Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 04 februari 2015

"Dat kan toch niet waar zijn!"

Gisteren werd de nieuwe fictiereeks 'Tom & Harry' op Eén uitgezonden. Tom & Harry vertelt het verhaal van Jelle, die ontdekt dat haar zoon niet haar echte zoon is. Voor veel Vlamingen opnieuw enkele spannende avonden, maar niet voor blinde en slechtziende fictieliefhebbers. Deze reeks werd in tegenstelling tot de vorige fictiereeksen (De Ridder, In Vlaamse Velden, Vriendinnen, Witse, Wolven...) niet met audiodescriptie uitgezonden. Een groot probleem voor veel slechtziende kijkers.

De meerwaarde van audiodescriptie

"Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem buiten beeld vertelt wat er te zien is. Op deze manier kunnen blinde en slechtziende personen ook meegenieten van een film", vertelt Ria Decoopman, woordvoerder van het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) en zelf blind. "Zonder audiodescriptie gaat er heel wat essentiële informatie voor ons verloren en dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

En toch is het waar...

Toen gisterenavond de eerste aflevering van Tom & Harry werd uitgezonden reageerden veel blinde en slechtziende vol ongeloof. Er kwamen heel wat verontwaardigende en boze reacties binnen. "Dat kan toch niet waar zijn!" was een vaak gehoorde uitspraak. En toch is het waar... In de beheersovereenkomst 2012-2016 staat dat de VRT haar toegankelijkheid zal verbeteren door fictiereeksen zowel te ondertitelen als te voorzien van audiodescriptie. Momenteel is dit niet het geval en we pleiten er dan ook met nadruk voor om deze fictiereeks alsnog van audiodescriptie te voorzien, want ook blinden en slechtzienden hebben recht op een volwaardig televisieaanbod.

---EINDE PERSBERICHT---

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Bekijk ook ons nieuwe logo (zie hoofding van dit persbericht)!

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw

Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)

secretariaat@sbpv.be

www.sbpv.be