de toegang ontzegd tot zowel commerciële als overheidswebsites en dus tot de informatie en diensten die daar worden aangeboden. De richtlijnen voor toegankelijke websites vragen nochtans niet het onmogelijke: een stopknop voor de bewegende onderdelen, goed zichtbare en betekenisvolle links en een korte beschrijving bij elke afbeelding zouden de hierboven vernoemde www.gezondheidenwetenschap.be al een heel stuk bruikbaarder maken. En dat is geen alleenstaand geval.

Hoe kan het beter? Toegankelijke websites zijn gebouwd volgens de regels van de kunst, de webstandaarden. Die zijn niet moeilijk aan te leren aan ontwikkelaars en webredacteurs. Ook bij het schrijven van een lastenboek en bij de keuze van een webdesignbedrijf moet men hier rekening mee houden. Tijdens de bouw van een website of onderdelen ervan kunnen de bouwers zich ook laten begeleiden door een dienst als AnySurfer of door taakgericht gebruikersonderzoek door personen met een handicap.

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen dringt er in een brief naar Minister van telecommunicatie Vande Lanotte op aan om zowel met Vlaamse als Europese wetgeving te verplichten dat websites van overheidsadministraties toegankelijk moeten zijn. Want ook bij websitetoegankelijkheid is voorkomen beter dan genezen.


Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be