Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 23 oktober 2014

Het winteruur

In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober 2014 draaien we met zijn allen de klok een uurtje achteruit. Het vroeger donker worden heeft gevolgen voor de veiligheid in het verkeer en meer in het bijzonder voor de (blinde en slechtziende) voetgangers. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) geeft daarom enkele aandachtspunten mee waarop andere weggebruikers kunnen letten om de veiligheid op straat te garanderen.

Het inschattingsvermogen van blinde en slechtziende personen

Blinden en slechtzienden missen visuele informatie waardoor ze de verkeerssituaties moeilijker kunnen inschatten. Het SBPV vraagt autobestuurders én fietsers alert te zijn voor een voetganger met een witte stok. Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV zegt: “Blinden en slechtzienden kunnen de afstand waarop een fiets of een wagen aankomt niet of moeilijk inschatten. Ze kunnen dus niet anticiperen door hun stappen te versnellen of te vertragen.” Ze waarschuwt verder: “Wagens die op het zebrapad geparkeerd staan, dwingen blinde en slechtziende voetgangers van hun pad af te wijken, waardoor zij onnodig risico’s lopen en dreigen hun oriëntatie te verliezen.”

De verantwoordelijkheid van iedereen

Al te vaak ontgaat het aan gebruikers van elektrische voertuigen, zoals auto’s en fietsen, dat ze niet gehoord worden en dus niet waargenomen kunnen worden door blinden en slechtzienden. Ria Decoopman zegt: “Extra aandacht is noodzakelijk. Het heeft echter geen zin om te toeteren, claxonneren of te bellen. Blinde en slechtziende voetgangers worden hierdoor eerder in de war gebracht, ze weten niet of ze nu net moeten vertragen, sneller doorlopen of stoppen omdat er gevaar is. Daarnaast is het dragen van lichte en fluoriserende kledij zeer belangrijk, voor alle weggebruikers, dus ook (elektrische) fietsers en (blinde en slechtziende) voetgangers.”

Wie niet weg is, wordt dan altijd gezien.