Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Uitnodiging MAfestival 2016

Brugs festival voor Oude Muziek

MAfestival Brugge is een van 's werelds meest bekende festivals voor Oude Muziek. Het focust op de historische uitvoeringspraktijk en is een van de voortrekkers in het vernieuwen en uitbreiden van het genre.

Het MAfestival en Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen slaan opnieuw de handen in elkaar om mooie concerten aan te bieden aan blinden en slechtzienden.

We kozen 3 concerten om in de kijker te plaatsen. Deze concerten gaan door op vrijdag 12 augustus 2016.

Blinden en slechtzienden en een noodzakelijke begeleider krijgen per persoon een reductie van 50 % voor deze concerten. Blindengeleidehonden mogen uiteraard mee. Wel wordt gevraagd tijdens het concert een eventueel belletje van de halsband te verwijderen.

Aan de mensen die tijdig boeken wordt op voorhand het programma bezorgd in aangepaste leesvorm. Ook wordt aan de concertlocatie, op eenvoudig verzoek bij boeking, gezorgd voor persoonlijk onthaal.

Reserveren kan vanaf dinsdag 12 april telefonisch bij:

Mafestival Brugge, Sofie Deschepper, +32 50 33 22 83, bij voorkeur op dinsdag en donderdag tussen 14u en 17u.

PROGRAMMA

1. PUISQUE JE SUIS FUMEUX
Ars Subtilior Madness

La Fonte Musica – IT

Michele Pasotti – IT – muzikale leiding

De ars subtilior is de soundtrack van de late 14e en vroege 15e eeuw. In die periode ontpopte de prille muzieknotatie zich tot een systeem met schijnbaar grenzeloze mogelijkheden. Vooral op ritmisch vlak ging een nieuwe wereld open. In Frankrijk en Italië stond een ware avant-garde op, met componisten als Johannes Ciconia en Bartolino da Padova. Hun experimentele muziek gonst van complexe ritmes en zinnelijke melodieën als wervelende rookslierten. Ook puzzelcanons en andere muzikale raadsels getuigen van het experiment dat toen hoogtij vierde. Michele Pasotti en zijn ensemble La Fonte Musica zijn gespecialiseerd in laatmiddeleeuws repertoire. Hun glasheldere klank is een zegen in deze maniëristische muziek vol fonkelend detail.

Wanneer: Vrijdag 12.08.2016, 11u30

Locatie: Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie, Potterierei 79 Brugge.

Bereikbaar: vanaf NMBS-station Brugge bus 4 en 14, afstappen halte J. & M. Sabbestraat, om de 10 minuten.

Prijs: € 15, reductieprijs € 7,50.

 

2. Dreams, Nightmares, Madness
De charme van muzikale wanorde

Concerto Copenhagen & Alfredo Bernardini

De musici van Concerto Copenhagen worden geroemd om hun vitaliteit en feilloze stijlgevoel. Onder leiding van Alfredo Bernardini presenteren ze een programma waarin ernst en orde aan het wankelen gaan.

Centraal staat La Folia, de legendarische dans die een van de langste estafettes uit de muziekgeschiedenis ontketende. Versies van Geminiani en Rasmussen krijgen een amusante echo in Keisers Der lächerliche Prinz Jodelet. Van hieruit vertakt het programma zich tot in de verste uithoeken van onrust, waanzin en humor.

Vivaldi’s frenetieke vioolconcerto L’Inquietudine, Zelenka’s onorthodoxe Hipocondrie en het kleurrijke koeterwaals van de tienjarige Mozart in Galimathias Musicum: het zijn slechts enkele parels die tijdens dit unieke concert te ontdekken zijn. 

Wanneer: Vrijdag 12.08.2016, 20:00

Locatie: Sint-Jakobskerk, Sint Jakobsplein 1 Brugge.

Bereikbaarheid: vanaf NMBS-station, bus 12. Afstappen op de Markt. Nog 5 minuutjes wandelen tot aan de locatie. Voor de avondlijnen in de buurt, raadpleeg de Lijn.

Prijs: € 25 – 21 – 16; reductieprijs € 12,5 – 10,5 – 8.

19u00 Interview met Alfredo Bernardini door Stefan Grondelaers in de Orgelzaal, van het Stedelijk Conservatorium, Geerwijnstraat 6, Brugge (vlakbij).

 

3. Folia

Tiptoe Company & Maurizio Pisati

Welkom aan boord van het narrenschip. Bestemming: het land der dwaasheid. In de versie van Jheronimus Bosch is deze sloep gevuld met een zootje ongeregeld, letterlijk en figuurlijk op drift.

Dit populaire topos uit de middeleeuwse satire kreeg het afgelopen jaar een tragische pendant. Dag na dag doken beelden op van gammele boten vol vluchtelingen, schipperend tussen hoop en wanhoop, waanzin en werkelijkheid.

Geïnspireerd door deze visuele associatie nemen de musici van Tiptoe Company en componist Maurizio Pisati La Folia onder handen.

Diverse varianten van deze eeuwenoude dans wisselen af met ritmische cadensen voor “prepared hands”. Daarbij gaan de grenzen tussen heden en verleden onvoorwaardelijk open.

Met videoprojectie.

Wanneer: Vrijdag 12.08.2016, 22:30

Locatie: Concertgebouw, Kamermuziekzaal, ’t Zand 34 Brugge.

Bereikbaarheid: vanaf NMBS-station via Oostmeers: 10 minuten stappen of bussen 1, 3, 4, 8, 12…, afstappen op ‘t Zand. Alle avondlijnen van de Lijn komen eveneens op 't Zand.

Prijs: € 15, reductieprijs € 7,50.