Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 17 maart 2014

Blinden rekenen op 'goed gedrag' fietsers bij invoer verkeersbord B22 en B23

Nu ook in Gent verkeersborden B22 en B23 zijn geplaatst en fietsers er vanaf 14 maart rechtsaf of rechtdoor mogen fietsen aan het rode verkeerslicht, roept het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) de fietsers uitdrukkelijk op om extra aandachtig te zijn voor blinde en slechtziende verkeersdeelnemers. Voor hen zijn aansnellende onhoorbare fietsers een reëel gevaar.

Meer en meer steden en gemeenten stimuleren het gebruik van de fiets in de binnenstad. Gezond en vooral sneller, luidt het. Maar nu, na Brussel, ook Gent fietsers toelaat bij rood licht rechts af te slaan of door te rijden, raken blinden en slechtzienden nog bezorgder over hun verminderde veiligheid in het verkeer.  Ze kunnen de fietser niet zien, maar ook niet horen aankomen. Ze kunnen dus hun stappen niet vertragen of versnellen om een aankomende fietser te vermijden. Daarvan is de fietser zich vaak niet bewust waardoor een aanrijding nipt of niet kan vermeden worden.

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) vzw verspreidt daarom de brochure 'Veilig in het verkeer’. De brochure beschrijft en illustreert o.a. hoe personen met een visuele handicap de witte stok hanteren om welbepaalde signalen aan andere weggebruikers te geven. Ziet men bijvoorbeeld een blinde of slechtziende op de rand van de stoep staan met zijn witte stok diagonaal voor zich, dan betekent dit dat hij wacht om over te steken en aandachtig luistert tot hij geen voorbijgaand verkeer meer hoort. Steekt hij zijn stok vooruit, in een hoek van 45 graden boven de grond, dan begint hij effectief over te steken. Fietsers die dit signaal begrijpen, kunnen voorkomen dat de witte stok op dat moment in hun spaken terechtkomt of dat ze de overstekende slechtziende voetganger aanrijden.

Ook blindengeleidehond gebruikers worden in het verkeer niet snel herkend ondanks het reflecterend harnas van de hond.

Ook voor hen wordt aan de fietser gevraagd bijzonder oplettend te zijn. Een betere kennis en wederzijds begrip kunnen immers misverstanden, vervelende situaties
en vooral ongevallen voorkomen.

Wie interesse heeft in de volledige brochure en zo wil meewerken aan een grotere verkeersveiligheid, kan ze opvragen op info@sbpv.be of hier downloaden.

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be