Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief mei 2016

Nieuwsbrief mei 2016

Inhoud

Workshops 'Verbeeld je zelfportret', 19 en 24 mei in S.M.A.K.   
Toegankelijkere websites in Europa   
Resultaten enquête audiodescriptie Achter De Wolken   
Actie 15000.be: Hoorzitting in Commissie Cultuur 
Wordt verwacht: nieuwe brochure voor toegankelijke horeca                                          
EYELINER. Blind Date – Festival van Vlaanderen - Gent   
Doe je mee met ZOC-SBPV?   
Meer informatie?

Workshops 'Verbeeld je zelfportret', 19 en 24 mei in S.M.A.K.

Warm aanbevolen! Het Gentse museum S.M.A.K. organiseert bijzondere workshops voor blinde en slechtziende personen, waarin het zelfportret centraal staat. Momenteel loopt in S.M.A.K. een tentoonstelling van Rinus Van de Velde. Deze kunstenaar komt vaak voor in zijn eigen tekeningen, als personage in allerlei taferelen. Zo maakt hij een soort fictieve autobiografie over het leven dat hij nooit gehad heeft (of zal hebben).
In onze visuele cultuur is het zelfportret (selfie) een verlengstuk van ons zelfbeeld geworden. Maar wat als je niet of nauwelijks kunt zien? Hoe zie je dan jezelf en hoe belangrijk is ‘zelf-beeld’?
In de workshop toon je gaandeweg een onvermoede kant van jezelf. Samen met beeldend kunstenaar Bert Jacobs maak je een eigenzinnig videoportret. Elke deelnemer ontvangt achteraf een portret van anderhalve minuut, gemonteerd door de kunstenaar. Grijp uw kans!
Afspraak donderdag 19 of dinsdag 24 mei van 14 tot 17 uur in S.M.A.K, Citadelpark, 9000 Gent. Breng enkele dingen mee waar je een persoonlijke band mee hebt: 1 muziekstuk op cd, 1 foto van een landschap of ruimte, 1 hoofddeksel.
Maximaal 10 deelnemers per workshop. Deelnameprijs: 15 euro; begeleiders gratis.
Inschrijven via leen.goossens@smak.be.
De workshop wordt begeleid door kunstenaar Bert Jacobs, een S.M.A.K.-gids en een publiekswerker van S.M.A.K. Beluister alvast de audiotrailer: https://soundcloud.com/smak-gent/imaginairzelfportret

EU bereikt akkoord over toegankelijke websites en mobiele apps

Op 3 mei bereikte de Europese Unie een akkoord over de allereerste EU-richtlijn voor webtoegankelijkheid. Dat betekent dat online informatie en diensten van (semi-) overheidsinstellingen in heel Europa bruikbaar moeten worden voor iedereen, met name voor mensen met een visuele, auditieve en motorische handicap. De richtlijn geldt niet alleen voor websites, maar ook voor apps.

We zijn tevreden dat er een akkoord is bereikt en dat apps en intranet mee zijn opgenomen.
We blijven wel kritisch opvolgen hoe de toegankelijkheid van (semi-)overheidswebsites en mobiele apps concreet zal worden gewaarborgd. Mobiele apps openen immers enorme perspectieven voor mensen die blind of slechtziend zijn en hun smartphone steeds vaker als hulpmiddel gebruiken. De nieuwe regelgeving zou er moeten kunnen toe bijdragen dat mensen met een visuele handicap binnenkort bijvoorbeeld beter informatie van publieke diensten op hun smartphone kunnen lezen. Of dat ze apps voor openbaar vervoer en navigatie vlot kunnen gebruiken om zelfstandig hun weg te vinden. Verder zouden pdf-documenten op overheidswebsites straks voor iedereen leesbaar moeten kunnen zijn en zou iedereen het intranet van zijn onderwijsinstelling of werkgever goed moeten kunnen gebruiken. Dit is immers onmisbaar om de arbeidskansen van personen met een (visuele) handicap te verhogen.  

Er dient nog heel wat werk verzet.  Het akkoord over de EU-richtlijn webtoegankelijkheid moet nog formeel bekrachtigd worden door het Europees parlement. Dat gebeurt naar verwachting later dit jaar. De EU-landen hebben vervolgens 21 maanden om de regels op te nemen in hun nationale wetgeving. ZOC-SBPV blijft de verdere stappen voor u opvolgen.

Resultaten enquête audiodescriptie Achter De Wolken

‘Achter de wolken’, het speelfilmdebuut van Cecilia Verheyden, kreeg op 6 februari als eerste Vlaamse speelfilm een audiodescriptie-première met de Earcatch app voor een publiek van blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden en andere geïnteresseerden.
180 personen bezochten de filmvoorstelling, waarvan 14 personen slechtziend, 45 blind, 9 slechthorend en 21 doof.  ZOC-SBPV hield een eerste snelle online bevraging bij de 59 aanwezige blinden en slechtzienden over hun algemene beleving van de filmvoorstelling, de audiodescriptie, de app en hun noden en wensen hierover. We kregen veel reacties binnen, waarvoor bedankt!
De overgrote meerderheid vond de app uitstekend en zou een bioscoopfilm met audiodescriptie app aanraden aan blinde of slechtziende vrienden of kennissen. De meeste mensen hadden weinig problemen met de download en installatie van de app en de audiodescriptie. Alle respondenten vonden de kwaliteit van de audiodescriptie eerder goed tot uitstekend. Een terugkerende opmerking was wel dat de afstemming van het geluid van de film en van de audiodescriptie voor verbetering vatbaar is. Bioscoopbezoek zou volgens onze resultaten duidelijk populairder bij mensen met een visuele handicap zijn indien films voorzien worden van audiodescriptie (via een app).  Bijna iedereen zou gebruik maken van een eventuele uitleendienst voor films, toegankelijk met een audiodescriptie app, om thuis te bekijken. Slechts weinig mensen geven de voorkeur aan tv kijken met een audiodescriptie-mix dan met audiodescriptie via een app.
De volledige resultaten kan je bij ons opvragen: stuur ons een mailtje via secretariaat@sbpv.be. ZOC-SBPV neemt de resultaten van de enquête ter harte en neemt momenteel de eerste stappen om de informatie over het aanbod aan films met audiodescriptie te verduurzamen.

Toegankelijk ziekenhuis

In april begonnen we onze samenwerking met AZ Delta Roeselare. Het ziekenhuis doet een beroep op de expertise van ZOC-SBPV om hun nieuwbouw toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Het eerste gesprek rond ruimtelijke toegankelijkheid (met een architect en de manager bouw en infrastructuur van AZ Delta) vond al plaats. Binnenkort adviseren we hen verder rond digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheid van de dienstverlening.  AZ Delta doet een beroep op ons tijdens de ruwbouwfase, wat de mogelijkheden tot integrale toegankelijkheid groter maakt.  
De samenwerking verloopt vlot en we hopen dat AZ Delta tegen 2018 een integraal toegankelijk ziekenhuis kan inhuldigen.  

Actie 15000.be: Hoorzitting in Commissie Cultuur

Sociaal-culturele organisaties zijn onmisbaar: ze brengen mensen met een handicap en hun omgeving samen, informeren hen en de samenleving en maken hen sterker. Maar het is lastig werken als de financiën niet mee willen. In het besparingsklimaat van de Vlaamse Regering is het onzeker wat de toekomst zal brengen voor onze sector. Daarom bundelden Vijftact, Konekt/Vonx, KVG Vorming, Pasform en ZOC-SBPV in 2015 de krachten voor de petitiecampagne www.15000.be. Maar liefst 18100 mensen deelden onze mening! Een signaal dat de voorzitter van het Vlaams Parlement, de voorzitter en leden van de Commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media en Minister Gatz niet ontgaan is.

De Commissie Cultuur nodigde ons dan ook uit voor een hoorzitting op donderdag 12 mei. Greet Firlefyn van Vijftact en een medewerker van ZOC-SBPV zetten er het belang in de verf van een passende financiële overheidssteun voor sociaal-culturele organisaties van en voor personen met een handicap.  In een filmpje lieten we mensen met een handicap zelf aan het woord over het belang van sociaal-culturele organisaties in hun leven. Dat filmpje kan je hier vinden.

Onze oproep werd warm onthaald door de commissieleden. De boei is gegooid.  Nu streven we naar verankering via overleg op de betrokken kabinetten. We werden alvast uitgenodigd na de hoorzitting.

Wordt verwacht: nieuwe brochure voor toegankelijke horeca
 

ZOC-SBPV lanceert begin juni de nieuwe eye key ‘Lekker Inclusief’ in Koksijde. Deze brochure geeft horeca-uitbaters sleutels om hun zaak toegankelijker te maken voor klanten met een visuele beperking. Houd deze nieuwsbrief in de gaten voor meer info over de lancering.  
 

EYELINER. MA Festival Brugge en Blind Date – Festival van Vlaanderen Gent

Zoals je in onze korte nieuwsflash in april kon lezen, slaan het MAfestival (Festival van Vlaanderen Brugge) en ZOC-SBPV opnieuw de handen in elkaar om mooie concerten aan te bieden aan blinden en slechtzienden. Op vrijdag 12 augustus gaan er 3 concerten door. Blinden en slechtzienden en een noodzakelijke begeleider krijgen per persoon een reductie van 50 % voor deze concerten. Meer info over het programma en praktische details kan je vinden op onze website: http://www.zichtopcultuur.be/nl/Events/Artikels/10048/-uitnodiging-mafestival-2016

Ook tijdens het Gentse Festival van Vlaanderen, dat dit jaar doorgaat van 17 september tot en met 1 oktober 2016, is er weer een aanbod waarop blinde en slechtziende muziekliefhebbers op extra comfort kunnen rekenen. Het wordt een mix van klassieke concerten, wereldmuziek, prachtige stemmen en orkesten, middag- en avondconcerten die zich afspelen in de talloze concertzalen die Gent rijk is. Bovendien zal er voor blinde en slechtziende kindjes en hun familie opnieuw een vlinderproject in elkaar gestoken worden op ParkLife op zondag 25 september 2016. Deze activiteit is voor de hele familie gratis.  Info over het programma en inschrijvingsdetails vind je hier: http://vriendenderblinden.be/2016/04/aanbod-blind-date-gent-festival-van-vlaanderen-2016/


Doe je mee met ZOC-SBPV?


Deel je mening
Wat vind jij belangrijk? Geef ons je mening en help de werking van ZOC-SBPV. Dit kan via www.zichtopcultuur.be of via secretariaat@sbpv.be.  
Deel je ervaring
ZOC-SBPV doet graag beroep op je ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op secretariaat@sbpv.be of 09 292 40 81 en we helpen je graag verder.


Meer informatie?

Je kan met iedere vraag terecht op 09 292 40 81 of secretariaat@sbpv.be.  
Lid worden van ZOC-SBPV vzw?
Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro, over te maken op rekeningnummer 738-0029843-86 van ZOC-SBPV met vermelding ‘lidgeld 2016’.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.