Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief juni 2018

Nieuwsbrief juni 2018

Klik hier voor de nieuwsbrief in PDF-versie. 

 

Beste lezer,

Lees hier onze nieuwste nieuwsbrief juni 2018!

In dit nummer:

 • Wie toert met ons mee langs Vlaamse steden.
 • Eye Key Sportief inclusief boven de doopvont.
 • De NMBS op het juiste spoor?
 • Virtuele rondleiding toegankelijk voor blinde en slechtziende bezoekers.
 • Piloot-project Toegankelijk stemmen op 14 oktober 2018.
 • Nieuwe versie 6-punts braillestandaard vastgesteld door Braille autoriteit
 • Burgemeesters voor iedereen!
 • Festival van Vlaanderen presenteert!
 • Ons privacybeleid - GDPR
 • Meer info

Wie toert met ons mee langs Vlaamse steden?

Tijdens de tweede week van oktober voert ZOC-SBPV een meerdaagse mobiele campagne. De voorbereiding draait reeds op volle toeren. Met het project Cinema Tournée toeren we een week lang van provinciehoofdstad naar provinciehoofdstad. Voor dit groot project hebben het Vlaams Audiovisueel Fonds, Barco Technics en Film Fest Gent reeds hun steun toegezegd. Wil ook jij al of niet met je vereniging, je collega’s, je school, je club, je bedrijf, …  met ons meedoen en van Cinema Tournée een onvergetelijk evenement maken?  

Eye Key Sportief Inclusief boven de doopvont.

Hij is er! Onze jongste Eye Key ‘Sportief Inclusief: toegankelijke zwembeleving voor slechtziende en blinde personen’ is net van de pers gerold. Het is een stevig  exemplaar geworden Dankzij de input van meer dan 120 blinde en slechtziende respondenten, de expertise van technisch en strategisch deskundigen. In september houden we  te Gent onze nieuwste Eye Key in het bijzijn van de pers en hopelijk vele zwemmers onder jullie, boven de doopvont (lees: zwembad).  Wil ook jij erbij zijn? 

De NMBS op het juiste spoor?

Aandachtige treinreizigers zullen het al hebben gehoord via de audioberichten verspreid op de perrons: vanaf 10 juni treedt bij de NMBS de nieuwe vertrekprocedure van de trein in werking.  Dit betekent dat alle treindeuren 30 seconden voor het aangeduide vertrekuur sluiten. De nieuwe procedure zal voorkomen dat reizigers op het laatste nippertje nog via de openstaande deur van de treinbegeleider op de trein proberen te glippen wat de veiligheid in het gedrang bracht en vaakwelles nietes discussies teweegbracht. ZOC-SBPV ziet in de nieuwe procedure echter een gevaar voor de blinde en slechtziende reiziger. Hoe kan deze het onderscheid maken tussen een  trein type Siemens met deuren die telkens automatisch dichtgaan en waarbij de opstappende reiziger zich dient te bedienen van de knop om de deur te openen, en een trein van een ander type (zonder deurknop) die 30 seconden met gesloten deuren stilstaat voor vertrek? Wat als een blinde of ernstig slechtziende reiziger bij het laatste type nietsvermoedend naar een knop op de treinwand tast terwijl de trein iedere seconde kan vertrekken? We brachten de NMBS hiervan op de hoogte, maar a.u.b. blinde en slechtziende reiziger, wees heel voorzichtig en alert.

Daarnaast zet de NMBS zich sterk in om de intermodaliteit tussen trein en fiets  te verhogen door stapsgewijs meer en ruimere fietsstallingen te voorzien, de communicatie over het aanbod te verfijnen en mee te werken aan meer fietsdeelpunten. Ze wil zo het aantal fietsen op de trein naar beneden halen. Of het transport van (elektrische) tandems wel wordt gegarandeerd gezien o.a. het gebrek aan fietsdeelpunten met tandems bij het station van aankomst, kan de NMBS niet zeggen.  Evenmin of  de afmetingen van de stationsliften voldoen aan de lengte van een tandem. De NMBS neemt wel de vragen mee. ZOC-SBPV volgt op en communiceert.
Onze vraag daarentegen naar auditieve weergave van de uitstapzijde op de trein blijkt gevolg te krijgen. De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) nam de vraag op in een advies aan de NMBS. De Raad gaf aan dat het niet op voorhand kennen van de uitstapzijde van de trein  een belangrijk obstakel is voor personen met een visuele handicap
De NMBS is gestart met een vooronderzoek dat een aantal concrete vragen moet
beantwoorden, bijvoorbeeld:

 • Hoe betrouwbaar is de huidige informatie?
 • Via welke kanalen kan de informatie tot in de trein komen?
 • Wanneer moet de informatie worden gecommuniceerd?

Tijdens het vooronderzoek zal ook gekeken worden hoe andere operatoren (bv. de Nederlandse Spoorwegen NS) dit aanpakken. De resultaten van het vooronderzoek zouden eind 2018 bekend moeten zijn.

Voor het eerst virtuele rondleiding toegankelijk voor blinde en slechtziende bezoekers.

Voor het eerst wordt een virtual reality ontsloten  voor blinde en slechtziende museumbezoekers, en dit in het Abdijmuseum te Koksijde. De nieuwe beleving kwam er dankzij de samenwerking tussen het technologiebedrijf Alfavision, Toerisme Vlaanderen, het Abdijmuseum van Koksijde en ZOC-SBPV. De beleving bevat aangepaste audio waarin de bezoeker extra informatie hoort over wat er getoond wordt. Zelf is hij een bezoeker tijdens de virtuele rondleiding en de abt legt hem alles gedetailleerd uit. Dirk  Vanclooster,  directeur van het Abdijmuseum  : “Dit is een mooie aanvulling op de zaken die we al hebben voor deze doelgroep. We mogen niet vergeten dat tot meer dan 60% van de blinden of slechtzienden, ooit heeft kunnen zien”, “In het museum zelf zijn er ook braillepanelen aanwezig in elke zaal. Buiten kan men op de site op ontdekking gaan en bijvoorbeeld de versierde kraagstenen aanvoelen. Het wordt voor blinden of slechtzienden dus ook een fijne totaalbeleving, waarmee we heel blij zijn.”
Een tip dus voor een trip tijdens de nabije vakantie!

Piloot-project Toegankelijk stemmen op 14 oktober 2018.

De ontwikkeling van de audiomodule en bijhorende spraaksoftware voor het piloot-project rond toegankelijk stemmen  is zo goed als rond. Op woensdag 27 juni (om 13.00 u.)  vindt in Gent de demo van de nieuwe software en de stemprocedure via de audiomodule plaats. Wil jij hier als blinde of slechtziende testkiezer bij zijn?  De steden waar het piloot-project op 14 oktober zal doorgaan, worden binnenkort bekendgemaakt.

Nieuwe versie 6-punts braillestandaard vastgesteld door Braille Autoriteit.

De organisaties die in Vlaanderen en Nederland betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille, werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Zoals je in een vorige nieuwsbrief kon lezen, werkt de Braille Autoriteit aan het opstellen van heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen op het gebied van braille, zodat de kwaliteit van alle taaluitingen in braille wordt verbeterd. Om dit te bereiken heeft de Braille Autoriteit in 2017 besloten een aantal werkgroepen in te stellen, waaronder de werkgroep ‘Standaarden en richtlijnen 6-punts braille’. Deze laatste werkgroep heeft in 2017 een aantal verbeteringsvoorstellen gedaan met betrekking tot de 6-punts braillestandaard van 2005.

Het besluitvormend comité van de Braille Autoriteit waarvan ZOC-SBPV deel uitmaakt,  heeft besloten deze voorstellen ongewijzigd over te nemen, en heeft op 9 maart 2018 de nieuwe versie van de 6-punts braillestandaard definitief vastgesteld. 
De integrale tekst van de 6-punts braillestandaard (2017) en een volledig uitgebreid overzicht van de wijzigingen kan je vinden op http://braille-autoriteit.org/algemeen-gebruik/versie-2017-van-zespunts-standaard.

Burgemeesters voor iedereen!

Zicht op Cultuur, Vijftact, Inter, KV en VFG en lanceren Burgemeesters voor iedereen. Met de campagne willen we toegankelijkheid hoog op de politieke agenda tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen en willen we onze volgende burgemeesters uitdagen om na de verkiezingen echt in te zetten op een leef- en woonomgeving waaraan iedereen, mensen met een handicap, oudere mensen, kleine kinderen of mensen met een tijdelijke beperking -iedereen dus, kan deelnemen.

We roepen mensen op hun volgende burgemeesters uit te dagen en van die uitdaging een leuk filmpje te posten op onze facebookpagina www.facebook.com/burgemeestersvooriedereen. Via deze weg krijgen de kandidaatburgemeesters de uitdaging te zien. Nemen ze die op, dan tekenen ze een engagemensverklaring waarin ze plechtig beloven dat ze tijdens de komende beleidsperiode van hun stad of gemeente een meer inclusieve stad of gemeente zullen maken en dat ze toegankelijkheid integraal en geïntegreerd zullen inschrijven in hun beleid.
Alle informatie over de campagne en een leidraad hoe mensen met hun uitdagingen te werk kunnen gaan is te verkrijgen op www.burgemeestersvooriedereen.be.

Festival van Vlaanderen

Van 15 september tot en met 6 oktober vindt de 61ste editie plaats van Gent Festival van Vlaanderen, een intrigerende muzikale tocht waar het thema Macht de koers bepaalt. Hoe worden kunstenaars gestuurd in hun denken en creëren? En hoe worden wij, in de concertzaal, op onze beurt daardoor beïnvloed? Laat ons ontdekken wanneer macht kracht wordt, wanneer macht verleidt of begeestert, wanneer ze flirt met genialiteit of wegglijdt in misbruik, wanneer ze doet lijden of laat leiden, wanneer ze controleert of voert tot heroïek.
Het volledige programma vind je hier.
 
Gent Festival streeft er via WE SHARE MUSIC naar om evenementen en concerten toegankelijk te maken voor iedereen. 
Je betaalt 5 euro per concert of evenement
Jouw begeleider mag gratis meekomen
Indien je zelf geen begeleider meebrengt, lenen wij graag één van onze vriendelijke vrijwillige begeleiders uit
Je kan vervoer van en naar de concerten aanvragen
Indien gewenst krijg je van ons een programmaboekje in grootletterdruk
Je bespreekt je inschrijving rechtstreeks met een medewerker van Gent Festival van Vlaanderen.
Daarnaast zal er voor blinde en slechtziende kindjes en hun familie opnieuw een tof vlinderproject in elkaar gestoken worden op Parklife op zondag 23 september 2018. Deze activiteit is voor de hele familie gratis. Inschrijven is wel noodzakelijk.
Schrijf je in via wesharemusic@festival.be.

Ons privacybeleid - GDPR

Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (kortweg ZOC-SBPV) hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en het respecteren van jouw privacy.
Op onze website vind je uitgebreid alle informatie terug hoe we jouw persoonsgegevens behandelen. Meer informatie vind je hier.

Ken je onze facebookpagina al?

Vind je onze facebookpagina al leuk? Je vindt er nieuwtjes heet van de naald, aankondigingen van toegankelijke evenementen, oproepen om je mening te geven en zo veel meer! Breng ons een bezoekje op onze facebookpagina Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw en nodig je vrienden uit dit ook te doen.

Samen in actie: bestuur mee.

Volg je onze werking en bekruipt jou soms de goesting om daadwerkelijk mee de belangen van personen met een visuele handicap te behartigen? Denk je als blinde of slechtziende een bijdrage te kunnen leveren op bestuursniveau?  Wilt je jouw ervaring, expertise of kennis met ons delen? Geloof je dat sociaal-culturele acties en campagnes de maatschappelijke participatie van blinden en slechtziende mensen kunnen verhogen en hun autonomie versterken? 

Stuur ons een mailtje via info@zoc-sbpv.be en overtuig ons. Twijfel je nog of dit iets voor jou is? Geef ons een seintje en we nodigen je uit voor een babbel.

Doe je mee met ZOC-SBPV?
Deel je mening

Wat vind je belangrijk? Geef ons jouw mening en help de werking van ZOC-SBPV. 

Deel je ervaring

ZOC-SBPV doet graag beroep op jouw ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? 

Meer informatie?

 

Heb je even voor ons?

Wellicht maakte je al kennis met een van de acties of campagnes van ZOC-SBPV. Deze telkens nieuwe acties vergen heel wat voorbereiding en man- vrouwkracht. Ben je handig (of wil je dit leren van de andere vrijwilligers) in timmeren, schilderen, verpakken, flyeren, stikken of naaien, …? Ben je goed in transport of opzetten van actiemateriaal of begeleiding van blinde of slechtziende mensen tijdens een actie? Hou je van gezellig samenwerken en heb je een warm hart?

Dan rest er ons maar één vraag: heb je even voor ons?

 

Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.