Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief april 2017

IN DIT NUMMER:

 • Was jij op Ziezo Vlaanderen?

 • Blinde brunch met de minister

 • Toegankelijke digitale budgetmeter?

 • Medische apps

 • Nieuwe brochure: Goed gezien! Blik op blinde en slechtziende voetgangers in het verkeer

 • Vrijwilligers, jullie dragen onze organisatie!

 • Gratis filmtickets voor Sprakeloos

 • DVD Dode hoek

 • Eyeliner: Erfgoeddag in het Kasteel van Gaasbeek

 • Ken je al onze facebookpagina?

 • Samen in actie: bestuur mee

Was jij op Ziezo Vlaanderen?

Op 10 en 11 maart ontvingen we als medeorganisator heel wat blinde en slechtziende mensen, hun familie, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden op de derde editie van ons ZieZo-Vlaanderen beurs-event in Antwerp Expo.  Naast diverse stands met de allernieuwste hulpmiddelen, waren er doorlopend workshops waar de deelnemers innovatieve hulpmiddelen leerden hanteren (bv. toegankelijke apps). Ook heel wat verenigingen en dienstverlenende organisaties stonden er klaar om de bezoekers te leren kennen. Op vrijdagavond konden de bezoekers kennis maken met audiodescriptie in een filmvertoning.
Je kon er de gezichten achter ZOC-SBPV ontmoeten, onze werking leren kennen en ons jouw noden en verwachtingen laten horen. Bij ons spel 'Mik op morgen' kon je in kermisstijl de maatschappelijke drempels omver gooien die jou het meest in de weg staan, onder het motto ‘jouw drempels opheffen is onze opdracht!’.  In onze App-o-theek, ingericht als apotheek, lieten we samen met Blindenzorg Licht en Liefde de bezoeker allerlei toegankelijke apps ontdekken. Moe, maar met een doos boordevol ideeën voor de toekomst namen we afscheid.

(Foto: onze stand op de Ziezo beurs, met de App-o-theek en het Mik op Morgen-spel. Enkele bezoekers testen toegankelijke apps.)

Een grote dank u aan alle bezoekers, de collega's, de helpende studenten en niet te vergeten de vele vrijwilligers! We hebben zoveel fijne mensen leren kennen.
 
Was jij er ook bij? Laat ons weten hoe jij Ziezo beleefd hebt. Wat was goed, wat kon beter? Stuur ons je mening via info@zoc-sbpv.be.

Blinde brunch met de minister.

Begin februari haalden we het tv-en radio journaal en de kranten!  Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts gaf geblinddoekt in Leuven het startschot van de campagne 'Wij gastvrij, jij blij' van Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen om horeca-uitbaters aan te moedigen om hun zaak toegankelijker te maken voor families met kinderen en voor gasten met een handicap. Ook blinde en slechtziende mensen dus. Gert De Mangeleer van driesterrenrestaurant Hertog Jan is het gezicht van de campagne. ZOC-SBPV werkte mee aan de brochure en aan een campagnefilmpje (link: https://youtu.be/La-fQ3MS4PE ) en organiseerde een dark brunch in het  en brunchte in Grand Café De Hoorn.

De minister en de andere genodigden waren voor de gelegenheid helemaal geblinddoekt om zich in te leven in het tafelen als blinde of slechtziende gast. Blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen gaven hen tijdens de brunch tips en tricks om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Hierbij willen we nog eens de vrijwilligers van dienst hartelijk bedanken!

Geen betere gelegenheid ook om onze eigen brochure  ‘Lekker inclusief’ aan pers en genodigden voor te stellen. Het is dé leidraad voor horeca-uitbaters die hun zaak toegankelijker willen maken voor hun blinde en slechtziende gasten. Nieuwsgierig? Je kan de brochure steeds verkrijgen via info@zoc-sbpv.be .

Herbekijk het nieuws-item over de blinde brunch op De Redactie: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.48438?video=1.2881629

Toegankelijke digitale budgetmeter?

In 2019 start de geleidelijke uitrol van de digitale energiemeters in Vlaanderen.  Los van de voordelen die deze aanpassing inhoudt, is ZOC-SBPV evenwel bezorgd om de toegankelijkheid van het nieuwe systeem. We stuurden een brief naar Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, met de vraag of  er bij de keuze van het toestel rekening wordt gehouden met blinde of slechtziende energieconsumenten, toch een steeds groeiend aandeel van de bevolking?  Is het individueel energieverbruik ook voor hen raadpleegbaar (bijvoorbeeld via spraaktechnologie)? Kennis van het persoonlijke energieverbruik is immers een basisrecht, zeker in tijden van steeds hogere energiefacturen. 
Kabinet Tommelein verzekerde ons daarop dat een digitalisering van de energiemeters meer voordelen wat betreft toegankelijkheid inhoudt dan de huidige versie. We zijn uitgenodigd op het kabinet om hierover meer informatie te vernemen.

Medische apps

Apps op de smartphone waarmee artsen onze gezondheid vanop afstand kunnen volgen, daar zet de  federale regering op in. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil uit proefprojecten lessen trekken voor de brede uitrol van ‘geneeskunde op afstand’ de komende jaren.  Het gaat om apps die bv. de hartslag suikerspiegel of bloeddruk bijhouden om de patiënt beter op te volgen.
 
ZOC-SBPV volgt met veel belangstelling deze initiatieven. Ook voor blinde en slechtziende mensen betekenen medische apps extra kansen op informatiedeling en dienstverstrekking.  Voorwaarde is dan wel dat de toepassingen voor hen bruikbaar en toegankelijk zijn. We schreven minister De Block dan ook vanuit deze bekommernis aan. We vroegen haar of er toegankelijkheidsvoorwaarden opgenomen zullen worden in de goedkeuringsprocedure van de medische apps. Het kabinet liet ons weten dat daar zeker rekening mee zal gehouden worden en gaf onze aanbevelingen door aan de betrokken projectleider. We houden de vinger aan de pols.


Nieuwe brochure: Goed gezien! Blik op blinde en slechtziende voetgangers in het verkeer.

Vlaanderen werkt aan een nieuw mobiliteitsbeleid, steden en gemeenten voeren nieuwe mobiliteitsplannen in, de rijopleiding wordt hervormd,…  Hoog tijd dus om tijdens deze veranderingen de veiligheid van blinde en slechtziende voetgangers voor het voetlicht te brengen.
ZOC-SBPV bracht een nieuwe brochure uit: ‘Goed gezien! Blik op blinde en slechtziende voetgangers in het verkeer’ ,een herwerking en uitbreiding van de brochure ‘Veilig in het verkeer’.  Deze informatiebrochure voor automobilisten, fietsers en andere weggebruikers beschrijft hoe blinde en slechtziende personen zich verplaatsen in het verkeer. Je krijgt een antwoord op vragen als: Hoe herken je een blinde of slechtziende? Hoe steekt hij over? Hoe doet een geleidehond zijn werk? Waar kan ik op letten als fietser of chauffeur? De brochure is digitaal te verkrijgen via info@zoc-sbpv.be .

Vrijwilligers, jullie dragen onze organisatie!

Van 4 tot 12 maart was het de week van de vrijwilliger! Een week om jullie te bedanken. Jullie zijn onmisbaar voor onze werking, ons bestuur, onze acties en campagnes, onze resonantiegroepen en educatieve projecten. Bedankt allemaal!

Ben je ziend, blind of slechtziend en wil je je samen met ons inzetten voor een toegankelijke samenleving? Neem contact op met ons en samen met jou bekijken we hoe jij je steentje kan bijdragen. Je kan meer info vinden via https://www.zichtopcultuur.be/nl/watkuntudoenvoorons/Index/5967/vrijwilligers-gezocht

Gratis filmtickets voor Sprakeloos

We zijn blij dat we opnieuw enkele gratis bioscooptickets mogen weggeven! Deze keer voor de verfilming van het boek van Tom Lanoye: Sprakeloos. De audiodescriptie is beschikbaar om te downloaden via Earcatch (zie link hieronder).

Stuur snel een mailtje naar info@zoc-sbpv.be, zodat we je blij kunnen maken met één of twee tickets, geldig voor om het even welke vertoning van Sprakeloos, behalve in het weekend!  Meer over de film en de audiodescriptie: http://earcatch.nl/aanbod/93-sprakeloos/.

DVD Dode hoek

Nog meer filmnieuws! Begin mei komt de DVD uit van de thriller 'Dode hoek', waarvoor audiodescriptie zal voorzien worden via de website van Earcatch app. Dode Hoek vertelt het verhaal van een compromisloze commissaris van de Antwerpse drugsbrigade. Hij is als 'Mr Zero Tolerance' ongemeen populair en berucht bij de bevolking en in de media. Houd de Earcatch website in de gaten: http://earcatch.nl/ .

 EYELINER. Erfgoeddag in het Kasteel van Gaasbeek

Iets nieuws beleven op Erfgoeddag? Op zondag 23 april om 10 uur in het Kasteel van Gaasbeek is er een gratis rondleiding met gids doorheen de expo ‘Kairos Castle’. Het Kasteel lanceert haar unieke TwinVision-kaarten. Deze contrastrijke reliëftekeningen met grote letters, braille en kleur helpen blinde en slechtziende bezoekers zich in het kasteel, binnentuin en park te oriënteren. Een audiotour begeleidt het bezoek aan de expo ‘Kairos Castle’. Ontvang meer info of schrijf je in via kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be .

Ken je al onze facebookpagina?

Vind je onze facebookpagina al leuk? Je vindt er nieuwtjes heet van de naald en rariteiten, aankondigingen van toegankelijke evenementen, oproepen om je mening te geven en zo veel meer! Breng ons een bezoekje op Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw.

 
Samen in actie: bestuur mee.

Volg je onze werking en bekruipt jou soms de goesting om daadwerkelijk mee de belangen van personen met een visuele handicap te behartigen? Denk je als blinde of slechtziende een bijdrage te kunnen leveren op bestuursniveau?  Wilt je jouw ervaring, expertise of kennis met ons delen? Geloof je dat sociaal-culturele acties en campagnes de maatschappelijke participatie van blinden en slechtziende mensen kunnen verhogen en hun autonomie versterken? 

Stuur ons een mailtje via info@zoc-sbpv.be  en overtuig ons. Twijfel je nog of dit iets voor jou is? Geef ons een seintje en we nodigen je uit voor een babbel.