Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief april 2019

Nieuwsbrief april 2019

Beste lezer,

Onze nieuwste nieuwsbrief is er weer!

In dit nummer:

 • De weg vooruit!
 • Sporen met de NMBS
 • Jouw bank, een bank vooruit?
 • Stem bewust: Memoranda
 • Vrienden der blinden: Proficiat!
 • Susketwiet: inclusieve tentoonstelling in De Wereld van Kina
 • Ons privacybeleid - GDPR
 • Ken je onze facebookpagina al?
 • Samen in actie: bestuur mee.
 • Doe je mee met ZOC-SBPV?
 • Deel je mening
 • Deel je ervaring

De weg vooruit!

Na een nieuw e-mailadres, telefoonnummer en een nieuwe facebookpagina, heeft ZOC-SBPV vzw de stap gezet naar een nieuwe werkplek. Voortaan kan je ons ontmoeten in de Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge. Charlotte is er op maandag, dinsdag en donderdag. Binnenkort komt een nieuwe medewerker ons versterken. We wensen Evelien spoedige beterschap.

Onderaan deze nieuwsbrief zetten we voor jou alle contactgegevens nog even op een rijtje.

Sporen met de NMBS

De NMBS werkt aan de zichtbaarheid van de sticker die aangeeft dat een treindeur defect is.

Dank aan de slechtziende treinreizigers die bereid waren om binnen een zeer korte tijd het ontwerp van de sticker te evalueren. Zo konden we als lid van de NHRPH (Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap) hun ervaring in de werkgroep NMBS inbrengen. Ook gaven we het voorstel door om de deurknop kruiselings af te plakken zodat ook blinde reizigers tijdig op de hoogte zijn dat een treindeur niet functioneert.

Wil ook jij geraadpleegd worden over trein, bus, tram en hun toegankelijkheid en zo een stem hebben bij de adviesverlening? Aarzel niet en geef je naam op voor onze resonantiegroep via info@zichtopcultuur.be

En nog NMBS-nieuws!

De NMBS werkt aan een nieuwe app voor de treinreizigers en is bereid extra inspanningen te leveren om deze ook voor slechtziende en blinde gebruikers toegankelijk te maken. De spoorwegmaatschappij gaat hiermee in op de vraag van ZOC-SBPV vzw  voor een beter bruikbare en gebruiksvriendelijke digitale informatieverstrekking aan reizigers met een visuele handicap. De resultaten van een recente bevraging bij de leden van onze resonantiegroep mobiliteit die we aan de NMBS bezorgden, tonen immers aan dat op dit vlak nog heel veel stappen moeten gezet worden. Begin dit jaar vond een eerste uitwisseling van informatie met blinde en ook slechtziende personen plaats over hoe en waarvoor ze de app gebruiken en welke drempels ze daarbij ervaren. Het ICT-team van de NMBS werkt ernaar toe om tegen juni 2019 de app klaar te hebben. We blijven opvolgen.

Wil je samen met ons de vinger aan de pols houden en je ervaringen over digitale toegankelijkheid met ons delen? Contacteer info@zichtopcultuur.be.

Binnenkort volgt een bevraging in verband met oriëntatiepunten in treinstations. Meedoen? Geef je nog snel op via info@zichtopcultuur.be

Jouw bank: een bank vooruit?

Zowat vijf jaar geleden voerde ZOC-SBPV haar eerste bankenonderzoek. We bezorgden de onderzochte grootbanken een rapport met aanbevelingen. Sindsdien blijven we onze voelsprieten en kop uitsteken om banken te stimuleren hun dienstverlening toegankelijker te maken voor blinde en slechtziende (potentiële) klanten.

BNP Paribas Fortis maakte alvast een nieuwe handleiding voor de app “Easy Banking”. Deze geeft uitleg bij het gebruik van de Easy Banking App op een iPhone met behulp van het schermuitleesprogramma VoiceOver. Zicht op Cultuur – Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (ZOC-SBPV), AnySurfer en Fondation I See werkten mee aan de eerdere realisatie.  

www.bnpparibasfortis.be/debankvooriedereen

Heeft uw bank onlangs ook inspanningen voor een betere toegankelijkheid geleverd? Of is hij ingevolge bijvoorbeeld een update, net ontoegankelijker geworden?  Meld het ons. Onze oren staan wijdopen: Info@zichtopcultuur.be. ZOC-SBPV kaart de problemen aan bij de betrokken banken en goede initiatieven krijgen uiteraard een plaatsje in onze nieuwsbrief.

Stem bewust: Memoranda

De eerste borden voor de regionale, federale en Europese verkiezingen van 26 mei verschijnen in het straatbeeld. Tijd dus om de diverse verkiezingsprogramma’s in te kijken.

Als lid van de NHRPH (Nationale Raad voor Personen met een Handicap) werkten we mee  aan een memorandum ter attentie van de politieke partijen: http://ph.belgium.be/media/static/files/memorandum/memorandum-nhrph-2019.doc

Ook het Belgian Disability Forum (BDF) deed dit: http://bdf.belgium.be/nl/publicaties/2019-aan-partijen.html

ZOC-SBPV verwijst graag naar deze memoranda. U kan ze gebruiken als toetsstenen of bladwijzers wanneer u de programma’s van de politieke partijen raadpleegt. Bewust stemmen is de boodschap!  

Vrienden der Blinden: proficiat!

Na een jarenlange erkenning door de BADF (Belgian Assistance Dog Federation), voldoet de vereniging Vrienden der Blinden vzw nu ook aan de internationale standaardnormen IGDF. De IGDF (International Guide Dog Federation) bepaalt de normen die garant staan voor de kwaliteit van de opgeleide blindengeleidehonden en van de dienstverlening door de aangesloten scholen. De laatste drie jaar werkte de vereniging hard aan de verbetering van hun werkmethodes. Het kwaliteitslabel is de bekroning. Proficiat!

Oneliner:  

Susketwiet: inclusieve tentoonstelling in De Wereld van Kina

“Susketwiet” is een speels en inclusief voel- en geluidenlandschap waarbij het niet uitmaakt of je goed ziet of niet. Twaalf inheemse vogels kwetteren op los. Volg een tak en leg je oor te luisteren. Onderweg voel je bronzen replica's.

Vanaf 28 april in de Wereld van Kina op het Sint-Pietersplein in Gent.
https://dewereldvankina.stad.gent/susketwiet

Ken je onze facebookpagina al?

Vind je onze facebookpagina al leuk? Je vindt er nieuwtjes heet van de naald, aankondigingen van toegankelijke evenementen, oproepen om je mening te geven en zo veel meer! Breng ons een bezoekje op onze facebookpagina Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw en nodig je vrienden uit dit ook te doen.

Samen in actie: bestuur mee.

Volg je onze werking en bekruipt jou soms de goesting om daadwerkelijk mee de belangen van personen met een visuele handicap te behartigen? Denk je als blinde of slechtziende een bijdrage te kunnen leveren op bestuursniveau?  Wilt je jouw ervaring, expertise of kennis met ons delen? Geloof je dat sociaal-culturele acties en campagnes de maatschappelijke participatie van blinden en slechtziende mensen kunnen verhogen en hun autonomie versterken?

Stuur ons een mailtje via info@zichtopcultuur.be en overtuig ons. Twijfel je nog of dit iets voor jou is? Geef ons een seintje en we nodigen je uit voor een babbel.

Doe je mee met ZOC-SBPV?
Deel je mening

Wat vind je belangrijk? Geef ons jouw mening en help de werking van ZOC-SBPV.

Deel je ervaring

ZOC-SBPV doet graag beroep op jouw ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op info@zichtopcultuur.be of 0460 85 01 10 en we helpen je graag verder.

Heb je even voor ons?

Wellicht maakte je al kennis met een van de acties of campagnes van ZOC-SBPV. Deze telkens nieuwe acties vergen heel wat voorbereiding en man- vrouwkracht. Ben je handig (of wil je dit leren van de andere vrijwilligers) in timmeren, schilderen, verpakken, flyeren, stikken of naaien, …? Ben je goed in transport of opzetten van actiemateriaal of begeleiding van blinde of slechtziende mensen tijdens een actie? Hou je van gezellig samenwerken en heb je een warm hart?

Dan rest er ons maar één vraag: heb je even voor ons? Contacteer ons dan op info@zichtopcultuur.be of 0460 85 01 10 en we helpen je graag verder.

Meer weten?

Contacteer ons op info@zichtopcultuur.be of 0460 85 01 10 en we helpen je graag verder.

Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.

Ons privacybeleid - GDPR

Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (kortweg ZOC-SBPV) hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en het respecteren van jouw privacy.

Op onze website vind je uitgebreid alle informatie terug hoe we jouw persoonsgegevens behandelen. Meer informatie vind je hier.