Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 26 februari 2015

De nieuwe dokter is een app

De digitale wereld staat niet stil. Fervente smartphonegebruikers weten het al langer dan vandaag, maar sinds kort is het ook mogelijk om medische gegevens van een patiënt door te sturen naar de arts. Deze technologische vooruitgang bezorgt niet enkel dokters, maar ook blinde en slechtziende patiënten heel wat kopzorgen. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) pleit mee voor een striktere wetgeving rond de privacy enerzijds en ijvert er anderzijds voor dat deze applicaties ook toegankelijk zijn voor blinde en slechtziende gebruikers.

De meerwaarde van de app

Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV, zegt: “Dergelijke apps hebben volgens ons inderdaad een meerwaarde, maar naast een strikter wettelijk kader ter bescherming van de privacy van de medische gegevens, is het ook belangrijk dat ontwikkelaars van dergelijke applicaties rekening houden met het feit dat deze ook toegankelijk zijn voor blinde en slechtziende smartphonegebruikers.” Naar aanleiding van het debat deze avond georganiseerd door het Wetenschapscafé Hasselt over gezondheidsapps vraagt het SBPV de deelnemers ook bij deze problematiek even stil te staan.

Het VN-verdrag

Het SBPV verwijst in dit kader naar het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. “Volgens Artikel 4 zijn de Staten die Partij zijn (waaronder ook België) verplicht tot het uitvoeren of bevorderen van onderzoek naar en ontwikkeling van, en het bevorderen van de beschikbaarheid en het gebruik van nieuwe technologieën. Dus ook applicaties voor smartphones moeten toegankelijk gemaakt worden”, besluit Ria Decoopman.

Een app kan een doktersbezoek nooit vervangen, maar de meerwaarde van de app verdwijnt als sneeuw voor de zon als deze niet toegankelijk is voor personen met een handicap.

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be