Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief mei 2019

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:

 • Een nieuwe medewerker bij Zicht op Cultuur
 • Jouw mening graag: vul onze bevraging in!
 • Gaan stemmen op 26 mei
 • Deel je ervaring als vrijwilliger of in een resonantiegroep
 • MSK: workshop voor blinden en slechtzienden op 18 mei

 

Een nieuwe medewerker

Zicht op Cultuur verwelkomt een nieuwe medewerkster: Claire Van Trimpont.
Claire deed in de culturele sector expertise op binnen beleid, communicatie en publiekswerking. Sinds begin mei is ze voor ZOC-SBPV aan de slag. Ze werkt rond het beleidsdossier, maar ook deze nieuwsbrief, de berichten op facebook, etc., worden door haar geschreven.
Aarzel niet haar te contacteren via claire@zichtopcultuur.be of 0456 133 626.

Jouw mening als goede daad!
Zicht op Cultuur staat als Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen voor enkele beslissingen. Om jouw verwachtingen en behoeften mee te kunnen nemen in ons nieuwe beleid, werkten we een vragenlijst uit.
Je helpt ons er ontzettend mee, mocht je deze zorgvuldig beantwoorden. Dat kan via deze link of telefonisch via Claire: 0456 133 626. Wie graag een versie in Word ontvangt, kan dit aanvragen via claire@zichtopcultuur.be.

Alvast bedankt!

 

Naar de stembus op zondag 26 mei
Blinde en slechtziende personen hebben in alle stembureaus het recht zich te laten bijstaan door een zelfgekozen begeleider. Ook kan je de hulp van de voorzitter inroepen.

Hoe werkt dit?

 • Neem een bewijs van je visuele handicap mee, bijvoorbeeld European Disability Card (EDC) of je nationale verminderingskaart op het openbaar vervoer (blauwe kaart).
 • Het recht op bijstand door een eigen begeleider is opgenomen in artikel 143 van het Kieswetboek. Sta dus op je strepen indien de voorzitter weigert en verwijs naar dit artikel 143.

Zelfstandig stemmen in Aalst en Mechelen
Kom je uit Aalst of Mechelen en heb je een visuele handicap? Dan kan je op 26 mei ook zelfstandig gaan stemmen dankzij een stemcomputer met audiomodule. Je hoeft hiervoor niet vooraf te registreren.

Hoe gaat dit in zijn werk?

 • Een lid van het stembureau begeleid je naar het stemhokje en geeft je een hoofdtelefoon.
 • Zodra je de kaart in de stemcomputer steekt, schakelt het scherm uit en gaat de stemcomputer in audiomodus.  
 • Een computerstem gidst je doorheen het stemproces en legt uit hoe je het bedieningspaneel gebruikt. Via navigatieknoppen met reliëf blader je door de lijsten en kandidaten die worden voorgelezen. Met het bedieningspaneel navigeer je en leg je je keuze vast.
 • Op het einde hoor je welke keuzes je hebt gemaakt. Je kan deze dan nog veranderen.

Wie wenst, kan achteraf de module evalueren via https://forms.gle/BdjfwAy3H87rLkaZ9.

Dit pilootproject is een initiatief van de Vlaamse Overheid, Inter, Brailleliga en ZOC-SBPV.

 

MSK: workshop voor blinden en slechtzienden op za 18 mei

Naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van het S.M.A.K. wordt de Aeromodeller, beter gekend als de zeppelin van Panamarenko tentoongesteld in het MSK. Geïnspireerd door het werk van deze Belgische kunstenaar ga je zelf aan de slag in het atelier.

Deze workshop is op maat van blinden en slechtzienden. Het museum voorziet begeleiding van aan het station Gent-Sint-Pieters. Geef een seintje bij reservatie als je van deze dienst gebruik wil maken. Reserveren kan via nora.dewit@stad.gent of 09/323.67.38.

Klik hier voor meer info.

 
Deel je ervaring

Geef je graag je mening, spreek je uit ervaring of wil je mee de belangen van personen met een visuele handicap behartigen? Dan kan je bij ZOC-SBPV terecht.

als vrijwilliger:
tijdens onze acties en campagnes kunnen we steeds extra man- en vrouwkracht gebruiken. Help je graag met praktische zaken, transport, onthaal, enzovoort, meld je dan aan als vrijwilliger.

als lid van een resonantiegroep:
onze resonantiegroepen werken rond verschillende thema’s, van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Geef je graag je mening of leen je graag je expertise uit? Dan kan je toetreden tot een resonantiegroep naar keuze.

Interesse of meer info? Contacteer ons op info@zichtopcultuur.be of 0460 85 01 10.

 

Ontvang je de maandelijkse nieuwsbrief graag in je mailbox? Schrijf je dan in via info@zichtopcultuur.be.