Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Geluid voor elektrische wagens

Nieuwe elektrische auto's moeten vanaf juli 2019 voorzien zijn van een akoestisch waarschuwingssysteem, Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) genaamd. Dit moet ervoor zorgen dat deze voertuigen gehoord worden. Vanaf 1 juli 2021 geldt dit voor alle elektrische en hybride auto’s.

Op geluid voor elektrische fietsen is het nog wachten. 

De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u wordt uitgezonden, zowel bij vooruit- als achteruitrijden. Boven die snelheid  zouden de banden zoveel geluid maken dat men ze daardoor kan horen aankomen. Het moet een continu geluid zijn dat lijkt op het geluid van een auto met verbrandingsmotor. Dus geen waarschuwingspiepjes of natuurgeluiden. Het minimale geluidsniveau is 56 decibel bij een snelheid van 20 km/u.
Via dit filmpje kan je beluisteren hoe de elektrische Jaguar I-PACE klinkt.ZOC-SBPV is blij met deze evolutie.

De European Blind Union (EBU) zet zich al sinds 2009 in voor een nieuwe regelgeving. Dit is dus een belangrijke stap in de goede richting. Maar er is nog meer nodig om de verkeersveiligheid voor mensen met een visuele beperking te verbeteren. Gelukkig lobbyt EBU verder, onder meer om de snelheid tot wanneer het geluid hoorbaar is te verhogen tot 30 km/u. Ook willen ze dat het minimum geluidsniveau van de AVAS wordt verhoogd. In een rustige omgeving is 56 decibel misschien goed hoorbaar, maar in een drukke omgeving is dit te weinig.