Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief september 2016

IN DIT NUMMER:

•    Wie wordt onze nieuwe collega? Vacature projectmedewerker.
•    Nieuwe Vlaamse film met audiodescriptie: Everybody Happy
•    Audiogids voor de tv-fictiekijker
•    Assistentie aanvragen voor een treinreis
•    Veilig de tramsporen oversteken
•    ‘My handicap’, ook my website?
•    Kaaitheater: danstheater ‘Sons of Sissy’ met audiodescriptie
•    EYELINER. Een muzikaal avontuur voor kinderen met een visuele beperking
•    Ken je al onze facebookpagina?
•    Doe je mee met ZOC-SBPV?
•    Meer informatie?

Wie wordt onze nieuwe collega? Vacature projectmedewerker

Onze collega Katrien verhuist naar een andere streek. Dat betekent helaas dat ze weg gaat bij Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen.  We wensen haar heel veel succes verder en bedanken haar voor de goede samenwerking!

Wie volgt haar op als projectmedewerker? Het is een boeiende job waarin je actie voert en sensibiliseert om de kansen van blinde en slechtziende mensen te vergroten, evenementen organiseert en samenwerkt met andere organisaties. Je kan er bovendien je communicatietalent uitleven.  Dit alles in Gent, met een vast 1/2 of 3/5 contract.

Lees meer over de job, het profiel dat we zoeken en hoe je kan solliciteren op onze website: http://zichtopcultuur.be/nl/Events/Index/187.

Solliciteren kan tot 15 september.

Nieuwe Vlaamse film met audiodescriptie: Everybody Happy

Op 28 september komt een nieuwe Vlaamse film uit, met audiodescriptie die je gratis kan downloaden via de Earcatch app. 'Everybody Happy' is de naam, met regie door Nic Balthazar. Over een succesvolle stand-up comedian die het moeilijk heeft met zichzelf. Met kleppers als Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Josse de Pauw. De film sleepte onlangs op het filmfestival van Montréal de prijs voor Beste Regie in de wacht!

Download vanaf 9 september de audiobeschrjiving van de Earcatch website op je smartphone of tablet. En genieten maar. Meer info over de film en de audiodescriptie app vind je hier: http://earcatch.nl/aanbod/61-everybody_happy_be/ .

Audiogids voor de tv-fictiekijker

Dit najaar kan je op zondag én op donderdag telkens een serie volgen met audiodescriptie. Op de website van één kan je al kennismaken met verhaal, locaties en personages en zo wennen aan hun stemmen. 

Professor T., de politieserie over de excentrieke professor Teerlinck, is terug. Voorbije zondag was de eerste aflevering al te zien. De afleveringen zijn gelijktijdig te zien om 21u35 op Eén (met audiodescriptie via de digitale taalkeuze) en op Eén+ (op het Ketnet-kanaal) met open audiodescriptie voor iedereen. De uitzending met audiodescriptie is ook beschikbaar via Net Gemist. Check de audiogids op https://www.een.be/professor-t-met-audiodescriptie.  (Opgelet: komende zondagavond verschuift de uitzending met audiodescriptie op het Ketnet-kanaal eenmalig naar 22u30. Op één kan je wel op het normale uur kijken met audiodescriptie via digitale taalkeuze.)

De vierde en voorlopig laatste reeks van De Ridder gaat van start op donderdag 8 september om 21u15 op Eén (met audiodescriptie via de digitale taalkeuze).  Op zaterdagavond is de nieuwe aflevering telkens te zien op Eén+ (op het Ketnet-kanaal) met open audiodescriptie voor iedereen om 21.15u. De uitzending met audiodescriptie is ook beschikbaar via Net gemist en later op DVD. Check de audiogids op https://www.een.be/de-ridder/de-ridder-met-audiodescriptie

Assistentie aanvragen voor een treinreis

De assistentiedienst 'B for you' helpt je gratis in meer dan 100 Belgische stations, mits reservering. Maar die reserveringstijd is niet voor elk station en elke verbinding even lang. Hoe lang op voorhand moet je nu je assistentie aanvragen voor je treinreis in de verschillende stations? We zetten het hier nog eens op een rijtje: http://www.zichtopcultuur.be/nl/Events/Artikels/10373/assistentie-aanvragen-voor-een-treinreis.

De nieuwe brochure ‘Dienstverlening voor personen met beperkte mobiliteit’ van de NMBS is er. We vernamen vandaag dat de NMBS bezig is met toegankelijker versies voor blinde en slechtziende gebruikers. Hier vind je alvast de link naar de gewone brochure: https://www.belgianrail.be/nl/klantendienst/~/media/E10CEDEB754B404595335DF34E58F8C5.pdf 

Veilig de tramsporen oversteken

In het begin van de vakantiemaanden maakten we kennis met de nieuwe kusttramcampagne van De Lijn. Via filmpjes worden we gewaarschuwd om voorzichtig te zijn op de tramsporen. Omdat blinde en slechtziende mensen vooral het openbaar vervoer nemen op zich te verplaatsen, is ZOC-SBPV blij met de investeringen in een modernisering van de kusttrams en dat veiligheid een aandachtspunt is. De filmpjes zijn echter enkel visueel te begrijpen en daarom vroegen we bij De Lijn om deze voor iedereen toegankelijk te maken. De Lijn reageerde door een omschrijving van de filmpjes op hun website toe te voegen. Je vindt ze hier: https://www.delijn.be/nl/overdelijn/nieuws/bericht/13882_doe_niet_zoals_onni (klik onderaan voor de omschrijvingen).

Bovendien vroegen we om ter hoogte van oversteekplaatsen voor voetgangers over tramsporen en trambeddingen bepaalde rood-witte wegmarkeringen te voorzien en een detectietoestel met visueel en auditief waarschuwingssignaal. Dit om de veiligheid van alle voetgangers te verhogen. De Lijn kon ons goed nieuws melden: deze veiligheidsvoorschriften zijn opgenomen in het zeer recente dienstorder van Agentschap Wegen en Verkeer. We zullen nagaan of deze voorschriften effectief opgevolgd zullen worden.  

‘My handicap’, ook my website?

Vanaf 1 juli veranderde de aanvraagprocedure voor tegemoetkomingen voor personen met een handicap. Voortaan hoef je niet langer papieren formulieren op te halen in je gemeente. De aanvraag kan nu volledig online gebeuren, op www.myhandicap.belgium.be.

ZOC-SBPV is blij met ieder initiatief dat de administratieve rompslomp vermindert en de autonomie van personen met een handicap versterkt. Helaas blijkt de toepassing, die toch voor personen met een  handicap bedoeld is, op meerdere vlakken ontoegankelijk en dus onbruikbaar voor iemand met een visuele handicap.

Ontoelaatbaar, vinden wij. Daarom richtten we ons in een brief aan de betrokken minister en staatsecretarissen en vroegen we om deze en andere overheidswebsites voor iedereen toegankelijk te maken, de technici te verplichten de toegankelijkheidsnormen te hanteren en nadien ook te laten controleren of dat echt gebeurd is.  Er dient eindelijk werk te worden gemaakt van de nodige opleiding en sensibilisering van overheidspersoneel over toegankelijkheid. Binnen twee jaar verplicht een Europese richtlijn immers dat overheidswebsites toegankelijk zijn. We volgen dit verder voor u op. Wordt vervolgd…

Kaaitheater: danstheater ‘Sons of Sissy’ met audiodescriptie

Simon Mayer, een jonge Oostenrijkse danser, verwekt tradities uit zijn geboortestreek in zijn voorstellingen. Oeroude rituelen en hedendaagse interpretaties verweven zich tot een mysterieus en humoristisch geheel. In Sons of Sissy ontpoppen vier dansers zich op scène tot muzikanten. Traditionele Alpenmuziek, groepsdansen en rituelen ontdoen ze behendig van hun regels en  conservatisme. Met veel gevoel voor humor breken ze met de stereotiepe mannelijke rolmodellen die in tradities vaak hardnekkig overeind blijven.

Vóór de voorstelling kun je deelnemen aan een touch tour. Tijdens deze rondleiding op de scène krijg je een indruk van de zaal, de attributen en een extra woordje uitleg over de performance. Daarna beleef je de voorstelling van op de eerste rij met de audiobeschrijving via een hoofdtelefoon.

Wanneer? Zondag 27 november 2016. Om 13u30 begint de touch tour.
Waar? Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel
Prijs? € 12 (reductietarief) – jouw begeleider komt gratis mee
Reserveren kan via hilde.peeters@kaaitheater.be. Meer info op: https://www.kaaitheater.be/ad

EYELINER. Een muzikaal avontuur voor kinderen met een visuele beperking

Gent Festival van Vlaanderen presenteert: Vlindertocht @ Parklife, voor kinderen met een visuele beperking en hun familie.  Op zondag 25 september word je om 10u45 ontvangen in het Parkbos (Portaal Grand Noble, Kortrijksesteenweg, 9051 Sint-Denijs-Westrem). Daarna worden al je zintuigen gestimuleerd bij een belevingsverhaal in de Snoezeltent, kan je na een drankje deelnemen aan allerlei activiteiten in de Kidsvillage en volgt in de namiddag een fijne wandeling door het Parkbos, vol muzikale verrassingen. Dit is helemaal gratis, wél eerst reserveren. Voor meer info en reservering kan je terecht bij sofie@festival.be.

Ken je al onze facebookpagina?

Vind je onze facebookpagina al leuk? Je vindt er nieuwtjes heet van de naald en rariteiten, aankondigingen van toegankelijke evenementen, oproepen om je mening te geven en zo veel meer! Breng ons een bezoekje op Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw.

Doe je mee met ZOC-SBPV?
Deel je mening

Wat vind jij belangrijk? Geef ons je mening en help de werking van ZOC-SBPV. Dit kan via www.zichtopcultuur.be of via secretariaat@sbpv.be. 

Deel je ervaring

ZOC-SBPV doet graag beroep op je ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op secretariaat@sbpv.be of 09 292 40 81 en we helpen je graag verder.

Meer informatie?

Je kan met iedere vraag terecht op 09 292 40 81 of secretariaat@sbpv.be

Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro, over te maken op rekeningnummer 738-0029843-86 van ZOC-SBPV met vermelding ‘lidgeld 2016’.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.