Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief oktober 2016

IN DIT NUMMER:

 • Dag van de witte stok: blinden wijzen zienden de weg in station Brugge
 • Contacteer ons via ons nieuw e-mailadres!
 • Samen in actie: bestuur mee
 • Nieuwe film met audiodescriptie: De Premier
 • De Europese ‘Handicapkaart’ komt eraan
 • Bedankt, deelnemers aan onze enquête over bus en tram!
 • Toegankelijkheid van gemeentelijke websites
 • Xinix blindelingsdiner
 • EYELINER. Unieke Belgische kunstcollectie en tijdelijke tentoonstelling Recollection- Art & Fashion in Belfius Art Gallery
 • Kent u al onze facebookpagina?
 • Doet u mee met ZOC-SBPV?
 • Meer informatie?

Dag van de witte stok: blinden wijzen zienden de weg in Station  Brugge

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Witte Stok op 15 oktober, zet ZOC-SBPV het belang van geleidelijnen voor blinde en slechtziende personen in de kijker. Dat deden we op 14 oktober in het station van Brugge samen met Xinix en VeBeS.

Waarvoor dienen die ribbellijnen en tegels met halve bollen in openbare gebouwen, op voetpaden,  aan tram- en bushaltes of rond en in stations? Veel mensen weten het niet.  Onbewust en nietsvermoedend vormen ze hindernissen op deze lijnen en tegels, staan ze er druk te gsm’en, Pokemons te jagen of te wachten.  Nochtans zijn deze tactiele markeringen onmisbare oriëntatieankers en zorgen ze voor de veiligheid en autonomie van blinde en ernstig slechtziende voetgangers.

Om reizigers en voorbijgangers kennis te laten maken met deze tactiele markeringen en ze  te laten ervaren hoe blinde en slechtziende mensen deze gebruiken en hoe desoriënterend hindernissen op deze markeringen zijn, organiseerden we een beleef-het-zelfactie. In de stationshal en de perrontunnel spraken we voorbijgangers –jong en oud - aan met de vraag of ze wisten waarvoor die lijnen en noppenstroken dienen. Sommige mensen kenden het juiste antwoord. Anderen dachten dat de lijnen een hulpmiddel zijn om reiskoffers op wieltjes in de gleuven te laten rollen, beschouwden ze als een decoratief element van het gebouw, of uitten andere misvattingen. Een blinde of slechtziende vrijwilliger bracht hen op de hoogte en nodigde hen uit om de markeringen eens zelf met blinddoek en witte stok uit te proberen.  Vooral jonge mensen gingen graag op dit aanbod in, stelden veel vragen en stonden al tastend versteld van deze leerzame ervaring.

Ontdek op de website van Focus-WTV een filmpje over onze actie: http://www.focus-wtv.be/video/blinden-wijzen-zienden-op-nut-van-belijning

     Contacteer ons via ons nieuw e-mailadres!

Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen is vanaf nu enkel te bereiken via info@zoc-sbpv.be. Stuur ons gerust een mailtje voor info over toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden in Vlaanderen, om uw ervaringen te delen, samen naar oplossingen te zoeken of om één van onze brochures te ontvangen.


     Samen in actie: bestuur mee.

Volgt u onze werking en bekruipt u soms de goesting om daadwerkelijk mee de belangen van personen met een visuele handicap te behartigen? Denkt u als blinde of slechtziende een bijdrage te kunnen leveren op bestuursniveau?  Wilt u uw ervaring, expertise of kennis met ons delen? Gelooft u dat sociaal-culturele acties en campagnes de maatschappelijke participatie van blinden en slechtziende mensen kunnen verhogen en hun autonomie versterken?  
Stuur ons een mailtje via info@zoc-sbpv.be  en overtuig ons. Twijfelt u nog of dit iets voor u is? Geef ons een seintje en we nodigen u uit voor een babbel. Samen komen we eruit.  


     Nieuwe film met audiodescriptie: De Premier.

Regisseur Erik Van Looy heeft zijn nieuwste thriller op onze bioscoopzalen losgelaten. De Belgische eerste minister, vertolkt door Koen De Bouw, wordt ontvoerd en hij verneemt dat zijn vrouw en kinderen worden gegijzeld. Hij krijgt hen enkel terug te zien als hij… de Amerikaanse president vermoordt! Wat moet hij doen? De premier staat voor een dilemma, een ware nachtmerrie.
Benieuwd om De Premier als blinde of slechtziende filmfan te beleven? Download vanaf 26 oktober de audiobeschrijving van deze film van de Earcatch website naar uw smartphone of tablet. Meer info over de film en de audiodescriptie app vind je hier: http://earcatch.be/aanbod/76-de_premier_be/ .


     De Europese ‘Handicapkaart’ komt eraan.

Zou het niet mooi zijn dat een Belg met een handicap naar Italië reist en daar de Italiaanse musea kan bezoeken onder dezelfde voorwaarden als een Italiaanse burger met een handicap? En omgekeerd?

Goed nieuws! Op 10 oktober hebben ons land en andere Europese deelstaten een overeenkomst getekend om de European Disability Card in te voeren, of anders gezegd: de "Europese Handicapkaart". Dat laat het Belgian Disability Forum (BDF) weten, dat samen met het European Disability Forum (EDF) ijvert voor de invoer van de kaart. Tegen het einde van het eerste semester van 2017 zou het systeem met de kaart in voege moeten zijn.

Tot nu toe hebben Cyprus, Estland, Finland, Italië, Roemenië, Slovenië, Malta en België zich akkoord verklaard met het voorstel. Dat betekent dat personen met een handicap die de kaart hebben aangevraagd in die acht landen vlotter toegang krijgen tot heel wat diensten in de toeristische, sportieve en ontspanningssector. Zonder telkens papieren documenten te moeten voorleggen om hun handicap te bewijzen.

We hopen dat ook de andere Europese lidstaten zich zullen laten overtuigen om mee te doen, zodat personen met een handicap onder gunstiger voorwaarden heel Europa kunnen bezoeken.
Meer info? http://bdf.belgium.be/nl/thema-s/europese-handicapkaart.html

     Bedankt, deelnemers aan onze enquête over bus en tram!

Voor veel mensen met een visuele handicap is de bus of tram een onmisbaar vervoersmiddel. Daarom wil ZOC-SBPV te weten komen hoe blinde en slechtziende reizigers hun bus-of tramrit ervaren. We nodigden u in augustus uit om uw mening te geven over verschillende aspecten van het reizen met bus of tram en uw wensen hierover voor de toekomst, dit allemaal via onze enquête. We bedanken u voor uw talrijke deelname en uw interessante reacties! We kunnen ons doelgericht inzetten voor een veilig, toegankelijk en vlot openbaar vervoer, door zoveel mogelijk de wensen en noden van blinde en slechtziende mensen te kennen.
De resultaten van deze enquête maken we binnenkort bekend. Met uw reacties en de inbreng van enkele experten hebben we alvast een basistekst kunnen opstellen om te gebruiken bij opleidingen van chauffeurs van De Lijn.   
Uw ervaringen zijn belangrijk om maatschappelijke veranderingen in de juiste richting te stuwen. Wilt u ook later uw mening over diverse of specifieke onderwerpen geven, dan vernemen we dit graag via info@zoc-sbpv.be .
   

 Toegankelijkheid van gemeentelijke websites

Steden en gemeenten zetten sterk in op online dienstverlening. Dit is een ideale oplossing voor wie zich niet fysiek naar het loket kan begeven en niet autonoom papieren documenten kan invullen. De realiteit is echter dat deze websites meestal niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk zijn voor wie blind of slechtziend is. Digitale informatieverstrekking en online dienstverlening wordt hen op die manier ontzegd.
Een recente EU richtlijn aangaande webtoegankelijkheid verplicht alle lidstaten om binnen de twee jaar betreffende richtlijn om te zetten naar eigen wetgeving. Dit betekent dat ook de gemeentelijke en stedelijke websites heel binnenkort aan de gestelde toegankelijkheidsnormen moeten voldoen. Weinig steden en gemeenten zijn hiervan op de hoogte.  Daarom vroegen we Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur en Gelijke Kansen Homans hoe zij van plan is om digitale toegankelijkheid bij de steden en gemeenten te bevorderen en wat de nieuwe wetgeving rond webtoegankelijkheid voor ons land zal inhouden.

Ze antwoordde ons dat ze “reeds proactief gestart is met de voorbereidingen voor de omzetting [van de richtlijn] naar Vlaamse regelgeving. [Ze beschouwt] de richtlijn als een kans en hefboom voor het realiseren van beter toegankelijke online dienstverlening en informatie op overheidswebsites.” Ze wil zich naast de overheidsdiensten die rechtstreeks gevat worden door de richtlijn, ook richten op private webbouwers omdat die eveneens een belangrijke rol spelen in het breed openstellen van websites voor iedereen. Verder zegt Homans vanuit het Agentschap Informatie Vlaanderen vandaag reeds te streven naar toegankelijke websites voor burgers en ondernemingen en dat ze daarnaast ook werkt aan een instrument ‘Gebruiksvriendelijke digitale dienstverlening’.  ZOC-SBPV volgt dit dossier met veel aandacht op en brengt u op de hoogte van zodra echt concrete stappen zijn gezet.
Ondertussen richtte ZOC-SBPV zich ook tot de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten met informatie over deze recente Europese richtlijn en de gevolgen voor de lokale websites. Zij zijn bereid dit de nodige aandacht te geven in hun communicatie naar steden en gemeenten toe, zodat deze aan de slag kunnen gaan.

     XiNiX-blindelingsdiner

Hoe eet u als u niets kunt zien? Hoe ervaart u de ruimte om u heen en de hulp die u krijgt? Een rijke, maar ook lekkere ervaring die beslist zal bijblijven. Het Xinix-project voor inleefervaringen nodigt u en uw familie en vrienden uit op het blindelingsdiner op vrijdag 2 december.
Voor 60 euro per persoon krijgt u een ontvangst met aperitief, een diner in het donker met wachtbordje, voorgerecht, hoofdschotel en dessert, kunt u genieten van een cultureel intermezzo in het donker en beleeft u vooral een onvergetelijke avond. Na afloop kunt u met een kopje koffie nog rustig bijpraten met de blinde kelners.
Wanneer? Vrijdag 2 december 2016
Waar? XiNiX, Blindenzorg Licht en Liefde vzw, Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare Inschrijven kan via Koelman.priegel@lichtenliefde.be of  0473/95 13 88.
E-mail: Koelman.priegel@lichtenliefde.be
 

EYELINER. Tentoonstelling Recollection- Art & Fashion in Belfius Art Gallery

De tijdelijke tentoonstelling RECOLLECTION – ART & FASHION (tot 23 april 2017), gaat een dialoog aan tussen kunst en mode. De kunstenaars uit de Belfius Art Collection, van Pourbus over Delahaut tot Rinus Van de Velde, staan zij aan zij met silhouetten uit de collecties van o.a. het ModeMuseem Antwerpen.
Ook deze keer staan speciaal opgeleide gidsen klaar om de kunstwerken op een aangepaste manier te beschrijven. Nederlandstalige blinden en slechtzienden kunnen meer info krijgen en zich inschrijven bij Culturama, op culturama@telenet.be of via 02/569 27 74.  
Data van de specifieke rondleidingen voor blinen en slechtzienden zijn:
Zaterdag 17 december, om 11.00 uur  
Zaterdag 28 januari, om 11.00 uur  
Zaterdag 11 maart,  om 11.00 uur  
Waar? Belfius Art Gallery, op de 32ste verdieping van de Belfius Tower, Vooruitgangsstraat 42, 1210 Brussel (aan het Noord-Station)
     

Kent u al onze facebookpagina?

Vindt u onze facebookpagina al leuk? U vindt er nieuwtjes heet van de naald en rariteiten, aankondigingen van toegankelijke evenementen, oproepen om uw mening te geven en zo veel meer! Breng ons een bezoekje op Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw.
   

 Doet u mee met ZOC-SBPV?

Deel uw mening
Wat vindt u belangrijk? Geef ons uw mening en help de werking van ZOC-SBPV. Dit kan via www.zichtopcultuur.be of via info@zoc-sbpv.be   
Deel uw ervaring
ZOC-SBPV doet graag beroep op uw ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wilt u de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op info@zoc-sbpv.be of 09 292 40 81 en we helpen u graag verder.
   

 Meer informatie?

U kunt met iedere vraag terecht op 09 292 40 81 of info@zoc-sbpv.be.  
Lid worden van ZOC-SBPV vzw?
Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro, over te maken op rekeningnummer 738-0029843-86 van ZOC-SBPV met vermelding ‘lidgeld 2016’.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.