Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 22 oktober 2014

Vooruitstrevende zenders denken inclusief, of niet?

Op 20 oktober 2014 verspreidt VTM een persbericht waarin ze aankondigt dat VTM Text als informatiekanaal zijn tijd heeft gehad. VTM zou vooral willen inzetten op nieuwe media zoals haar website en sociale media zoals Facebook en Twitter. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) vraagt VTM om vooral na te denken over inclusieve televisie. Concreet betekent dit dat het SBPV bij VTM pleit om televisiekijken ook toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende personen. Door het invoeren van audiodescriptie op de commerciële zender zouden naast blinde en slechtziende kijkers ook heel wat andere personen met een leesbeperking zoals personen met dyslexie, personen met een migratieachtergrond, personen met concentratieproblemen, ouderen… zich aangetrokken voelen.

Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV licht toe: “Audiodescriptie is een stem die tussen de dialogen en relevante geluiden weergeeft wat er op het scherm te zien is. Audiodescriptie biedt mensen met een visuele beperking de kans om een film, een soap of een anderstalig duidend interview op televisie te volgen. Net zoals dit nu het geval is voor mensen met een gehoorstoornis kunnen mensen met een visusbeperking dan ook genieten van een gezellige tv-avond en geïnformeerd worden over wat er in de wereld gebeurt.”

Mevrouw Decoopman concludeert ten slotte: “Een vooruitstrevende zender is inclusief. Dit wil zeggen dat iedere kijker belangrijk is, ook mensen met een visuele beperking!”

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be