Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief februari 2018

Klik hier voor de nieuwsbrief in PDF-versie. Om onze nieuwsbrief in je mailbox te ontvangen: stuur ons een mailtje via info@zoc-sbpv.be.

 

Beste lezer,

Met het nieuwe jaar brengt Zicht op Cultuur ook heel wat nieuws mee. Lees hier meer!

In dit nummer:

 • De Lijn: Mobib-kaart.

 • Online platform ‘Personal Health Viewer’.

 • App van De Lijn niet langer toegankelijk.

 • Cursus infrastructurele toegankelijkheid, nu ook in Antwerpen en Limburg!

 • Nieuwe EyeKey op komst!

 • Taboe, Philippe Geubels: Wat vond jij ervan?.

 • Tekentalent?

 • Ken je onze facebookpagina al?

 • Samen in actie: bestuur mee.

 • Doe je mee met ZOC-SBPV?

 • Deel je mening.

 • Deel je ervaring.

 • Meer informatie?

 • Heb je even voor ons?

 • Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

De Lijn: Mobib-kaart

De brief van De Lijn over de Mobib-kaart die verleden week bij heel wat blinde en slechtziende mensen in de brievenbus viel, wekte heel wat ongerustheid op en verwarring bij de ontvangers.
We contacteerden de coördinator Toegankelijkheid van de Lijn op zoek naar een antwoord op al jullie vragen.Hier gaan we dan:

1. De “Nationale Verminderingskaart voor het openbaar vervoer” die Blinde en slechtziende personen ontvangen van de FOD Sociale Zaken blijft een geldig vervoerbewijs bij De Lijn en de andere openbaar vervoersmaatschappijen in België (TEC, MIVB en NMBS). Ook de ‘Kaart kosteloze begeleider’, uitgereikt door de NMBS, blijft geldig bij De Lijn en de andere openbaar vervoersmaatschappijen. Blinde en slechtziende personen die over de “Nationale Verminderingskaart voor het openbaar vervoer” beschikken hebben bijgevolg de keuze om ofwel deze kaart verder te gebruiken of dit contract te laten opnemen op hun MOBIB-kaart.

2. Blinde en slechtziende personen die reeds over een MOBIB-kaart beschikken, bv. van MIVB, kunnen deze ook gebruiken voor een contract bij De Lijn. Omdat de verschillende contracten van de Belgische openbaar vervoermaatschappijen op één MOBIB-kaart kunnen worden gezet, wordt het gebruik van verschillende kaarten voorkomen.

3. De Lijn geeft zelf geen begeleiderskaart uit. Voor de begeleider wordt bij De Lijn, zoals bij de andere openbaar vervoersmaatschappijen in België, de begeleiderskaart uitgereikt door de NMBS geaccepteerd. Indien de begeleiderskaart op een MOBIB-kaart is opgenomen is deze ook geldig bij De Lijn.

Er wordt voor de verplichting van het scannen van de MOBIB kaart een uitzondering gemaakt voor blinden en slechtzienden. Toch wordt gevraagd om dit, in de mate van het mogelijke, wel te doen omdat de gegevens van de registraties dan gebruikt kunnen worden door De Lijn om hun aanbod maximaal af te stemmen op de vraag.

Goede reis!

Online platform ‘Personal Health Viewer’.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kondigt de komst aan van  de ‘personal health viewer’ tegen maart 2018.

ZOC-SBPV spitst haar voelsprieten en wenst zekerheid over de toegankelijkheid van dit online platform. Met de personal health viewer  kan elke gebruiker zijn of haar persoonlijk medisch dossier inzien, gegevens toevoegen en kiezen met welke zorgverstrekkers de gegevens gedeeld worden.

Maar is dit ook zo voor blinde en slechtziende gebruikers? Biedt het platform ook hen betere kansen op informatiedeling en dienstverstrekking? Begin januari richtten we ons daarom tot de minister. We vroegen of ze ons kon bevestigen dat de Personal Health Viewer  bruikbaar en toegankelijk is voor iedereen en dus ook voor personen met een visuele handicap. En, heeft ze garanties voorzien betreffende de toegankelijkheid van alle app’s, zoals o.a. de hartslagmeter, die aan dit online platform zullen worden gekoppeld?

We kijken nog uit naar een (hopelijk positief) antwoord.

App van De Lijn niet langer toegankelijk.

Na de update van januari 2018 is de app van De Lijn niet langer toegankelijk. Onder andere zijn de knoppen niet langer gelabeled en een route invoeren is niet langer mogelijk met voice-over.

ZOC-SBPV stelt voor aan De Lijn de oude, toegankelijke versie van de app tijdelijk terug beschikbaar te maken tot de nieuwe versie volledig gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Wij verwijzen naar een gelijkaardig geval in Nederland, waar uiteindelijk de rechter Rabobank verplichtte ook de oude, toegankelijke versie van de app aan haar klanten terug ter beschikking te stellen.

Daarnaast dringt ZOC-SBPV aan bij De Lijn haar procedures rond updates grondig bij te stellen. Toegankelijkheid zou een van de vereiste voorwaarden moeten zijn.

Cursus infrastructurele toegankelijkheid, nu ook in Antwerpen en Limburg!
Wil je je graag op een kwaliteitsvolle manier inzetten voor infrastructurele toegankelijkheid voor blinde en slechtziende personen en wil je daar meer over weten? Dan is wat volgt iets voor jou! ZOC-SBPV organiseert samen met BLL en VeBeS nu ook een verdiepingscursus in Antwerpen en Limburg. Via de cursus kun je als blinde of slechtziende de ervaringskennis die je reeds hebt rond toegankelijkheid, optillen naar een hoger niveau. Je maakt kennis met de omkaderende regelgeving betreffende de rechten van personen met een handicap en toegankelijkheid. Je raakt bekend met het toegankelijkheidsoverleg in België op diverse beleidsniveaus, evenals  de visie van de Vlaamse blindensector op gezagsvol toegankelijkheidsadvies. Verder schaaf je er je kennis bij over toegankelijkheid van openbare ruimte, openbaar vervoer en openbare en publiek toegankelijke gebouwen. Je leert er bovendien in een praktijksessie  hoe je deze kan screenen.

ZOC-SBPV organiseert in elke provincie een verdiepingscursus. Na Brugge en Gent, zijn nu Antwerpen en daarna Limburg aan de beurt.

De cursus in Antwerpen gaat door in het Vlaamsoogpunt, Durletstraat 34, 2018 Antwerpen. Wie de basiscursus ervaringsdeskundige niet heeft gevolgd, volgt eerst een inloopmodule op donderdag 22 en donderdag 29 maart, telkens van 10.00 uur tot 15.00 uur. Wie de basiscursus wel heeft gevolgd, kan meteen instappen in de verdiepingscursus toegankelijkheid. Die vindt plaats op donderdag 12, donderdag 19 en donderdag 26 april, telkens van 10.00 uur tot 13 uur.

De cursus in Limburg gaat door in het Vlaams oogpunt, Kuringersteenweg 27, 3500 Hasselt. De inloopmodule is op donderdag 17 en donderdag 24 mei, telkens van 11.00 uur tot 16.00 uur. Wie de basiscursus al heeft gevolgd, kan meteen instappen in de verdiepingscursus op donderdag 31 mei, donderdag 14 en donderdag 21 juni van 10.00 uur tot 13.00 uur. 30 uur voor de inloopmodule en om 9.30 uur voor de verdiepingscursus.

Er volgen nog een praktijkdag en een terugkomdag. De data en praktische afspraken hiervoor worden met de deelnemers besproken tijdens de eerste sessie van de verdiepingscursus.

Inschrijven voor Antwerpen kan tot 14 maart, voor Limburg tot 9 mei.

Je kan voor meer informatie en inschrijving terecht bij: Wendy Van Den Bosch, 09 292 40 80, wendy.van.den.bosch@vebes.be.

Nieuwe EyeKey op komst!

Veel blinde en slechtziende mensen beantwoordden onze enquête en deelden met ons hun ervaringen en verwachtingen rond zwembeleving. Het bracht heel wat informatie op die we in overleg met inhoudelijke en strategische experten omgezet hebben in een nieuwe Eye Key. Het is een praktische gids geworden voor bouwheren, ontwerpers, uitbaters, redders en zwemleraren  van een zwembad.

Benieuwd? Nog heel even geduld. De teksten liggen bij de drukker. Onze EyeKey kan je binnenkort ook vinden op onze website. Houd die dus zeker in het oog! Vanaf dan kan je ook de mooie gedrukte versie,  met dank aan het Fonds Intimus KBS, bij ons bestellen.

Taboe, Philippe Geubels: Wat vond jij ervan?

Je kon er zondagavond 11 februari haast niet naast kijken.  Duizend en één keer in de media aangekondigd, voorzien van audiodiscriptie op 2 kanalen en net voor de vaste serie met audiodiscriptie: Taboe, met als gast vijf mensen met een visuele handicap.

Dus, ook  jij zat voor de buis?

ZOC-SBPV is benieuwd hoe jij het als blinde of slechtziende kijker hebt beleefd.  Goede humor of een brug te ver? Kan een programma als dit taboes waarover de ziende samenleving vaak struikelt, helpen wegnemen of net omgekeerd? Gaf de uitzending een waar beeld van je wie je bent of wat je denkt als persoon met een visuele handicap? En hoe reageren meekijkende huisgenoten?

Reageren kan op info@zoc-sbpv.be of tel. 09/292 40 82.
De uitzending toch gemist? Geen nood, je kan ze uitgesteld bekijken op VRT NU bij de categorie “Audiodescriptie.”

Laat jullie vooral horen!

In het kader van de Warmste Week ontvangt ZOC-SBPV als goed doel  de  opbrengst van de zaalshow van Taboe met personen met een visuele handicap. Daar zijn we heel blij om!

Tekentalent?

Heb jij tekentalent? Doe dan mee met deze wedstrijd! Art and Low Vision vzw-asbl organiseert voor de eerste keer een Nationale Teken- en Schilderwedstrijd voor Slechtzienden. Stuur een mailtje naar info@artandlowvision.be en misschien stel jij wel tentoon op 20 en 21 oktober 2018 in Sint-Martens-Latem.

Ken je onze facebookpagina al?

Vind je onze facebookpagina al leuk? Je vindt er nieuwtjes heet van de naald, aankondigingen van toegankelijke evenementen, oproepen om je mening te geven en zo veel meer! Breng ons een bezoekje op onze facebookpagina Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw en nodig je vrienden uit dit ook te doen.

Samen in actie: bestuur mee.

Volg je onze werking en bekruipt jou soms de goesting om daadwerkelijk mee de belangen van personen met een visuele handicap te behartigen? Denk je als blinde of slechtziende een bijdrage te kunnen leveren op bestuursniveau?  Wilt je jouw ervaring, expertise of kennis met ons delen? Geloof je dat sociaal-culturele acties en campagnes de maatschappelijke participatie van blinden en slechtziende mensen kunnen verhogen en hun autonomie versterken? 

Stuur ons een mailtje via info@zoc-sbpv.be en overtuig ons. Twijfel je nog of dit iets voor jou is? Geef ons een seintje en we nodigen je uit voor een babbel.

Doe je mee met ZOC-SBPV?

Deel je mening

Wat vind je belangrijk? Geef ons jouw mening en help de werking van ZOC-SBPV. Dit kan via www.zichtopcultuur.be of via info@zoc-sbpv.be.

Deel je ervaring

ZOC-SBPV doet graag beroep op jouw ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op info@zoc-sbpv.be of 09 292 40 81 en we helpen je graag verder.

Meer informatie?

Je kan met iedere vraag terecht op 09 292 40 81 of via info@zoc-sbpv.be

Heb je even voor ons?

Wellicht maakte je al kennis met een van de acties of campagnes van ZOC-SBPV. Deze telkens nieuwe acties vergen heel wat voorbereiding en man- vrouwkracht. Ben je handig (of wil je dit leren van de andere vrijwilligers) in timmeren, schilderen, verpakken, flyeren, stikken of naaien, …? Ben je goed in transport of opzetten van actiemateriaal of begeleiding van blinde of slechtziende mensen tijdens een actie? Hou je van gezellig samenwerken en heb je een warm hart?

Dan rest er ons maar één vraag: heb je even voor ons?

Contact: info@zoc-sbpv.be of 09 292 40 81

Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.