Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief juni 2019

LAST CALL: Vacature projectmedewerker

ZOC-SBPV is op zoek naar een nieuwe projectmedewerker met snelle indiensttreding. Geïnteresseerden kunnen nog reageren tot 10 juni via admin@zichtopcultuur.be. Lees de functieomschrijving via deze link.


Nieuwe wegcode: wees extra voorzichtig

Begin deze maand ging de nieuwe wegcode van start.

Eén van de nieuwe regels is het 'vierkant groen', waarbij alle fietsers op een kruispunt tegelijk mogen oversteken. We vragen alle fietsers om daarbij de voorrang voor voetgangers te respecteren en niet op basis van visuele communicatie voorrang te nemen.

Een andere opvallende maatregel is dat de maximaal toegelaten snelheid voor elektrische steps en andere populaire ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’ wordt opgedreven van 18 naar 25 kilometer per uur. Ook hier roepen we op tot extra voorzichtigheid, aangezien blinde en slechtziende voetgangers deze elektrische voertuigen niet horen aankomen.

 

Deelsteps vormen obstakel op de weg

In veel steden winnen de deelsteps aan populariteit. Alleen al in Brussel werden zo’n 1400 steps verdeeld. Ze dragen bij aan de mobiliteitsshift met minder wagens en minder uitstoot.

Toch is niet iedereen onverdeeld gelukkig. Gebruikers kunnen de steps namelijk overal achterlaten. Hierdoor worden ze soms in het midden van het voetpad of op ribbelstroken achtergelaten, wat zonder meer gevaarlijk is voor wie blind of slechtziend is.

Het geviseerde deelstepplatform Lime besloot daarom om op bepaalde locaties patrouilles in te zetten. Die moeten erop toezien dat de steps correct geparkeerd worden. Er volgt ook een sensibiliseringscampagne.

 

Nieuw formaat voor bankbiljetten van €100 en €200

Sinds 28 mei zijn er nieuwe bankbiljetten van €100 en €200 in omloop. Ze volgen op de nieuwe biljetten van €5, €10, €20 en €50.
Beide biljetten zijn nu even breed als het het briefje van €50. Hun lengte is wel gelijk gebleven. Nog steeds geldt: hoe langer het biljet, hoe hoger de waarde.

De biljetten werden even breed gemaakt, omdat ze zo gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt worden.

 

Debuutroman van blinde schrijver Julius Schellens

De debuutroman van Julius Schellens (70) ligt sinds kort in de rekken. In ‘Mijn Moeder is mijn Mama niet’, beschrijft hij het waargebeurde verhaal van een vrouw die mentaal geterroriseerd werd door haar moeder.
De manier waarop Julius schrijft, wordt erg beïnvloed door zijn blind zijn. De roman speelt zich af in de driehoek tussen Westerlo, Aarschot en Herentals. Hij vertelt: “Dat is de streek die ik nog goed ken, van voor ik blind ben geworden. Bepaalde zaken kan ik daardoor nog goed beschrijven. In mijn gedichten zie je dat ik meer gevoelsmatig schrijf, namelijk dat ik meer gebruik maak van andere zintuigen zoals gehoor, tastzin en reuk.”

‘Mijn Moeder is mijn Mama niet’ kost 17 euro en is verkrijgbaar via Standaard Boekhandel, de webshop van Uitgeverij Het Punt of door Julius persoonlijk te contacteren via jul.schellens@skynet.be.