Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018

Onze nieuwste nieuwsbrief is er weer! Wij wensen u en je familie alvast een prettige kerst en een fijn eindejaar. Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen sluit even de deuren van 24/12 tot 3/01. Wij kunnen terugblikken dankzij jullie op een mooi jaar vol initiatieven en zitten vanaf 3 januari klaar om te werken aan een succesvol 2019.

Klik hier voor de nieuwsbrief in PDF-versie

Onze Eye Key Sportief Inclusief is gelanceerd!

Op 25 september stelde ZOC-SBPV samen met slechtziende en blinde zwemmers haar ‘druk’verse Eye Key Sportief Inclusief’ officieel aan de pers, steden, gemeenten en andere geïnteresseerden voor. Het is de jongste uit onze Eye Key-reeks waarin we informatie en handvatten bieden om drempels voor blinde en slechtziende mensen te voorkomen of weg te werken. Deze Eye Key is in de eerste plaats bedoeld voor wie betrokken is bij de bouw, de inrichting, de uitbating en de organisatie van initiatieven van een zwembad.

Wil ook jij kennismaken met de brochure? Je kan ze terugvinden op onze website of een gedrukt exemplaar aanvragen.

Wil je enkele Eye Keys meenemen naar het zwembad dat je bezoekt? En zo ambassadeur worden van de verandering naar toegankelijke zwembaden? Laat maar weten, de ‘Sportief Inclusief’ brochures komen eraan!

De Warmste Week is begonnen!

De week voor Kerst is ook dit jaar de Warmste Week. Al gedacht aan ZOC-SBPV onder de vele organisaties die een beroep doen op jouw solidariteit? Neem eens een kijkje op https://dewarmsteweek.stubru.be/goededoelen/zicht-op-cultuur-slechtzienden-en-blindenplatform-vlaanderen-vzw.

Misschien wil je meelopen met de Warmathon, meebakken met de Ketnetkoekenbak of misschien neem je zelf wel een initiatief voor een actie voor Zicht op Cultuur-Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (https://dewarmsteweek.stubru.be/artikels/zelf-een-actie-organiseren-doe-je-zo)?

WARME dank!!!    

De nieuwe NMBS-website toegankelijk: traag maar zeker?

ZOC-SBPV werd naar aanleiding van de resultaten van de bevraging in augustus rond de toegankelijkheid van de nieuwe NMBS-website door de betrokken directie uitgenodigd om samen met hen de bezorgdheden te bespreken en ons een verdere toelichting te geven over de ondernomen en nog te ondernemen stappen. Er schoof meteen ook een contactpersoon van Anysurfer mee aan de tafel.

We kunnen al meegeven dat binnenkort een reeks verbeteringen op het vlak van de toegankelijkheid van de routeplanner merkbaar zullen zijn. Dat is goed nieuws.   Helaas vernamen we eveneens dat er op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid van het online formulier voor assistentieaanvraag er nog geen concrete plannen kunnen worden opgesteld. Omwille van het prioritair karakter van de digitale toegankelijkheid van deze dienstverlening voor blinde en slechtziende reizigers,  onderzoekt ZOC-SBPv welke stappen ze kan ondernemen  om alsnog dit proces te versnellen.

Gesproken weergave van de uitstapzijde van de trein zit in de lift.

In vorige nieuwsbrieven kon je lezen hoe ZOC-SBPV ijvert voor het auditief weergeven van de uitstapzijde in de trein. Blinde en slechtziende reizigers zijn zo minder afhankelijk van toevallige medereizigers, hebben minder stress bij het overstappen en de kans om op de verkeerde halte af te stappen wordt miniem. Bovendien gebeurt dit al in heel wat Europese landen en wordt het er,- en niet enkel door reizigers met gezichtsproblemen-, als zeer positief ervaren.

Welnu, de aanpak van de NMBS spoort in de goede richting. In 2019 pakt de NMBS het probleem aan  in drie fases.

Eerste fase: onderzoeken hoe de informatie over de juiste uitstapzijde bij de treinbegeleider kan geraken. Tweede fase: de uitstapzijde visueel weergeven op de schermen in de Desiro- treinen. En tenslotte de derde fase: bekijken om de uitstapzijde om te roepen in de trein zelf en onderzoeken hoe de informatie online kan weergegeven worden bij het plannen van de treinreis. Een dikke duim omhoog voor dit initiatief vanwege de NMBS.

Cinema Tournee, kijken met je oren.

Tijdens de week van 8 oktober toerden wij met onze mobiele cinemabus door Vlaanderen. Wat een succes werd het! Met de campagne ‘Cinema Tournee: kijken met je oren’ wilden we zoveel mogelijk blinde en slechtziende mensen ter plaatse bereiken en hen laten ervaren hoe ook zij van een film kunnen genieten dankzij audiodescriptie. De campagne richtte zich ook tot zienden, want zij brengen vaak informatie over aan niet- of slechtziende personen in hun omgeving. De reacties waren overweldigend.   Heel vaak maakten mensen voor het eerst kennis met audiodescriptie en uiten hun verbazing dat zij niet op de hoogte waren van de geboden kans. “Dank je wel! Iedereen zou audiodescriptie moeten kennen.” Ook ZOC-SBPV is daarvan overtuigd en blijft zich inzetten om audiodescriptie alom bekend te maken.

Blind Sports Date

Op woensdag 27 februari 2019 organiseert de Sportdienst van Gent en de G-sportfederatie Parantee-Psylos voor het eerst een sportnamiddag, op maat van sporters met een visuele beperking.

Je kan er proeven van verschillende sportinitiaties, zoals torbal, karate, jiujitsu, dans, showdown, e.a.  De sportdag gaat door in sporthal Bourgoyen (Mariakerke – Gent). Er is begeleiding vanaf het station Gent Sint-Pieters en vanaf de bushalte sporthal Bourgoyen.

Ook bij het sporten zelf kan je beroep doen op begeleiding. Geïnteresseerd? Neem contact met Kaat Ketele van de Sportdienst Gent: kaat.ketele@stad.gent of 09 266 81 35

Van 1 naar 5.

Onze facebook-volgers zijn al op de hoogte, maar we geven het ook graag mee via deze weg: we zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de vijfde in plaats van de eerste verdieping op hetzelfde adres. We waren even telefonisch niet bereikbaar. Onze excuses.

Word fan van onze facebookpagina

Vind je onze facebookpagina al leuk? Je vindt er nieuwtjes heet van de naald, aankondigingen van toegankelijke evenementen, oproepen om je mening te geven en zo veel meer! Breng ons een bezoekje op onze facebookpagina Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw.  

Samen in actie: bestuur mee

Volg je onze werking en bekruipt jou soms de goesting om mee de belangen van personen met een visuele handicap te behartigen? Denk je als blinde of slechtziende een bijdrage te kunnen leveren op bestuursniveau? Wil je jouw ervaring, expertise of kennis met ons delen? Geloof je dat sociaal-culturele acties en campagnes de maatschappelijke participatie van blinden en slechtziende mensen kunnen verhogen en hun autonomie versterken?

Deel je ervaring

ZOC-SBPV doet graag beroep op jouw ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? 

 
Heb je even voor ons?

Wellicht maakte je al kennis met een van de acties of campagnes van ZOC-SBPV. Deze acties vergen heel wat voorbereiding en man- en vrouwkracht. Ben je handig (of wil je dit leren van de andere vrijwilligers) in timmeren, schilderen, verpakken, flyeren, stikken of naaien, …? Ben je goed in transport of opzetten van actiemateriaal of begeleiding van blinde of slechtziende mensen tijdens een actie? Hou je van gezellig samenwerken en heb je een warm hart?

Dan rest er ons maar één vraag: heb je even voor ons?

Meer weten?

Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinde en slechtziende mensen, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden of slechtzienden en personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht, maar vinden bij ZOC-SBPV vzw een open platform voor samenwerking en waardevolle uitwisseling van kennis en expertise.