Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

ARTIKEL. Historisch akkoord in Marrakech voor betere toegang tot publicaties voor personen met leesproblemen

Eind juni (17 t.e.m. 28 juni 2013) werd in Marrakech (Marokko), na meer dan 10 jaar overleg en lobbywerk, een historische overeenkomst bereikt voor een internationaal verdrag dat wereldwijd een betere toegang moet garanderen tot publicaties in aangepast leesformaat voor iedereen met een leesbeperking. Online distributie en grensoverschrijdend leenverkeer horen daarbij. Het is nu zaak dit internationaal WIPO-verdrag op VN-niveau om te zetten naar Belgische wetgeving.


De World Blind Union (WBU) en de internationale bibliotheekorganisatie IFLA hebben een belangrijke rol gespeeld in het bereiken van dit resultaat. Luisterpuntbibliotheek, partner van het SBPV, heeft als lid van de stuurgroep van de IFLA-sectie ‘Libraries Serving Persons with Print Disabilities’ hiertoe haar steentje bijgedragen. Naar aanleiding van dit historisch akkoord publiceerde de Luisterpuntbibliotheek een persmededeling.

Op de (Engelstalige) website van het "WIPO" (World Intellectual Property Organization) kun je meer over deze "treaty" lezen.

Download hier de Engelse tekst van de overeenkomst. Een Nederlandstalige versie is voorlopig nog niet beschikbaar.

Voor alle details kan je ook terecht op de website van Luisterpuntbibliotheek.