Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief juli 2019

Nieuwsbrief juli 2019

Dit is de laatste nieuwsbrief van ZOC-SBPV voor de zomervakantie. We werken nog even door, met een fijne activiteit tijdens de Gentse Feesten. Daar kan je meer over lezen in deze nieuwsbrief.
Vanaf 1 augustus sluiten we even de deuren. Op 26 augustus staan we weer voor jullie paraat. We wensen iedereen een fijne vakantie toe!


Het nieuwe beleidsplan: work in progress

Heel erg bedankt voor de vele reacties op onze stakeholderbevraging. De resultaten helpen ons om het toekomstige beleid van ZOC-SBPV uit te stippelen. We hopen zo ieders behoeften mee te kunnen nemen in onze werking.
Momenteel zijn we intensief bezig aan het nieuwe beleidsplan voor 2021-2025. Eind december wordt het dossier ingediend en vragen we zo voor een derde keer subsidies aan als socio-culturele organisatie.
We houden jullie op de hoogte van onze plannen!
We schrijven er maandelijks over in deze nieuwsbrief, maar ook op de website vind je meer informatie en natuurlijk via facebook.
 

Elektrische voertuigen maken verplicht geluid

Het staat vast: nieuwe elektrische auto's moeten vanaf deze maand juli voorzien zijn van een akoestisch waarschuwingssysteem, Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) genaamd. Dit moet ervoor zorgen dat deze voertuigen gehoord worden.

Vanaf 1 juli 2021 geldt dit voor alle elektrische en hybride auto’s. Het gaat daarbij om alle voertuigen met vier of meer wielen, dus ook bussen. Een nieuwe richtlijn voor twee- en driewielige voertuigen zou nog in ontwikkeling zijn. Op geluid voor elektrische fietsen is het dus nog wachten.

De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u wordt uitgezonden, zowel bij vooruit- als achteruitrijden. Boven die snelheid  zouden de banden zoveel geluid maken dat men ze daardoor kan horen aankomen. Het moet een continu geluid zijn dat lijkt op het geluid van een auto met verbrandingsmotor. Dus geen waarschuwingspiepjes of natuurgeluiden. Het minimale geluidsniveau is 56 decibel bij een snelheid van 20 km/u. Via dit filmpje kan je beluisteren hoe de elektrische Jaguar I-PACE klinkt.

ZOC-SBPV is blij met deze evolutie. De European Blind Union (EBU) zet zich al sinds 2009 in voor een nieuwe regelgeving. Dit is dus een belangrijke stap in de goede richting. Maar er is nog meer nodig om de verkeersveiligheid voor mensen met een visuele beperking te verbeteren. Gelukkig lobbyt EBU verder, onder meer om de snelheid tot wanneer het geluid hoorbaar is te verhogen tot 30 km/u. Ook willen ze dat het minimum geluidsniveau van de AVAS wordt verhoogd. In een rustige omgeving is 56 decibel misschien goed hoorbaar, maar in een drukke omgeving is dit te weinig.
 

Bedankt MSK!

Het Gentse museum MSK liet weten wegens strenge bruikleenvoorwaarden en veiligheid blindegeleidehonden de toegang te weigeren tot de Van Eyck tentoonstelling. ZOC-SBPV reageerde hierop door hen de juiste informatie rond toegankelijkheid van assistentiehonden te bezorgen.
We willen MSK graag bedanken voor hun snelle reactie. Ze pikten onze informatie onmiddellijk op en bekijken alsnog om geleidehonden toe te laten.

Rondleidingen voor blinden en slechtzienden op deze tentoonstelling vinden plaats op 14/02 om 9u50 en maandag 27/04 om 15u10. Wie interesse heeft kan contact opnemen met nora.dewit@stad.gent of via 09 323 67 38.

 

Dit kan ik beter!
 
Het gekke productiehuis CIRQ staat gekend om z’n ludieke aanpak van maatschappelijke thema’s tijdens de Gentse Feesten. Deze editie kozen ze onder de naam Batastunt voor het thema stunts en talenten. Van 19 tot 28 juli verzamelen ze zoveel mogelijk grote én kleine records, stunts, absurde tricks en menig heldendaden. Van de grootste croque-monsieur ter wereld tot de langste paperclipketting ooit.


Op 25 juli stellen ze de talenten van blinde en slechtziende personen centraal. Zo gaan ze rond met een voelbox, waarbij blinde voelers dankzij hun tactiele talent veel sneller herkennen wat er in verborgen zit.


OPROEP: kom massaal op donderdag 25 juli tussen 15u en 18u naar CIRQ op de Gentse Feesten in de Willem De Beersteeg. Laat je meevoeren door hun knotsgekke aanpak en toon dat jij het beter kan.

Begeleiding nodig? Laat ons iets weten via info@zoc-sbpv.be of 0456 133 626.
> Volg Batastunt op facebook.
> Lees meer over toegankelijke voorstellingen tijdens de Gentse Feesten.

 

Geniet dankzij audiodescriptie van theater in Schouwburg Kortrijk
 
Voor de theatervoorstelling ‘Wie is bang’ kroop schrijver Tom Lanoye in zijn pen. Een ouder acteurskoppel, gespeeld door Els Dottermans en Han Kerckhoffs, maakt er de balans op van hun liefde voor elkaar en voor het vak. 

Op 24 oktober kan je deze voorstelling in de Schouwburg van Kortrijk bijwonen via audiodescriptie. Beschik je over een European Disability Card, dan kan je begeleider gratis mee. Reserveer tijdig! Dit kan telefonisch via 056 23 98 55.

> Klik hier voor meer info over de voorstelling.
> Nog geen European Disability Card? Via deze link vind je meer info over hoe je er een kan aanvragen.

 

Ga naar een concert tijdens Gent Festival van Vlaanderen

Van 14 september tot 5 oktober vindt in Gent het Festival van Vlaanderen plaats. Via deze link vind je een overzicht van het volledige programma.
Gent Festival voorziet bij onderstaande concerten begeleiding aan voor blinde en slechtziende concertgangers. Als je reserveert via wesharemusic@festival.be of 09 243 94 89, betaal je slechts 6,5 euro. Je begeleider kan gratis mee.

De concerten met begeleiding waar je aan kortingstarief naar toe kan:
• Griekse magie met Katerina Papadopoulou op donderdag 26 september om 19u30 of 20u45 in Minard
• ‘Vergeten’, een voorstelling met Spinvis en het Nederlands kamerkoor op vrijdag 27 september om 20u30 in Opera Gent
• De Goldbergvariaties van Bach op zondag 29 september om 15u in Opera Gent

Blijf je graag op de hoogte van toegankelijke evenementen? Op onze website wordt het kalenderoverzicht geregeld aangevuld. En alle events worden ook gepost op de facebookpagina van ZOC-SBPV. 


Onderzoek naar toegankelijke tv voor kinderen

Aan de VUB loopt een onderzoek naar de toegankelijkheid van televisie voor kinderen met een visuele en auditieve beperking in Vlaanderen.
Hiervoor zoeken ze naar ouders met een kindje met een visuele of auditieve beperking (tussen 6 en 12 jaar oud), die zich een uurtje willen vrijmaken voor een interview. Op basis van dit onderzoek willen ze beleidsaanbevelingen formuleren om zo ieders kijkervaring te verbeteren.
Interesse om mee te werken? Stuur dan een e-mail naar student Sien Geerkens via sien.geerkens@vub.be. Het interview kan doorgaan op een locatie naar keuze en het neemt maximum een uurtje in beslag.

Alvast bedankt!

Volg ons op facebook.
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.