Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Korte nieuwsflash april

Extra editie nieuwsbrief april 2016

MOOOV-filmfestival met Nederlandstalige audiodescriptie

Eind april is het weer MOOOV-filmfestival in Roeselare, een festival dat wereldfilm in de kijker zet. Zaterdag 23 april tonen we de Tunesische film “As I open my eyes (A peine j’ouvre les yeux)” met audiodescriptie.
ZOC-SBPV werkt namelijk voor de tweede keer samen met MOOOV om een film uit de programmatie toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende bezoekers. Het is uniek dat een anderstalige film toegankelijk is met Nederlandse audiodescriptie, dus zeker de moeite waard! De audiodescriptie wordt via koptelefoons voorzien. Ziende vrienden en familie kunnen met behulp van blinddoeken mee van de audiodescriptie genieten.
Deze meermaals bekroonde debuutfilm van de in Tunesië geboren regisseuse Leyla Bouzids speelt zich af in de zomer van 2010, de vooravond van de Tunesische Jasmijnrevolutie. We volgen de 18-jarige Farah op haar pad van muziek, liefde, politieke provocatie, familiebanden en een onrustwekkende verdwijning…
Praktisch
Wanneer? Zaterdag 23 april om 17u
Waar? ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare. 10 min wandelen vanaf het station Roeselare.
Inschrijven? Telefonisch: 051 265 700 of via mail: margriet.huyghe@despil.be
Prijs? 6 euro per persoon (begeleider mag gratis mee)

Gentse Floraliën: Tuin van Lucia - door blinden en slechtzienden

Kijken doen we meestal met onze ogen. Xinix verleidt je op de Gentse Floraliën in de tuin van Lucia om het eens anders te ervaren. Je maakt op een luchtige, boeiende manier kennis met de ervaringswereld van blinde en slechtziende mensen. De rollen zijn omgedraaid: de bezoekers hebben een handicap, de blinde en slechtziende gidsen wijzen je de weg.
De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.

Wanneer? De rondleiding wordt gegeven op volgende momenten:
Vrijdag 22/04, doorlopend van 14u tot 17u
Woensdag 27/04, doorlopend van 14u tot 17u
Donderdag 28/04, doorlopend van 9u tot 12u

Waar? Site Citadelpark

Meer info vind je op de website van de Floraliën: http://www.floralien.be/nl/programma/tuin-van-lucia-door-blinden-en-slechtzienden.

Zes Nederlandse telefilms met audiodescriptie

Vanaf 24 april zendt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) op zes zondagavonden een telefilm uit, voor het eerst mét audiodescriptie via de Earcatch app. Telefilms zijn Nederlandse speelfilms die speciaal gemaakt zijn voor televisie, en die actuele maatschappelijke thema’s behandelen.
De zes telefilms zijn te zien op zondagavond 24 april, 1 mei, 8 mei, 15 mei, 22 mei en 29 mei, om 20.30 uur op NPO 3.

Iets verdacht gezien?

In het voorjaar van 2015 voerde de NMBS de affichencampagne ’Iets verdacht gezien?’ om treinreizigers uit te nodigen om op het aangegeven telefoonnummer verdachte en noodsituaties te melden. Deze boodschap is echter ‘ongezien’ aan blinde en slechtziende reizigers voorbijgegaan. Wij drongen er bij de NMBS op aan om bij een volgende affichencampagne ook mensen met een visushandicap te informeren en boden aan om hen hierbij  te adviseren. Het noodnummer is: 0800/ 30230.  Belangrijk om weten, want dit nummer kan gebruikt worden voor alle gevallen van nood bij het reizen met de trein. Bijvoorbeeld om als blinde assistentie te vragen indien de treinreis  onverwacht wordt onderbroken en een gedeelte van het voorziene traject door een vervangbus dient te gebeuren.
Het noodnummer is gratis. Het nummer 0800/30 230 is 24u/24, 7d/7 bereikbaar. Je kunt er terecht  voor hulp of als je iets verdachts opmerkt bv. agressie.  
TIP
Sla het nummer 0800/30 230 op in je GSM. Zo heb je altijd hulp bij de hand en kun jij ook bijdragen tot veiligere stations en treinen.

AnySurfer label voor AZ Sint-Lucas Brugge

Op 1 april 2016 behaalde het AZ Sint-Lucas in Brugge het AnySurfer label. Dit is een Belgisch kwaliteitslabel voor websites die voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een handicap.
Proficiat!

MAfestival voor Oude Muziek

MAfestival Brugge is een van 's werelds meest bekende festivals voor Oude Muziek. Het focust op de historische uitvoeringspraktijk en is een van de voortrekkers in het vernieuwen en uitbreiden van het genre.

Het MAfestival en Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen slaan opnieuw de handen in elkaar om mooie concerten aan te bieden aan blinden en slechtzienden. Op vrijdag 12 augustus gaan er 3 concerten door. Blinden en slechtzienden en een noodzakelijke begeleider krijgen per persoon een reductie van 50 % voor deze concerten.

Reserveren kan telefonisch bij: Mafestival Brugge, Sofie Deschepper, +32 50 33 22 83, bij voorkeur op dinsdag en donderdag tussen 14u en 17u.

Programma

1.    "PUISQUE JE SUIS FUMEUX. Ars Subtilior Madness." - La Fonte Musica
Wanneer: Vrijdag 12.08.2016, 11u30
Locatie: Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie, Potterierei 79 Brugge.
Prijs: € 15, reductieprijs € 7,50.

2.    "Dreams, Nightmares, Madness. De charme van muzikale wanorde." - Concerto Copenhagen & Alfredo Bernardini
Wanneer: Vrijdag 12.08.2016, 20u
Locatie: Sint-Jakobskerk, Sint Jakobsplein 1 Brugge.
Prijs: € 25 – 21 – 16; reductieprijs € 12,5 – 10,5 – 8.
19u Interview met Alfredo Bernardini door Stefan Grondelaers in de Orgelzaal, van het Stedelijk Conservatorium, Geerwijnstraat 6, Brugge (vlakbij).

3.    "Folia" - Tiptoe Company & Maurizio Pisati
Wanneer: Vrijdag 12.08.2016, 22:30
Locatie: Concertgebouw, Kamermuziekzaal, ’t Zand 34 Brugge.
Prijs: € 15, reductieprijs € 7,50.

Meer details over het programma vindt u via deze link: http://www.zichtopcultuur.be/nl/Events/Artikels/10048/-uitnodiging-mafestival-2016.

EYELINER. Inclusieve zeildagen van Sailability.

Sailability houdt haar openzeildagen in Mol, Brugge, Heusden en Vilvoorde. Op deze dagen kunnen geïnteresseerden gratis kennismaken met zeilen. Sailability is een inclusieve zeilclub voor mensen met een fysieke, verstandelijke, psychische, auditieve of visuele beperking.
De dag in Mol is al voorbij. Er volgen echter nog openzeildagen in RBSC in Heusden (Oost-Vlaanderen) op 23 april, bij BZYC in Brugge op 22 mei en bij WSKLum in Vilvoorde op 29 mei. De openzeildagen starten steeds om 11 uur.
Inschrijven kan via de website www.sailability.be/openzeildagen.