Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuws september: nieuwe medewerker, spoorloze treinreizigers, Team Trottoir,...

Nieuws September: nieuwe medewerker, spoorloze treinreizigers, Team Trottoir,...

Kim versterkt het team van ZOC-SBPV vzw 

Kim Dillen is de nieuwe stafmedewerker bij Zicht op Cultuur. Welkom! 

Kim komt professioneel uit de vredesbeweging en bibliotheekwereld. Privé is hij hier en daar vrijwilliger, speelt akoestische gitaar en houdt ook van wetenschap, goede boeken, strips, films, series en games. “Ik kijk er naar uit om samen met Zicht op Cultuur te ontdekken wat we allemaal kunnen betekenen in Vlaanderen. Uiteraard rond inclusie en toegankelijkheid, maar zeker ook het menselijke aspect en persoonlijk contact. Dat wordt een uitdaging in dit nieuwe normaal, maar waar een wil is…” 

Wil je graag kennis maken of heb je een lumineuze inval, neem gerust contact met hem op via kim@zoc-sbpv.be of 0456 133 626. 

 

Treinreizigers spoorloos na update iOS 

Heel wat blinde en slechtziende treinreizigers melden ons een probleem in de iOS app van de NMBS. Het spoor waarop treinen vertrekken en aankomen, wordt niet langer weergegeven. Zo verliezen mensen met een visuele beperking plots hun houvast om het juiste spoor te vinden, net nu Covid-19 het extra lastig maakt om de hulp van andere reizigers in te roepen. In de Android app zou de spooraankondiging wel nog werken, maar een grote meerderheid van blinden en slechtzienden maakt gebruik van het besturingssysteem iOS. 

We namen onmiddellijk contact op met de NMBS met de vraag dit dringend op te lossen. Volgens de vervoersmaatschappij is het probleem opgetreden na de laatste technische update van iOS. Het kan voorlopig niet worden opgelost, omdat de huidige app niet meer kan worden geüpdatet. De NMBS werkt momenteel aan een nieuwe app, die naar eigen zeggen binnenkort wordt gelanceerd. Een datum is nog niet bekend, maar ZOC-SBPV zal blijven aandringen dat dit spoorslags gebeurt.   

 

Team Trottoir: op pad voor meer mobiliteit 

Het trottoir staat hier en daar in de verdrukking. Verkeersborden, elektrische laadpalen en andere obstakels worden vaak zo geplaatst dat ze de doorgang voor blinde en slechtziende personen belemmeren. Wil jij deel uitmaken van het team dat deze situaties opzoekt en probeert op te lossen? 

Wat is het plan? 

Wanneer je op zo’n notoir trottoirobstakel stuit, meld het ons! Schakel je partner of begeleider in voor locatiegegevens en een foto. Of als dat niet lukt, stuur ons dan een pin door met Siri. Wij zoeken de fotograaf om jouw situatie vast te leggen.  

ZOC-SBPV vzw verzamelt de inzendingen, vraagt persaandacht voor het probleem en publiceert de foto’s op Facebook tijdens de week van de mobiliteit van 16 tot 22 september. 

We zijn op zoek naar blinde en slechtziende vrijwilligers met of zonder partner of begeleider, en naar ziende vrijwilligers die als gelegenheidsfotograaf optreden. Een camera hoeft niet, ook een foto met een smartphone is ruim voldoende. 

Ben je geïnteresseerd, neem dan vrijblijvend contact op met ZOC-SBPV vzw voor meer informatie en de concrete werkwijze. E-mail ons op info@zoc-sbpv.be of bel onze medewerker Kim op 0456 13 36 26 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag). 

Doe mee en maak het trottoir terug toegankelijk! 

 

Social media gebruik bij blinde en slechtziende surfers 

Voor de vakantie stuurden we een korte enquête uit rond jullie social media-gebruik. Bedankt om deze zo massaal in te vullen! 

We vroegen naar jullie gebruik van Facebook, Twitter en LinkedIn, waarbij Facebook uitkwam als het populairste medium bij blinde en slechtziende social mediagebruikers. 

Meer dan 80 % gaf aan een Facebookprofiel te hebben, tegenover 30 % die op Twitter zit en 24 % op LinkedIn.  

70 % van de deelnemers gaf aan dat Facebook al grotendeels toegankelijk is, maar zolang we niet aan 100% zitten, kan dat dus nog beter!  

We verwijzen hiervoor bijvoorbeeld naar onze tip om alt-tekst toe te voegen aan je afbeeldingen op Facebook: klik op de foto, klik daarna op de drie puntjes en kies "Change alt text". Wees creatief, informatief en vooral: inclusief! 

Heb je niet meegedaan maar wil je toch graag je mening nog kwijt? Dan is er goed nieuws: het vragenformulier staat tot eind september weer online. Grijp hier je tweede kans! 

 

Getuigenis: Dagelijks een telefoontje 

In maart ging ons land in lockdown. ZOC-SBPV vzw lanceerde meteen een warme oproep om mensen bij elkaar te brengen via een telefoontje. De voorbije maanden kwamen ziende en niet-ziende vrijwilligers dagelijks in contact met iemand die daar nood aan had. Luisteren naar elkaars?verhaal, polsen naar elkaars noden, een gezellige babbel...?het doet wonderen! Verschillende mensen lieten ons weten hoeveel deugd ze hadden van deze gesprekjes. We delen graag een reactie: 

“Coronatijd, het doet wat met een mens. Het minste wat je kan zeggen is dat het heel wat maskers aan diggelen slaat, het brengt zowel het beste als het slechtste in mensen naar boven. Van hamsteraars tot ontkenners, maar ook warme initiatieven zagen het licht. Zo ook dit belproject. 

Toen ik me als vrijwilliger opgaf, voelde ik me behoorlijk vereenzamen. Niet enkel door corona, maar ook door mijn tanende gezondheid en de steeds toenemende isolatie. 

Als voormalig redacteur houd ik van taal en dus ook van goede quotes. Laat nu een van die levenswijsheden ongeveer het volgende inhouden: het aanbieden van hulp doet je hart en ziel goed. Het laat je focussen op de ander waardoor ook je eigen perspectieven verruimen. Dit kan helend werken. 

Zoveel mensen, zoveel ervaringen, een scala aan gespreksonderwerpen, glimlachen, en ja, ook af en toe een traantje wegpinken. Onwennige eerste woorden ontluiken tot een gezamenlijk verhaal, van woord tot wederwoord, en een welgemeend ‘hoor ik je volgende week weer?‘ spreekt van hoop en appreciatie. 

Als beller heb je de eer om een stukje mee te lopen op iemands levensweg. En soms leidt deze wisselwerking tot een langer contact. 

Mijn verlangen is dat ZOC-SBPV vzw dit initiatief ook na deze crisistijd blijft voortzetten, ondersteunen en zelfs uitbouwen. Het probleem van eenzaamheid beperkt zich niet enkel tot ouderen, ook jongeren, gehuwden, zieken… kunnen eenzaam zijn. Dikwijls wordt hierop met ongeloof en zelfs met onbegrip gereageerd. Hoe kan je immers eenzaam zijn met mensen om je heen, met een job, als je jong bent…? 

Feit is dat we allen samen met een minimale inspanning tot maximale bloei kunnen komen. Zo krijgt een simpel telefoontje een verder reikende verrijkende betekenis. 

Mijn oprechte dank aan de initiatiefnemers.” 

EVdS