Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 25 juli 2014

Gevouwen gebouwen... voor blinden en slechtzienden meer dan een verrukking

In Mexico City bouwen origamiarchitecten prachtige 3D-constructies uit een A4’tje. Op verschillende nieuwssites kunnen ziende personen deze kunstwerkjes bewonderen. Voor het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV vzw) zijn de origamikunstwerken meer dan enkel en alleen een adembenemend schouwspel. Zij ziet in deze oude Japanse kunstvorm nieuwe mogelijkheden tot (cultuur)beleving voor blinden en slechtzienden.

Ria Decoopman, woordvoerder van het *SBPV vzw is hoopvol gestemd: “Stel dat Vlaamse musea dergelijke papieren miniaturen van monumentale bouwwerken kunnen opnemen in hun collecties en zo ook personen met een visuele beperking laten meegenieten van ons waardevolle erfgoed.   Stel dat Vlaamse architecten zich deze techniek eigen maken en dat op een relatief goedkope wijze ook personen met een visusbeperking hun toekomstig huis kunnen 'bekijken'. Dan gaat een nieuwe wereld open voor alle blinde en slechtziende personen.” Afhankelijk van het soort bouwwerk heeft de maker meer of minder tijd nodig. Aan sommige bouwwerken wordt meer dan drie jaar gewerkt, terwijl andere bouwwerken op een uurtje klaar kunnen zijn.

Dit nieuws doet de hele blinden- en slechtziendenwereld dromen. Het lijkt nu een haalbare kaart te zijn om kleine architecturale bouwwerken relatief snel en goedkoop voelbaar te maken. Een warme oproep dus voor al wie wil meevouwen en meebouwen aan een inclusieve samenleving waarin grootse dingen ook tastbaar aanwezig zijn.

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be

Architecten vouwen gebouwen uit een vel papier (Zoom.tv)

Korte beschrijving beelden voor blinde en slechtziende bezoekers:

Het filmfragment start met enkele beelden van papieren gebouwen. Bij deze gebouwen wordt gespeeld met de lichtinval. De kijker ziet onder meer tempels, piramides en andere historische gebouwen uit Mexico stad van Adamo Boari. Deze kunstwerken worden tentoongesteld aan de wand van een muur op ooghoogtes van de bezoekers. In tegenstelling tot het beginbeeld, zie je dat het gaat om zeer kleine kunstwerkjes.

Na 33 seconden komt een andere origamikunstenaar, Fernando Diaz Ziehl,  aan het woord. Hij zegt het volgende: "We mogen geen ondersteuning gebruiken, alles komt van een pagina, zowel het gebouw als de versieringen komen van een velletje papier. Voor sommige gebouwen heb ik drie jaar nodig om ze af te werken, anderen doe ik op een dag of in een paar uur.

Aftiteling: copyright Zoomin.tv 2014. All Rights Reserved.