Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 22 juli 2014

De hulphond, uw welkome gast

An (n.v.d.r. dit is een fictieve naam) ging naar een Brugs restaurant, maar werd geweigerd omdat ze vergezeld werd van een blindengeleidehond. Ook nadat ze de eigenaars vertelde dat haar hond geattesteerd was en dus volgens de wet wel mee naar binnen mocht, bleven haar en haar hond de toegang ontzegd. Zij ondernam vervolgens stappen en ging naar de lokale politie. An getuigt: “De politie was erg behulpzaam, maar was niet op de hoogte van de nieuwe wetgeving. Na enkele telefoontjes bevestigden ze mijn gelijk. Ik als slechtziende persoon wil niemand met de vinger wijzen, maar vind het belangrijk dat men weet dat een hond te allen tijde zijn rol als mobiliteitshulpmiddel moet kunnen vervullen.”

 

An is niet de enige die dit tegenkomt. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) ontving van verschillende blinde en slechtziende personen gelijkaardige klachten en wil daarom duidelijkheid scheppen.

 

Het is al sinds vorig jaar, meer precies sinds 28 juni 2013, dat de Vlaamse Regering de wijziging van het decreet betreffende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond heeft goedgekeurd. Politieagenten mogen vanaf nu ook een proces-verbaal opstellen en daardoor kan het weigeren van assistentiehonden strafrechtelijk vervolgd worden. “Tot op heden was het [echter] wachten op de uitwerking van het attesteringssysteem voor de honden. Onze partner, Blindengeleidehondenschool Genk, liet ons deze maand weten dat dit in orde is en dat de 'Cel Machtiging Assistentiehonden' is opgericht en al enkele keren samen is gekomen zoals bepaald bij decreet”, zegt Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV. De cel heeft ondertussen zeven machtigingen uitgereikt aan enkele Vlaamse hondenscholen. Het gaat over drie hulphondenscholen (Canisha vzw (Wetteren), Dyadis vzw (Brussel), Hachiko vzw (Merelbeke)) en vier blindengeleidehondenscholen (Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw (Tongeren), Blindengeleidehondenschool Genk vzw, Scale Dogs vzw (Brussel), Vrienden der Blinden vzw (Koksijde)).

 

Deze machtiging betekent dat honden in opleiding en honden aan het werk van deze opleidingscentra een 'attest' mogen hebben en ook 'assistentiehond' mogen genoemd worden volgens de regels bepaald in het decreet. Bijgevolg mogen eigenaars van blindengeleidehonden van de geattesteerde hondenscholen een beroep doen op het decreet van 28 juni 2013. “Alles mag dan wel wettelijk geregeld zijn op papier, toch is er nog heel wat werk aan de winkel om deze regelgeving ook in de praktijk geïmplementeerd te krijgen. Het SBPV blijft ijveren voor de belangen van de baasjes en hun honden”, zegt Ria Decoopman.

 

---EINDE PERSBERICHT---

 

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be