Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 17 april 2014

Een put te ver...

In Izegem en Roeselare werden in de nacht van 16 op 17 april 2014 tientallen riooldeksels gestolen. De stadsdiensten wijzen op het grote gevaar dat vooral fietsers en automobilisten lopen. Het Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen (SBPV) wijst de stadsdiensten er echter op dat dit ook voor blinden en slechtzienden een groot, zo niet levensgevaarlijk probleem, is.

Levensgevaarlijk…

De stadsdiensten duiden de plaatsen waar de riooldeksels ontbreken aan met duidelijke signalisaties. Deze zijn echter niet duidelijk genoeg voor blinden en slechtzienden. De gaten in het wegdek langs de voetpaden zijn afgezet met linten of paaltjes om aan te duiden waar de putten zich bevinden. Blinden en slechtzienden kunnen deze markeringen niet of onvoldoende snel waarnemen, noch voelen. Zij verplaatsen zich dikwijls met behulp van een witte stok en deze tast onder de linten heen en/of tussen de paaltjes door. Het risico om in zo’n put te vallen en zich ernstig te kwetsen is groot, te groot volgens het SBPV.

Maar er is ook een oplossing mogelijk!

Het SBPV heeft alle begrip voor de stadsdiensten die hun uiterste best doen om dit euvel zo snel mogelijk op te lossen. Doch zouden wij willen vragen om de wegmarkeringen op een duidelijker manier aan te brengen zoals bijvoorbeeld door het plaatsen van dranghekkens of geruite werfhekkens. Dit kunnen blinden en slechtzienden wel (op tijd) voelen. Deze oplossing is volgens ons niet alleen nuttig voor mensen met gezichtsproblemen, maar is een oplossing voor alle weggebruikers.

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be