Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 20 maart 2014

Webwinkels een opportuniteit voor blinden en slechtzienden om zelfstandig aankopen te doen

Online shops zijn er zich wellicht niet direct van bewust, maar elektronisch winkelen betekent voor personen met een visuele handicap een opportuniteit om zelfstandig hun aankopen te kunnen doen.

Bij online shoppen moeten blinde en slechtziende mensen geen beroep doen op de hulp van anderen voor hun verplaatsing of begeleiding  en dankzij de productbeschrijving op de website kunnen ze de inhoud van een product tot in de details te weten komen. Het bespaart hen ook de vaak vermoeiende en tijdrovende ervaring in het warenhuis, zeker als de koopwaar ook nog eens thuis geleverd wordt. Maar kunnen blinde en slechtziende consumenten er even gemakkelijk shoppen als ziende? Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw)  nam de proef op de som en  stelde in samenwerking met EvY Debauve, een masterstudente KU Leuven, een onderzoek in naar de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van tweewebwinkels: Collivery (nu Solucious) en Caddyhome. Daartoe gingen we bij een aantal blinde en slechtziende mensen thuis langs om samen met hen te gaan shoppen op deze websites, zodat we konden achterhalen welke problemen specifiek
ontstaan door een gemis aan toegankelijkheidsfactoren noodzakelijk voor blinde en slechtziende klanten. Een aantal drempels voor mensen met een visushandicap kwamen aan het licht.

Gezien thuisbezorgsites een interessante winkeloptie zijn voor de doelgroep, bezorgde het SBPV beide webwinkels de bevindingen van het onderzoek van hun website en nodigde hen uit om aan de hand van meegestuurde tools stappen te doen om die toegankelijker te maken. Beide reageerden alvast positief op ons schrijven.

Ook interesse om uw webshop toegankelijk te maken? Anysurfer, de Belgische organisatie die ijvert voor een betere nationale webtoegankelijkheid, is een organisatie die u hierbij kan begeleiden. Hoe toegankelijker uw website is, hoe meer blinde en slechtziende klanten u hiermee kunt bereiken en daar maakt het SBPV graag reclame voor.

 

Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490/444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be