Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 15 oktober 2014

Dag van de Witte Stok: recht op zelfstandige mobiliteit

15 oktober is de internationale dag van de Witte Stok. Op deze dag staan blinde en slechtziende personen centraal en vragen zij aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het in veel gevallen niet. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) start vandaag dan ook met een wijdverspreide bevraging via een speciale editie van haar nieuwsbrief. Op basis van de antwoorden zal het SBPV proberen een zo breed mogelijke basis te vinden om haar eisen kracht bij te zetten.

Het mobiliteitsprobleem van blinde en slechtziende personen

De witte stok heeft ervoor gezorgd dat heel wat blinde en slechtziende personen zich gemakkelijker zelfstandig kunnen bewegen en verplaatsen zonder al te veel hulp van anderen. Dit hulpmiddel is echter ontoereikend wanneer het gaat over toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Vlaanderen.

“Blinde en slechtziende personen kunnen zich dan wel kenbaar maken met hun witte stok of hun blindengeleidehond, maar toch stuiten zij vaak op drempels”, zegt Ria Decoopman, woordvoerder van het platform. “Vaak vinden blinden en slechtzienden de deur niet van de tram waar ze willen opstappen. Ze hebben het gissen naar welke bus of tram aankomt aan de halte. Op de trein is het onmogelijk om zelfstandig het toilet te vinden omdat de aanwijzingen onleesbaar zijn voor slechtziende en niet tactiel aangeduid voor blinde reizigers. Audioweergave van de stopplaatsen op de bus zijn eerder uitzondering dan regel. Aanvragen van assistentie minimaal 24 uur op voorhand is irrealistisch en bovendien in strijd met het door ons land ondertekende VN-verdrag van de rechten van de mens.”

Oplossingen?

Tijdens het mobiliteitscongres op 13 oktober 2014, georganiseerd door MeerMobiel in het Vlaams Parlement, werd duidelijk dat er wel een zekere bereidwilligheid is bij de vervoersmaatschappijen zoals De Lijn en de NMBS, maar dat deze inspanningen voornamelijk gericht zijn op rolstoelgebruikers. Andere personen met een beperking – en niet enkel blinde en slechtziende personen – blijven in de kou staan. Besparingen zijn er voor iedereen, maar deze mogen niet ten koste gaan van een veilige en voor iedereen gegarandeerde mobiliteit!

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be

Mobiliteitsbevraging

Als u op de titel klikt, vindt u de vragenlijst terug. Het invullen van deze vragenlijst duurt slechts vijf minuten.

U krijgt in de vragenlijst ook de mogelijkheid om eigen ervaringen en suggesties neer te pennen.

Alvast bedankt voor uw tijd!