Menu:
deel deze site op:
deel dit artikel op:

Raad voor de samenleving, organisaties, beleidsmakers...

Wil je je organisatie toegankelijker maken? Of organiseer je iets voor of met blinde en slechtziende personen?

Doe dan een beroep op onze expertise. We helpen je graag verder en brengen je op de hoogte van wat leeft in de blindenwereld.
Ook kan je aan de slag met onze blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen via bevragingen of een format op maat.
Toegankelijke events of oproepen verspreiden we via onze communicatiekanalen naar ons brede netwerk.

Onderstaande Eye Keys zijn informatieve toegankelijkheidsbrochures met een handige check list. Vind je daar niet wat je zoekt of zit je graag eens met ons samen? Neem dan contact op via info@zoc-sbpv.be.

Eye Keys: de sleutels tot toegankelijkheid

Zicht op Cultuur bracht al verschillende Eye Keys uit. Een Eye Key is een brochure die toegankelijkheid (van bvb. evenementen, verkeer, openbaar vervoer, internet…) op een duidelijke en gebruiksvriendelijke manier bekend maakt en ingang laat vinden. Eye Keys reiken als het ware de sleutels tot toegankelijkheid en zijn steeds gebaseerd op zorgvuldig en onderbouwd onderzoek (zie visietekst over toegankelijkheid en toegankelijkheidsadvies).

U kan de eye keys hier gratis downloaden, zowel een versie voor zienden als een grote letter versie voor slechtzienden. Op vraag sturen we met de post de gedrukte versie of een brailleversie van onze eye keys op. 

Eye Key: Sportief Inclusief, toegankelijke zwembeleving voor slechtziende en blinde mensen

Heeft uw stad of gemeente plannen om de infrastructuur van het zwembad aan te pakken of een nieuw complex te bouwen? Wilt u uw huidige zwembad of aquacentrum openstellen voor iedereen? Zicht op Cultuur-Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen informeert u graag hoe u dit op een inclusieve, dus ook toegankelijk voor blinde en slechtziende zwemmers, kan doen.

In de brochure 'Sportief Inclusief' vindt u informatie over de toepasselijke wettelijke normen op het vlak van toegankelijkheid, over aanpassingen specifiek voor personen met een minder zicht, omgangstips met de doelgroep, en over toegankelijke informatie en communicatie e.d. Aan de hand van de checklist achterin de Eye Key kan u eigenhandig uw lokaal zwembad toetsen aan de diverse aspecten van toegankelijkheid.

Eye Key: Lekker Inclusief, toegankelijke horeca voor slechtziende en blinde klanten

Hoe reserveert een blinde persoon een restaurant? Mag een blindengeleidehond binnen in mijn zaak? Hoe licht ik mijn menukaart toe aan een slechtziende klant? Op dit en andere vragen biedt deze gratis brochure een antwoord. 

 

Eye Key: Toegankelijke rondleidingen voor blinde en slechtziende personen

Deze brochure richt zich op het zo toegankelijk mogelijk maken van musea en rondleidingen voor blinde en slechtziende personen en is bestemd voor organisatoren van tentoonstellingen en culturele initiatieven, gidsen, onthaalmedewerkers, technici…, kortom iedereen die betrokken is bij de realisatie van een rondleiding.

Eye key "open & in", sleutels voor toegankelijkheid van evenementen voor mensen met een visushandicap

Over hoe je evenementen toegankelijk kan maken voor blinde en slechtziende bezoekers lees je alles in deze brochure.

Eye key: Uw verkiezingsprogramma toegankelijk voor blinde en slechtziende kiezers

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2014 hebben wij alle politieke partijen aangeschreven met de vraag hun programma’s toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Aan de hand van een aantal tips geven we aan hoe ze met een aantal kleine inspanningen onze doelgroep beter kunnen bereiken, via web of via print.

 

Veilig in het verkeer

Hoe begeeft iemand met een visusbeperking zich in het verkeer en hoe ga je daar als fietser mee om?

Een straat oversteken met behulp van een witte stok verloopt volgens een bepaalde procedure. Het is belangrijk dat de persoon met een visuele handicap aan andere verkeersdeelnemers duidelijk kan maken dat hij of zij wil oversteken. Zo kunnen zij hier rekening mee houden. Mensen met een visuele handicap kunnen

fietsers niet zien, maar ze horen hen ook niet aankomen. Daarom is het belangrijk dat de fietser extra aandachtig is en de oversteekprocedure leert kennen.

In de brochure "Veilig in het verkeer" leggen we uit hoe blinden en slechtzienden zich in het verkeer begeven en hoe je daar als andere weggebruiker rekening kunt mee houden.

Toegankelijkheid staat netjes

In de loop van 2012 hield Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen een steekproef bij mensen met een visuele handicap naar de bruikbaarheid en toegankelijkheid van de digitale ophaalkalender. Daaruit blijkt dat de informatie over de ophaling heel moeilijk terug te vinden is.

Als blinden en slechtzienden de informatie toch al vinden, dan blijkt het niet evident om te ontcijferen wanneer ze precies welke vuilniszak moeten buiten zetten. Omdat bijvoorbeeld de symbolen en kleuren niet duidelijk te onderscheiden zijn.
Of omdat de website te complex is waardoor ze de link naar de ophaalkalender niet vinden.

Daarom spoort het SBPV zowel de intercommunales als de steden en gemeenten aan om daar verandering in te brengen. Ze geeft hen een reeks aanwijzingen om te gebruiken bij de opmaak van hun nieuwe kalender. De tools zijn opgesteld in samenwerking met AnySurfer, het Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.