Menu:
deel deze site op:
deel dit artikel op:

Extra kansen creëren voor blinden en slechtzienden

Zicht op Cultuur werkt aan de ontwikkeling van een toegankelijkheidskwaliteitslabel: de "eye pass"


Zonder beloning, zonder extra bekendmaking van de inspanning gebeuren er weinig spontane inspanningen om onze samenleving toegankelijker te maken.


Daarom werkt Zicht op cultuur aan de ontwikkeling en de lancering van een toegankelijkheidskwaliteitslabel. Het wordt mogelijk om het label "eye pass" te bekomen als een context voldoet aan de basisvereisten van de opgestelde indicatorensets voor toegankelijkheid voor blinde en slechtziende personen. Wat meer is: het wordt ook mogelijk een label van "excellentie", uitmuntendheid te verwerven, wanneer verregaande inspanningen voor toegankelijkheid worden uitgevoerd.

Aan het behalen van dit "eye pass" - label zullen voordelen verbonden zijn.

MEER DAAROVER BINNENKORT

Audiodescriptie in de bioscoop

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie zorgt dat blinde en slechtziende mensen een bioscoopfilm of tv-programma optimaal kunnen volgen.  Bij audiodescriptie beschrijft iemand alle belangrijke visuele elementen in het beeld. Een stem vertelt, tussen de dialogen en geluiden (bijv. een geweerschot) door, wat er op het scherm te zien is.  Beelden worden omgezet in woorden zodat de blinde en slechtziende kijkers autonoom het verhaal kunnen volgen.

Wat doet ZOC-SBPV?

ZOC-SBPV is één van de belangenbehartigers rond audiodescriptie. In heel wat Europese landen (bv. UK) is audiodescriptie al jaren de regel. We hebben in België dus een achterstand, maar deze neemt langzaam maar zeker af. Het aanbod van audiodescriptie bij film kreeg in 2016 in Vlaanderen een boost dankzij een nieuwe clausule in de reglementering van het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds). Filmproducenten die subsidies ontvangen van de overheid voor Vlaamse speelfilms, zijn verplicht om bij hun productie ook audiodescriptie te voorzien, en dit vanaf de eerste bioscoopvoorstelling.

Hoe werkt audiodescriptie in de film?

Audiodescriptie kan tijdens het maken van de film worden opgenomen. Dan horen alle kijkers deze ‘open audiodescriptie’. De VRT maakt gebruik van open audiodescriptie voor een hele reeks Vlaamse series zoals bv. Eigen kweek. Wie op 12 (Ketnet) afstemt, krijgt de serie met audiodescriptie te zien (en te horen) in de huiskamer. 

Voor bioscoopfilms is er geen open audiodescriptie. Dan gebeurt dit via een app voor audiodescriptie. Deze app heet Earcatch. De bioscoopbezoeker kan de audiodescriptie van de film via zijn smartphone beluisteren zonder de andere  kijkers te storen.

Lees meer in het online artikel over de eerste audiodescriptie in de bioscoop.