Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 20 februari 2014

Blinde en slechtziende senioren reageren: internetten is toch niet zo handig voor ons

Ingrid Lieten wil met haar campagne rond mediawijsheid, “Da’s toch handig, dat internet!”,  meer ouderen laten kennis maken met de voordelen van het internet. Een initiatief dat het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) zou toejuichen, mochten websites toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Maar dat zijn ze op dit moment jammer genoeg meestal niet.

Als we de bevolkingsprojecties van de Studiedienst van de Vlaamse Regering mogen geloven zullen er in 2030 bijna anderhalf miljoen 65-plussers zijn. Als je weet dat vandaag acht van de tien blinden en slechtzienden ouder zijn dan 65, moeten we er geen tekeningetje bij maken wat dit betekent voor de toekomst. Deze blinde en slechtziende 65-plussers hebben het bovendien niet gemakkelijk in onze – digitale – wereld. Nochtans zou de opmars van de digitale communicatie en informatie een zegen kunnen zijn voor mensen met een visuele handicap, mochten websites er rekening mee houden dat veel bezoekers omwille van hun handicap een aangepaste computer gebruiken. Dit zijn dan toegankelijke websites. En daar knelt vaak het schoentje. Bij het ontwerpen van websites werkt men nog steeds te weinig aan deze toegankelijkheid. AnySurfer, het Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites, geeft aan dat de richtlijnen voor toegankelijke websites nochtans niet het onmogelijke vragen: een stopknop voor de bewegende onderdelen, goed zichtbare en betekenisvolle links en een korte beschrijving bij elke afbeelding zouden websites al een heel stuk bruikbaarder maken. En zo toegang bieden aan blinde en slechtziende internetsurfers, ook 65-plussers. Indien deze campagne van minister Lieten erin zou slagen om meer senioren online te krijgen en te leren werken met het internet is dat een goede zaak. Maar dan mag deze campagne geen uitsluiting betekenen voor de blinde en slechtziende ouderen die daarbij uit de boot zouden vallen simpelweg omdat websites voor hen niet toegankelijk zijn. Nu kan er nog heel wat via niet-digitale weg (bv. papier) maar eens dat wegvalt, staan mensen met een visuele handicap voor een gesloten digitale deur.

Dus vragen wij u, mevrouw Lieten, doe vooral verder met uw actie maar maak alstublieft ondertussen ook werk van een complete digitale toegankelijkheid. Het SBPV en alle (toekomstige) blinde en slechtziende 65-plussers zullen u dankbaar zijn.

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be