Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 21 februari 2014

Blinde en slechtziende senioren reageren op campagne minister Lieten: “Da’s boven ons budget, dat internet!”

ngrid Lieten wil met haar campagne “Da’s handig, dat internet!” meer senioren aan het internetten krijgen. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) juicht deze campagne toe op voorwaarde dat niet alleen de websites toegankelijk gemaakt worden maar vooral dat alle blinde en slechtziende senioren de kans krijgen om over de nodige apparatuur te beschikken om te kunnen internetten. En dat is niet zo voor mensen die na hun 65ste blind of ernstig slechtziend worden.

Mensen met een visuele handicap hebben aangepaste hulpmiddelen nodig om te kunnen internetten, zoals een brailleleesregel die de tekst van een website “vertaalt” naar braille of een programma dat alles voorleest wat op een website staat. Dit zijn stuk voor stuk peperdure hulpmiddelen die je je privé niet kunt aanschaffen zonder extra financiële hulp. In Vlaanderen kun je die hulp en terugbetaling aanvragen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), mits je voldoet aan een aantal indicatoren. Maar als je pas na je 65ste blind of slechtziend wordt, kun je niet meer terecht bij het VAPH maar moet je naar het federale Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Vreemd genoeg is terugbetaling daar afhankelijk van het soort handicap die je treft. Je krijgt er bijvoorbeeld wel financiële ondersteuning voor de aankoop van hoorapparaten, orthopedische toestellen en schoenen. Maar hulpmiddelen voor blinde en ernstig slechtziende mensen werden niet in de nomenclatuur opgenomen. Het SBPV begrijpt deze discriminatie niet.

Als minister Lieten wil dat ook blinde en slechtziende senioren het nut van het internet leren ontdekken, zullen een paar van haar collega ministers nog wat werk moeten verrichten. Daarom vraagt het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen een paar garanties van de overheid:

  • dat er terugbetaling komt van de aankoopkost van deze toestellen, ook voor mensen die hun handicap verwerven na hun 65ste;
  • dat er onafhankelijke expertise ten dienste gesteld wordt van blinde en slechtziende mensen, ook ouderen. Deze expertise kan de mogelijkheden van de hulpmiddelen bekend maken en ondersteuning bieden om de juiste keuze te maken;
  • dat er ondersteuning is waardoor de hulpmiddelen op een degelijk manier kunnen uitgeprobeerd worden.

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be

SBPV blijft niet onopgemerkt...

Het persagentschap Belga publiceerde volgend bericht naar aanleiding van ons persbericht:

"Da's boven ons budget, dat internet!" (Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen)

Mensen met een visuele handicap hebben aangepaste hulpmiddelen nodig om op het internet te kunnen, en die hulpmiddelen zijn allemaal peperduur. In een reactie van het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV), op de campagne die minister van Media Ingrid Lieten lanceerde om meer senioren aan het internetten te krijgen, roept de vereniging dan ook op om alle blinde en slechtziende senioren de kans te geven om over de nodige apparatuur te beschikken om te kunnen internetten.

SBPV juicht de campagne "Da's handig, dat internet!" van Lieten toe, maar wijst erop dat mensen met een visuele handicap de hulpmiddelen zelf niet zonder financiële hulp kunnen aanschaffen. Ze kunnen hulp en terugbetaling vragen bij het Vlaams Agentschapvoor Personen met

een Handicap, maar mensen die pas na hun 65ste blind of slechtziend worden, kunnen bij dat agentschap niet meer terecht. Zij moeten naar het Riziv, maar daar is de terugbetaling afhankelijk van het soort handicap die je treft. "Je krijgt er bijvoorbeeld wel financiële ondersteuning voor de aankoop van hoorapparaten, orthopedische toestellen en schoenen. Maar hulpmiddelen voor blinde en ernstig slechtziende mensen werden niet in de nomenclatuur opgenomen. Het SBPV begrijpt deze discriminatie niet", zo klinkt het in een persbericht.

"Als minister Lieten wil dat ook blinde en slechtziende senioren het nut van het internet ontdekken, zullen een paar van haar collega-ministers nog wat werk moeten verrichten", aldus SBPV. Zo moet er een terugbetaling komen van de toestellen voor alle mensen met een visuele handicap, moet onafhankelijke expertise ten dienste gesteld worden van alle blinde en slechtziende mensen en moet er ondersteuning komen waardoor de hulpmiddelen op een degelijk manier uitgeprobeerd kunnen worden.

Uit: Belga, ""Da's boven ons budget, dat internet!" (Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen)", in: Belga, 21 februari 2014.