Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 22 september 2014

Veilig e-biken, niet enkel een kwestie van vaardigheid

De elektrische fiets is erg in trek bij steeds meer mensen. Iedereen die zich op de openbare weg begeeft, zal zeker al één fietser gezien hebben die met gemak en zonder al te veel inspanningen aan relatief hoge snelheid de straat oprijdt. Het aantal fietsongevallen is dit jaar met een kwart gestegen en daarom onderzocht het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) de risico’s van het gebruik van de elektrische fiets. Ze stellen vast dat deze sneller en moeilijker te besturen zijn dan traditionele fietsen.

Het probleem op tafel gelegd

Het BIVV maakte enkele cijfers bekend waarbij aangegeven werd dat er meer ongevallen met elektrische fietsen gebeuren. Het onderzoek gaat ook dieper in op de rijvaardigheid van de fietsers en dan voornamelijk bij ouderen. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) zegt dat het niet enkel gaat over rijvaardigheid, maar ook over het rijgedrag van fietsers. Doordat fietsers hogere snelheden halen met een elektrische fiets vormen zij een potentieel gevaar voor blinde en slechtziende voetgangers. Blinde en slechtziende voetgangers horen deze fietsers niet aankomen en kunnen ook moeilijk hun stappen versnellen of vertragen omdat zij de fietsers niet kunnen zien. Dit risico wordt verhoogd op plaatsen waar fietsers door het rood mogen rijden en daar waar fietspaden de oversteekplaatsen voor voetgangers kruisen. Er is namelijk wel een zebrapad aangelegd op de rijbaan, maar niet op het fietspad, waardoor fietsers niet snel zullen vertragen.

Het rijgedrag onder de loep

Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV, zegt: “Het BIVV richt haar onderzoek voornamelijk op 65-plussers, maar het zijn net deze mensen die ook slechter beginnen te zien. Het SBPV weet dat acht op de tien mensen met gezichtsproblemen ouder zijn dan 65 jaar. Dit moet ook mee in rekening worden gebracht bij het onderzoek.” Tot slot wil het SBPV nog enkele suggesties meegeven aan alle fietsers, zowel aan de bestuurders van elektrische als van traditionele fietsen. Zo is het aangewezen om als fietser fluorescerende of opvallende kledij te dragen. Op deze manier kunnen slechtziende voetgangers de fietsers soms toch nog zien aankomen. Ook het juiste gebruik van de fietsbel zou al een stap in de goede richting zijn. Zien en gezien worden, that’s the spirit!

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be