Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 26 januari 2015

We willen geen zoethoudertjes meer

Met de slogan 'We willen geen zoethoudertjes meer' voert Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw) op dinsdag 27 januari tijdens de spitsuren in Brugge en Brussel Noord actie voor de afschaffing van de 24-urenregel voor assistentie bij de NMBS. 

Discriminatie

Wie blind of ernstig slechtziend is wil, net als iedere treinreiziger, vlot de trein kunnen gebruiken, ook al heeft hij/zij daarbij assistentie nodig bij het op-, uit- en overstappen. De NMBS verplicht echter personen met een visushandicap om minimum 24 uur op voorhand assistentie te vragen. Een treinreiziger met een visuele beperking kan dus onmogelijk in onvoorziene omstandigheden of ongepland een beroep doen op assistentie om veilig gebruik te maken van de trein. Wat als een baas vraagt om langer te werken, een vergadering uitloopt of die persoon een dagje naar zee wil als 's morgens de zon schijnt?

De Lijn doet het wel

Ondanks protest en pogingen tot overleg blijft de NMBS de 24-urenregel hanteren en negeert daarbij de bepalingen van het VN-verdrag inzake gelijke rechten van personen met een handicap. "We willen daadwerkelijk verandering zien", zegt Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV. “Misschien kan de NMBS zich laten inspireren door  de Vlaamse regering die wel werkt aan de afbouw van de 24-regel bij de Lijn."     

Zoethoudertjes

Op twee stationspleinen (in Brugge en Brussel Noord) zal het SBPV aanstaande dinsdag flyers verspreiden doorprikt met een lolly. Zo maakt ze de voorbijgangers bewust van de problematiek en bedankt hen met een lolly voor de vele keren dat zij op het perron een helpende arm boden. De boodschap aan de NMBS is duidelijk: blinde en slechtziende treinreizigers willen geen zoethoudertjes meer. 

Wie zijn solidariteit wil betuigen, kan dit via de petitie van Timmy De Waele (http://petitie.be/petitie/kies-zelf-wanneer-je-een-trein-neemt).

 

De actie gaat door:

 - op dinsdag 27 januari;

- van 8u00 tot 9u30 en van 16u30 tot 18u00;

- op de stationspleinen van Brugge en Brussel Noord.

---EINDE PERSBERICHT---

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Bekijk ook ons nieuwe logo (zie hoofding van dit persbericht)!

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw

Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)

secretariaat@sbpv.be

www.sbpv.be