Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

ARTIKEL. Blindengeleidehonden: mag het iets minder?

Wie met zijn blindengeleidehond de dierenarts consulteert of hem laat behandelen, geniet hiervoor een wettelijk toegestaan verminderd btw-tarief van 6 procent en moet dus niet de gebruikelijke 21 procent betalen. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen ervaart echter dat in werkelijkheid bijna altijd 21 procent aangerekend wordt. Wij onderzoeken waarom dat zo is.

Bij rondvraag blijkt dat dierenartsen zelden of geen kennis hebben van deze wettelijke beslissing. Maar ook blindengeleidehondgebruikers blijken vaak niet op de hoogte van deze regel. Het SBPV beslist daarom actie te ondernemen om deze regel bekend te maken. Enerzijds stuurt zij een brief naar de veeartsen en opleidingscentra voor blindengeleidehonden, anderzijds informeert ze de blinden en slechtzienden via de tijdschriften en nieuwsbrieven van hun verenigingen.

Waar gaat het om?

De regel is terug te vinden in Beslissing BTW nr. E.T. 101.232 dd. 03.09.2009 (eveneens terug te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën). Daarin staat duidelijk dat sinds eind 1998 de diensten die door dierenartsen verstrekt worden met betrekking tot specifiek afgerichte blindengeleidehonden eveneens onderworpen zijn aan het verlaagd tarief van 6 procent.

Waar moet je rekening mee houden bij deze regel?

  • Je hond moet actief zijn als blindengeleidehond. Dus een puppy in training, een teef drachtig van een – mogelijke – blindengeleidehond of een blindengeleidehond die “met pensioen” is, komen niet in aanmerking voor het verminderd BTW-tarief.
  • Je hoeft niet specifiek zelf met je hond naar de dierenarts te gaan, ook als iemand anders met jouw blindengeleidehond naar de dierenarts gaat, geld het verminderd BTW-tarief.
  • Het VAPH liet het SBPV weten dat als bewijs voor de dierenarts de schriftelijke goedkeuring voor je blindengeleidehond van het VAPH telt. Je mag daar dus een kopie van aan de dierenarts geven, zo heeft hij de correcte bewijslast voor de verstrekte BTW-verlaging voor de fiscus. Aangezien het VAPH zelf enkel een beslissing mag doorgeven aan de persoon met een handicap of aan het multidisciplinair team, kan zij dit dus niet rechtstreeks aan de dierenarts geven en moet je dat zelf doen.

SBPV hoopt hiermee dat alle blindengeleidehonden vanaf vandaag net iets goedkoper kunnen behandeld worden, precies zoals de wet het voorziet. En tot groot genoegen van hun blinde baasjes voor wie de gezondheid en het goede herstel van hun trouwe viervoeter van cruciaal belang is voor hun mobiliteit en maatschappelijke participatie.

Voor onze blindengeleidehonden mag het dus niet iets minder, het moet.

Wilt u reageren op dit artikel? Stuur ons een mailtje.