Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Menukaarten in braille

Menukaarten nu ook in braille. Bekende horecazaken steunen project van studentes

Vijf West-Vlaamse studentes hebben menukaarten in braille en met grotere letters gemaakt voor blinden en slechtzienden. Enkele Brugse horecazaken stappen al mee in het project. "Ook wij willen dat blinde of slechtziende mensen zelf hun menu kunnen kiezen", zegt An Viaene van Brasserie Den Tijd.

De vijf jongedames zitten in hun derde bachelor pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Naar aanleiding van een opdracht voor het vak 'Orthopedagogiek van Bijzondere Groepen' lanceren Lore Bellaert uit Oedelem, Karen Decoster, Justien Van Brabandt, Adrianna Sobczyck uit Brugge en Eva Struyve uit Oostende 'inclusieve' menukaarten. In Brugge springen het Concertgebouwcafé, Brasserie Den Tijd, het Chinese restaurant De Lange Muur en De Foyer van de Stadsschouwburg op de kar. "Wij wilden meer doen dan enkel een paper schrijven", vertelt Lore Bellaert uit Oedelem. "Via een zoektocht op het internet vonden we een filmpje waarin te zien was welke barrières blinden en slechtzienden ervaren bij het bezoek aan een horecazaak. We hebben ook gesproken met personen met een visuele beperking. Tenslotte zijn zij de ervaringsdeskundigen en konden zij perfect aangeven wat voor hen een bezoek aan een restaurant of café aangenamer zou maken. Van daaruit is het idee ontstaan om 'inclusieve' menukaarten in te voeren in enkele horecazaken. Via het Jabbeekse Sensotec, dat apparatuur ontwikkelt voor personen met een visuele beperking, hebben we de kaarten van het Concertgebouwcafé en de andere horecazaken omgezet in braille. Zo kunnen braillelezers ook de kaart doornemen. Daarnaast ontwikkelden we een kaart in grootletterdruk voor mensen die slechtziend zijn of ouderen die minder goed kunnen lezen. Het is ons doel om nog meer horeca-uitbaters te laten nadenken over de toegankelijkheid van hun etablissement."

Voorlezen

De Brugse Christine Van Royen, die zelf een visuele beperking heeft, juicht het project toe. "Ik kom wel eens iets drinken in het Concertgebouwcafé en zo'n kaart in braille zal echt aangenaam zijn. Niet iedereen leest even graag voor, en nu kan ik zelf lezen wat ik wil. Bovendien worden dan ook de mensen aan de tafel naast ons niet gestoord", zegt Christine. Brasserie Den Tijd in het station stapt eveneens mee in het project.

"We hebben veel klanten die blind of slechtziend zijn. In het station nemen veel personen met een visuele beperking, onder begeleiding, een trein. We helpen die klanten nu al naar binnen en op hun stoel, maar ik denk dat ze dit initiatief echt zullen appreciëren. Je kan geen hele menukaart uitleggen", aldus An Viaene van Den Tijd.

Auteur: Ken Pieters