Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief december 2015

Prettige feesten - audiodescriptie in de bioscoop - toegankelijkheid online en op de trein - verkeersveiligheid

Prettige feestdagen!

“De beste en mooiste dingen in de wereld kan je niet zien, zelfs niet aanraken”, zei Helen Keller, “je kan ze enkel voelen met je hart”.

Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen wenst al haar nieuwsbrieflezers een 2016 gevuld met zulke ervaringen. Een 2016 waarin mensen met een visuele beperking steeds een stapje dichter komen bij een toegankelijke samenleving. Een 2016 waarin we samen werken om dat doel te bereiken.

Wilt u mensen met een beperkt zicht verrassen met een nieuwjaarskaartje of mail, dan geven we u graag de volgende tip mee. Voeg een omschrijving van de foto of de illustratie toe. Zo kunnen ze volop meegenieten van uw wensen voor 2015. Alvast veel inspiratie!

PS: Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen sluit tussen kerst en nieuwjaar haar deuren. We zien elkaar terug in 2016!

Vlaamse bioscoopfilms vanaf 2016 met audiodescriptie

Onze verschillende acties bij de Vlaamse regering voor meer audiodescriptie, waaronder de handtekeningactie van onze partner VeBeS, werpen stilaan hun vruchten af. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is in Vlaanderen verantwoordelijk voor de ondersteuning van de Vlaamse filmproductie. VAF voerde in haar reglement een nieuwe clausule in die specifiek betrekking heeft op slechtziende en blinde kijkers. Vanaf april 2016 leggen zij aan alle producenten van langspeelfilms op dat hun films van in het stadium van de bioscoopvertoning toegankelijk moeten zijn. 

Dat betekent dus dat je binnenkort alle nieuwe Vlaamse films in de bioscoop met audiodescriptie (via de Watsonapp) bekijkt. Je dient daarvoor wel over een smartphone of tablet te beschikken.

Filmpremière ‘Achter de Wolken’ met audiodescriptie app

Op zaterdag 6 februari om 11u organiseren wij samen met het VAF een speciale première van de nieuwe Vlaamse film ‘Achter de Wolken’ in Kinepolis Gent. Deze debuutfilm van Cecilia Verheyden is naar het gelijknamige toneelstuk van Michael De Cock met in de hoofdrollen Jo De Meyere en Chris Lomme. Het verhaal gaat over twee mensen die elkaar na 40 jaar weer tegenkomen. Ooit vormden ze een koppel, maar daarna trouwde zij met zijn beste vriend. Wanneer ze elkaar opnieuw tegenkomen, zijn ze allebei opnieuw vrijgezel en worden ze weer verliefd.

Je bekijkt de film en beluistert intussen via 1 oortje op je smartphone of tablet de audiodescriptie. Deze audiodescriptie kan je op voorhand gratis via de Watson app downloaden.

Heb je zin om deze speciale première (de film komt pas de week erop in de cinemazalen)  mee te beleven en kennis te maken met de Watson app? Je bent van harte welkom. De film is gratis, ook voor je begeleider. Vergeet niet op voorhand de app en de audiodescriptie te downloaden op je smartphone of tablet. Lukt dit niet? Kom dan om 9u30 naar de zaal dan krijg je hiervoor assistentie. Om 10u30 doen we een kleine test om te zien of de app voor iedereen werkt.

Heb je zelf geen smartphone of tablet? Vraag dan een buur, vriend of familielid mee naar de film en vraag of je hun smartphone of tablet mag lenen voor de audiodescriptie. Vergeet niet om de oortjes mee te brengen.

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 6 februari 2016. Deuren openen om 9u30, film start om 11u.

Inschrijven via LVanderschueren@vaf.be of 02  226 06 46 (inschrijven is verplicht)

Waar? Kinepolis Gent, Ter Platen 12, 9000 Gent

Meebrengen? Smartphone of tablet, oortjes of koptelefoon.

Openbaar vervoer: neem aan het Sint-Pietersstation in Gent de bus naar de halte Gent Leeuwstraat. Perrons 14,15 en 16 liggen vlakbij de zijuitgang van het station. Je hebt om de 5 minuten een bus. De rit duurt 10 minuten.

Perron 14: bus 55 of 58

Perron 15: bus 76, 77 of 78

Perron 16: bus 70, 71 of 72 

Je kan ook de app ‘Halteaankondiging’ van De Lijn downloaden. Die verwittigt je wanneer je moet afstappen. Je kan hem hier downloaden: https://www.delijn.be/nl/overdelijn/campagnes-acties/app.html

Wegbeschrijving:

De bushalte Leeuwstraat ligt op 3 minuten wandelen van Kinepolis Gent. Ga op het trottoir in de richting van waaruit de bus kwam en ga na 17 meter rechts het rond punt op. Neem op het rond punt de tweede afslag. Dit is de Tijgerstraat. Wandel 190 meter tot op het einde van de Tijgerstraat. Sla rechts af de Willem Wenemaerstraat in. Na 58 meter gaat deze straat over in de straat Ter Platen waar u rechts op nummer 12 Kinepolis Gent vindt.

Hoe werkt de Watson app?

Installeer de app op je smartphone of tablet via http://watsonapp.nl/.  Selecteer de film ‘Achter de wolken’ en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet in de cinemazaal je koptelefoon of oortje op en kies 'afspelen' zodra de film begint. Watson zorgt ervoor dat http://watsonapp.nl/de audiodescriptie precies gelijk loopt met wat er in beeld te zien is. Je kan de Watson app gebruiken met iOS en Android.

Toegankelijkheid in Europa

Op 2 december heeft de Europese Commissie haar ontwerp van “Europese toegankelijkheidswetgeving” gepubliceerd in de vorm van een ontwerp van richtlijn (PDF).  Deze richtlijn moet de meer dan tachtig miljoen Europeanen met een beperking een betere toegang verlenen tot bankautomaten, incheckmachines, televisie- en telefoniediensten, smartphones, vervoer, webshops,…

Dit ontwerp is een eerste stap richting eenvormigheid. Elke Europese lidstaat heeft nu wel toegankelijkheidsvereisten, maar de benaderingen variëren. In sommige landen zijn ze gekoppeld aan algemene antidiscriminatiewetten, in andere zijn er gedetailleerde normen. Ook inhoudelijk lopen de nationale wetten uiteen, bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van computers, private websites en incheckmachines.

ZOC-SBPV juicht elke stap richting toegankelijkheid toe, maar blijft op haar honger zitten. De wet waarvoor we geijverd hadden, is er niet gekomen en werd afgezwakt tot een (ontwerp van een) richtlijn. Te vrijblijvend voor onze doelgroep. Daarom blijft toegankelijkheid hoog op onze agenda staan. Hoe we hiervoor te werk gaan lees je hierna.

Assistentie NMBS

Laat je niet misleiden door de grote krantenkoppen die aankondigen dat vanaf januari 2016 de aanvraag tot assistentie bij de NMBS drie uur op voorhand kan. De 24-urenregel blijft algemene regel. Enkel voor de rechtstreekse lijnen, vanuit de stations Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid, Brussel-Noord, Charleroi-Zuid, Denderleeuw, Dendermonde, Gent-Sint-Pieters, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik-Guillemins, Mechelen, Bergen, Namen, Oostende en Sint-Niklaas geldt de drie-urenregel.

Dit is een heel erg kleine stap vooruit voor de mobiliteit van blinde en slechtziende mensen. Veel blinde en slechtziende treinreizigers die vertrekken vanuit een kleiner station en voor hun verplaatsing moeten overstappen naar een rechtstreekse lijn, zullen immers weinig hebben aan de nieuwe 3-urenregel. Voor treinreizigers met een visuele handicap blijft het ook binnen deze regeling onmogelijk om zich in onvoorziene omstandigheden vlot en veilig met de trein te verplaatsen.  Bovendien krijgen we nog altijd meldingen over falende assistentie.  ZOC-SBPV laat niet los en blijft ijveren voor een snelle afbouw van de reservatietijd en stipte en correcte assistentie. Voortaan laat ze eveneens  haar stem horen in het Raadgevend Comité van de Treinreizigers.

Digitale toegankelijkheid en e-commerce

Digitale toegankelijkheid is voor ons een belangrijk thema. In principe zou de digitalisering  voor heel wat mensen met een visuele handicap een springplank kunnen zijn naar vormen van maatschappelijke participatie waartoe ze in de ‘fysieke’ wereld uitgesloten zijn. Voor blinden en slechtziende consumenten zijn bijvoorbeeld webshops een welkom en vaak noodzakelijk alternatief voor het klassieke winkelen. 

Toegankelijke websites ook voordelig voor ondernemingen

ZOC-SBPV schreef ondernemersorganisaties aan met de vraag om hun leden warm te maken voor een toegankelijke e-commerce en samen met ons te streven naar digitale en commerciële toegankelijkheid. Webtoegankelijkheid betekent immers zowel voor mensen met een visuele handicap als voor ondernemers winst.  De voordelen voor ondernemingen zijn onder meer: lagere kosten, hogere rangschikking in zoekmachines, robuustere bouw en betere  bruikbaarheid  op smartphones en tablets,… Een website toegankelijk maken is bovendien eenvoudig.

Verhoogde fiscale aftrek voor digitale investeringen

Vanaf aanslagjaar 2016  is een verhoogde investeringsaftrek voorzien voor bepaalde digitale investeringen. Met deze fiscale maatregel wil federaal minister van Financiën Van Overtveldt  KMO’s stimuleren om digitale investeringen te doen, bv. in e-commerce. De verwachte golf van digitale investeringen vonden wij een ideale gelegenheid om  digitale toegankelijkheid aan te moedigen bij de investeerders. ZOC-SBPV moedigt de overheid aan om mee te werken aan e-inclusie en drong er bij minister Van Overtveldt  op aan om in de voorwaarden voor deze  nieuwe fiscale maatregel ook digitale toegankelijkheid te willen opnemen.

Verkeersveiligheid

Nieuwe regeling aan kruispunten

Via de pers vernamen we dat de wegcode vanaf volgend jaar volledig herzien wordt. Eén van de geplande wijzigingen betreft een nieuwe regeling aan kruispunten:  in tegenstelling tot automobilisten krijgen fietsers en voetgangers in alle richtingen tegelijk groen.  Dit zou voor minder ongevallen zorgen.  ZOC-SBPV wees in een persbericht op de gevaren die deze maatregel met zich meebrengt voor blinde en slechtziende weggebruikers. Slechtziende en blinde mensen die een kruispunt willen oversteken, baseren zich op het geluid van afremmende wagens. Dit is voor hen het signaal dat ze veilig over kunnen. Deze houvast valt echter weg bij het voorgestelde systeem. 

Hervorming van de rijopleiding

Vlaams minister van Mobiliteit Weyts wil het probleem van de vele verkeersdoden aanpakken  door de lat hoger te leggen voor beginnende chauffeurs. Hij wil de rijopleiding hervormen. Blinde en slechtziende weggebruikers krijgen dagelijks te maken met gevaarlijke hindernissen en onbegrip in het verkeer: ze kunnen bijvoorbeeld niet anticiperen om een aanrijdende auto of (elektrische) fiets te ontwijken, verliezen hun oriëntatie doordat ze vaak gedwongen worden om af te wijken van hun pad door op het zebrapad geparkeerde voertuigen,…

Daarom beschouwt ZOC-SBPV de hervorming van de rijopleiding als een unieke kans op bewustmaking van toekomstige automobilisten. In een persbericht en in een oproep aan de minister vroegen we aandacht voor speciale doelgroepen, in het bijzonder blinde en slechtziende weggebruikers, tijdens de opleiding voor het behalen van het rijbewijs. Op die manier worden automobilisten klaargestoomd die alert zijn voor voetgangers met een witte stok  of met een geleidehond en kunnen ongevallen voorkomen worden.

Online bankieren

KBC Online wordt KBC Touch

Sinds 1 december geeft de KBC-website voorrang aan de nieuwe banktoepassing met de naam KBC Touch. Deze is nog niet goed toegankelijk voor gebruikers van het toetsenbord en screenreaders. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt.

Het is nog steeds mogelijk om het vertrouwde KBC Online te blijven gebruiken.

Klik op het aanmeldscherm op KBC Online en op het volgende scherm op "Toch aanmelden in KBC Online". Voor alle duidelijkheid: dit gaat over de website, niet over apps voor tablets en smartphones.

Nieuwe Belfius apps

Belfius ontwikkelde nieuwe versies van de Belfius Direct Mobile app voor de smartphone en de Belfius Direct Tablet app voor de tablet. Deze gratis apps zijn beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone. Belfius organiseert in haar plaatselijke kantoren bovendien mobile days om cliënten met deze apps te leren werken. ZOC-SBPV kreeg al enkele enthousiaste reacties van gebruikers. 

Assistentiehonden en blindengeleidehonden gelijk voor de wet

Herinnert u zich nog onze actie bij de dierenartsen? Daarin vroegen we aandacht voor de in een KB vastgelegde BTW vermindering tot 6% voor medische kosten voor blindengeleidenhonden. Jammer genoeg konden andere assistentiehonden niet van deze vermindering genieten. Hachiko vzw bezorgde ons het goede nieuws dat op 16 december de uitbreiding van deze fiscale maatregel voor alle assistentiehonden werd goedgekeurd.

Alle hulphonden zijn nu gelijk voor de wet, daar kunnen we enkel blij om zijn.  

EYELINER.     Nieuwe dramaserie met audiodescriptie

Vanaf zondag 3 januari is er een nieuwe dramaserie met audiodescriptie: ‘Den elfde van den elfde’.

Het verhaal: in het gehucht Kerke wordt op 11 november de Prins Carnaval gewijd. Al 35 jaar is dat varkensboer Hubert Geunings. Maar dit jaar loopt het anders: het dorp vindt het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe Prins Carnaval. In de familie én in het dorp ontaardt de opvolgingskwestie in een verregaande rivaliteit. Een serie over liefde, varkens en zingen wanneer het al pratend niet meer lukt.

Met een topcast: met namen als Jan Decleir, Peter Van Den Begin, Bruno Vanden Broecke, en Alice Reijs.

Wanneer: op zondagavond om 21.20 uur, zeven weken lang vanaf 3 januari. Audiodescriptie via de taalkeuze op één of gelijktijdig te bekijken met audiodescriptie voor iedereen op het één+ kanaal, dat is het kanaal van Ketnet. Ook via NetGemist en later op DVD.

Doe je mee met ZOC-SBPV?

Deel je mening

Wat vind jij belangrijk? Geef ons je mening en help de werking van ZOC-SBPV. Dit kan via www.zichtopcultuur.be of via secretariaat@sbpv.be.  

Deel je ervaring

ZOC-SBPV doet graag beroep op je ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op secretariaat@sbpv.be of 09 292 40 81 en we helpen je graag verder.

Meer informatie?

Je kan met iedere vraag terecht op 09 292 40 81 of secretariaat@sbpv.be.  

Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro, over te maken op rekeningnummer 738-0029843-86 van ZOC-SBPV met vermelding ‘lidgeld 2015’.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.

Zicht op Cultuur (ZOC) - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) vzw

Kortrijksesteenweg 304 – 9000 Gent | secretariaat@sbpv.be | 09 292 40 81 | www.zichtopcultuur.be