Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 26 augustus 2014

Hindernissen afbakenen is geen tijdsverlies

Op weg van haar woning naar de bushalte in het centrum van Brugge kwam Christine Van Royen op donderdag 21 augustus 2014 onverwacht in een keldergat terecht waar werken bezig waren. Omdat Christine blind is en geen voorzorgen genomen werden om deze hindernis te beveiligen voor (blinde en slechtziende) voorbijgangers was het onmogelijk dit te ontwijken. Ze zakte tot aan haar middel in het keldergat waarvan het rooster, dat in normale omstandigheden voor de beveiliging zorgt, was verschoven of weggenomen. Omdat Christine zelf niet recht kon, werd ze geholpen door een voorbijganger. Op haar verzoek zocht men onmiddellijk naar de verantwoordelijke van de werken. Toen Christine de opmerking maakte dat dergelijke hindernis beveiligd moest zijn, antwoordde de aannemer dat hier niet aan gedacht was. Christine belde zelf de politie op en wees hen op de noodzaak om meer controles uit te voeren naar veiligheid bij werken. “Er zijn te veel werken in Brugge om deze allemaal te controleren, kreeg ik als antwoord”, zegt Christine die haar been ernstig geschaafd heeft en verschillende bloeduitstortingen opliep. “Het is eigenlijk een geluk bij een ongeluk, want het had veel erger kunnen aflopen”, zegt Christine verder. “Nu ben ik enkel heel stram en stijf, maar stel je voor dat mijn hoofd geraakt was of erger nog...”

Door met haar verhaal naar buiten te komen wil Christine een sterk signaal geven aan al wie werken uitvoeren en hen en bewust maken van de gevaren van open putten en kelders.

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) treedt Christine bij. “Putten en andere gaten in het wegdek moeten duidelijk met nadars of geruite werfhekken worden afgebakend. Het is ook niet voldoende om deze aan te duiden met linten of paaltjes, want blinde en slechtziende personen kunnen deze markeringen niet of onvoldoende snel waarnemen. Wie zich met behulp van een witte stok verplaatst, tast onder de linten heen en/of tussen de paaltjes door”, zegt Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV. Bovendien zijn openliggende putten of kelders een reëel gevaar voor kinderen die opgaan in hun spel  en voor ouderen wiens gezichtsvermogen vaak verminderd is.

Het SBPV dringt bij de steden en gemeenten die werken uitbesteden en de privéaannemers aan om de gevaren bij het niet of onvoldoende afbakenen van hindernissen -hoe kort ook- niet te onderschatten. Een ongeluk is snel gebeurd en de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Ook hier geldt: ‘Beter voorkomen dan genezen’.

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be