Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief september 2019

Audiodescriptie, De Lijn en steun ons tijdens de Warmste Week

 

Het nieuwe beleidsplan: keuzes en prioriteiten

Een nieuwe fase voor ons beleidsplan: we kunnen stilaan onze doelstellingen voor 2021-2025 gaan bepalen. Voor een kleine organisatie als ZOC-SBPV is het natuurlijk belangrijk om te waken over de workload en onze draagkracht. Daarom stellen we enkele prioriteiten op waaraan jullie noden en behoeftes die uit de stakeholderbevraging naar voor kwamen getoetst worden. Geef je ons nog graag mee wat jij als prioriteit ziet? Dan kan dat via info@zoc-sbpv.be.

We houden jullie op de hoogte over het beleidsplan via deze nieuwsbrief, maar ook op de website vind je meer informatie en natuurlijk via facebook.

 

De Warmste Week: steun ZOC-SBPV

Van 18 tot 24 december organiseert Studio Brussel opnieuw De Warmste Week, met tal van acties voor goede doelen. Onder die goede doelen bevindt zich ook ZOC-SBPV!

Als platform voor blinden en slechtzienden doen wij aan belangenbehartiging en sensibilisering en leggen we zoveel mogelijk uitsluitingsmechanismen bloot. Deze werking  is echter niet mogelijk zonder financiële middelen. Als socio-culturele organisatie zijn wij grotendeels afhankelijk van subsidies. Wat extra steun is met andere woorden meer dan welkom!

Heb je een idee om met vrienden of met je organisatie een leuke actie te organiseren? Registreer deze dan op de pagina van ZOC-SBPV. Dit kan vanaf 18 september.

Enkele suggesties:
- bak koekjes en verkoop ze voor het goede doel
- schenk als organisatie de opbrengst van een event 
- laat je sponsoren en loop een marathon

Alvast bedankt!


De Lijn, roep je haltes af!

We kregen de melding dat de gesproken weergave van de haltes op de tram regelmatig door bestuurders niet wordt opgezet. Dit zou onder meer het geval zijn op Lijn 2 in Gent richting de Maagdestraat, waar een revalidatiecentrum voor blinden gevestigd is.

Merkte je ook in andere steden op dat de haltes niet afgeroepen worden? Laat het ons weten via info@zoc-sbpv.be of 0456 133 626, dan nemen we dit mee op in onze communicatie naar De Lijn.


De uitstapzijde op de trein

Het werd wat stil rond gesproken aankondiging van de uitstapzijde door de NMBS. Daarom informeerde ZOC-SBPV naar een stand van zaken. NMBS bracht ons op de hoogte van hun stappenplan.

  • In een eerste fase najaar 2019 zal de NMBS een intern onderzoek doen via de treinbegeleiders. Zij controleren of de uitstapzijde van de trein waarop ze reizen, overeenkomt met de uitstapzijde aangegeven op hun computer. De tests worden op diverse treintypes uitgevoerd. Slechtziende en blinde reizigers kunnen tijdens deze testperiode wel al bij de treinbegeleider terecht voor informatie over de uitstapzijde bij een volgende halte.
  • Vanaf 2020 zal de uitstapzijde via de schermen op de treinen type disero worden weergegeven.
  • In een derde fase zal die info ook via audioberichten worden weergegeven.

ZOC-SBPV houdt de vinger aan de pols.  

Nieuwe films met audiodescriptie

De Patrick is een nieuwe Vlaamse Film van regisseur Tim Wielants. Deze tragikomedie met Kevin Janssens, Josse De Pauw en Katelijne Damen gaat over over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent. 

Vanaf 28 augustus speelt de film in de bioscopen. Via earcatch kan je de film beleven met audiodescriptie.

Komend seizoen komen nog een aantal films uit met audiodescriptie:

The Best of Dorien B. van regisseuse Anke Blondé, een komisch drama over een vrouw die zichzelf tussen alle chaos door herontdekt, is er al op 11 september.
27 november volgt A Private View van Eva Cools, op 18 december Yummy van Lars Damoiseaux en op 8 januari All of Us van Willem Wallyn.

We houden jullie op de hoogte via facebook en via onze nieuwsbrieven.


Theater met audiodescriptie in NTGent

Het Gentse Stadstheater NTGent biedt ook dit seizoen een aantal voorstellingen aan met audiodescriptie. Je betaalt €12 per ticket. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met  saartje.cauwenbergh@ntgent.be  of 09 269 35 30. Vanaf eind volgende week kan je ook online inschrijven

-        Rijgen op zondag 20 oktober om 15u in Minnemeers
In de befaamde klassieker over liefde en lust van Arthur Schnitzler, wordt in tien scènes een portret van de seksuele moraal in het fin de siècle geschilderd. Geïnspireerd door Schnitzler belichten Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht de donkere hoeken van lust en liefde in onze tijden.

-        Wie is Bang op 24 oktober om 20u15 in de Schouwburg in Kortrijk en op 1 december om 15u in NTGent
Een ouder acteurskoppel, gespeeld door Els Dottermans en Han Kerckhoffs, maakt er de balans op van hun liefde voor elkaar en voor het vak. Met tekst van Tom Lanoye.

-        Familie, op zondag 12 januari om 15u in NTGent
Wat drijft mensen zo ver dat ze hun eigen kinderen doden? De meest onbevattelijke misdaad die een mens kan plegen wordt nagespeeld door een echte familie: acteurs An Miller en Filip Peeters staan als koppel op het podium, en delen nu voor het eerst in hun leven de bühne met hun twee dochters, Leonce en Louisa.

-        Anatomie van pijn op zondag 2 februari om 15u in NTGent
Regisseur Lies Pauwels maakt een voorstelling over een leven met pijn en pijn in het leven.

-        Yellow op zondag 26 april om 15u in NTGent

In de trilogie The Sorrows of Belgium zoomt regisseur Luk Perceval in op de Belgische driekleur en op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis. Yellow gaat over de jonge, conservatieve, antiliberale, antimarxistische en racistische generatie van 1933 tot 1936.

Blijf je graag op de hoogte van toegankelijke evenementen? Op onze website wordt het kalenderoverzicht geregeld aangevuld. En alle events worden ook gepost op de facebookpagina van ZOC-SBPV. 
 

Deel je ervaring

Geef je graag je mening, spreek je uit ervaring of wil je mee de belangen van personen met een visuele handicap behartigen? Dan kan je bij ZOC-SBPV terecht.
?      als vrijwilliger: tijdens onze acties en campagnes kunnen we steeds extra man- en vrouwkracht gebruiken. Help je graag met praktische zaken, transport, onthaal, enzovoort, meld je dan aan als vrijwilliger.
?      als lid van een resonantiegroep: onze resonantiegroepen werken rond verschillende thema’s, van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Geef je graag je mening of leen je graag je expertise uit? Dan kan je toetreden tot een resonantiegroep naar keuze.
Interesse of meer info? Contacteer ons op info@zoc-sbpv.be of 0460 85 01 10.