Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 27 april 2014

‘Zwijgende’ identiteitskaartlezer vergroot digitale kloof voor blinden en slechtzienden

Toegang tot officiële informatie met de identiteitskaart via de elektronische kaartlezer is een technologische evolutie die van alles mogelijk maakt. Niet voor blinde en slechtziende mensen; voor hen blijft de toegang vergrendeld.

 “Elke stap die online dienstverlening vergemakkelijkt, is goed nieuws voor personen met een visuele handicap”, zegt Ria Decoopman woordvoerder van het Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen (SBPV). “ Ze zijn vaak meer gebaat bij online toepassingen dan mensen zonder handicap. Dit omdat de offline toepassingen vaak nog veel minder toegankelijk zijn: blinde mensen kunnen bijvoorbeeld geen papieren formulieren invullen, hebben assistentie nodig om zich naar een loket te begeven. Het ophalen van informatie via de elektronische identiteitskaart zou voor blinde en slechtziende pc-gebruikers ongetwijfeld een zege zijn, maar helaas, de toegang wordt hen ontzegd door het uitblijven van een sprekende kaartlezer.”"

Sprekende kaartlezer.

Om toegang te krijgen tot officiële informatie met hun identiteitskaart is het voor blinde pc-gebruikers essentieel dat de kaartlezer voorzien is van een spraakweergave.

Zo bestaat er een sprekende bankkaartlezer waarmee blinden en slechtzienden kunnen inloggen op banktoepassingen. Zonder dergelijk apparaatje kan dat niet. Het SBPV verneemt, nota bene in de week waarin inspanningen worden geleverd om de digitale kloof te dichten, dat de sprekende kaartlezer niet wordt doorontwikkeld naar de variant die ook de e-id bedient. "Er komt dus geen sprekende kaartlezer,” zegt de woordvoerder, “Ik citeer uit het antwoord van het kabinet Bogaert op onze herhaalde vraag:

"Uiteraard is de staatssecretaris er voorstander van dat de partners die erkenning vragen voor een authenticatietool voor de eID ook rekening houden met gebruikers met een fysieke beperking, in casu blinden en slechtzienden. Er is echter geen wettelijk kader om dit op te leggen en daarom maakt dit ook geen deel uit van de erkenningsvoorwaarden die in het KB gepubliceerd zullen worden. Op dit moment is de 'sprekende' variant van de authenticatietool die door de meeste banken voor pc banking aangeboden wordt nog niet geschikt voor de eID. Fedict en de staatssecretaris zullen uw vraag echter zeker meenemen bij toekomstige besprekingen in dit verband."

Het SBPV houdt de vinger aan de pols. Dit is niet af. Toegang tot informatie is geen te veroveren voorrecht, maar een basisrecht dat vastgelegd is in het verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat ook door ons land werd ondertekend.

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be