Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief oktober 2019

Het Nieuwe Beleidsplan: kwaliteitszorg

Je ambities uitschrijven voor 2021-2025 is een hele uitdaging. Het gaat niet enkel om wat je inhoudelijk wil realiseren, ook om hoe je dat intern wil aanpakken. De voorbije maanden investeerden we heel wat in de nodige kwaliteitszorg. Pas als je interne processen en je dagdagelijkse werking geoptimaliseerd zijn, kan je op een duurzame manier impact uitoefenen en campagnes realiseren.

We houden je graag op de hoogte van onze plannen. Op onze website lees je mee

 

Gratis naar Film Fest Gent met audiodescriptie

Mijn bijzonder rare week met Tess: een jongen en een meisje drijven op hun rug in het water

Op Woensdag 16 oktober om 14u30 speelt in Kinepolis Gent de familiefilm 'Mijn bijzonder rare week met Tess'. Dankzij Film Fest Gent kunnen ZOC-SBPV en Vrienden der Blinden gratis tickets uitdelen. 

Sam komt op de eerste dag van zijn vakantie Tess tegen. Tess kent haar eigen vader niet, zegt nooit sorry en gedraagt zich soms nogal raar. Ze heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor. En Sam moet haar helpen… Naar het jeugdboek van Anna Woltz.

De film duurt 1u22 en vindt plaats in Kinepolis Gent, Platen 12. Er is audiodescriptie via Earcatch. Inschrijven kan nog tot 7 oktober via deze link of via 0456 133 626.
Lees meer op de website van ZOC-SBPV.


De Lijn belooft beterschap


Tram van De Lijn
 

Bedankt voor jullie reacties na onze oproep in vorige nieuwsbrief. We signaleerden bij De Lijn een aantal tramlijnen waar de audio niet of foutief gebruikt werd.

De Lijn liet ons intussen weten dat ze de verschillende teamcoaches gecontacteerd heeft. Deze coaches brachten de betrokken chauffeurs op de hoogte dat de halte-aankondiging bij aanvang van elke rit verplicht correct ingesteld moet worden. De coaches volgen dit extra op, zodat dit niet meer vergeten wordt.

Hou ons gerust op de hoogte mocht je nog problemen ondervinden. Een pluimpje voor De Lijn mag natuurlijk ook.

 

 

Digitale toegankelijkheid: Itsme, also for me


Het aantal toepassingen van de online identificatieapp Itsme neemt snel toe. Aanvankelijk zou Itsme het klassieke ‘bakje’ bij online bankieren vervangen. Algauw volgden ook overheidswebsites, zoals Tax-on-Web en MyPension.be. Itsme moet komaf maken met omslachtige inlogmethoden, zoals een elektronische ‘token’ of e-ID-lezer. Maar vooral bij dat laatste stootten gebruikers op veelvuldig gebruiksongemak.

 
Wat betekent deze evolutie voor blinde gebruikers? Uit recente tests blijkt dat:
- de installatie volstrekt onmogelijk is door een blinde gebruiker
- na hulp bij installatie, bevestiging voor toegang onmogelijk is. Dit omdat ze visuele iconen gebruiken en omdat de pincode niet met voice over kan worden ingegeven.
 
ZOC-SBPV drong de laatste twee jaar herhaaldelijk aan om dit in orde te maken. Toch blijven blinde gebruikers in de kou staan. Ondanks de nieuwe Europese regelgeving van
23 september 2019, die overheidswebsites verplicht webpagina's toegankelijk te maken, neemt de overheid hierin geen actie.

ZOC-SBPV spreekt de overheden hierop aan en blijft aandringen bij Itsme om ook blinde gebruikers de mogelijkheid van hun diensten te bieden. Want eens toegankelijk kan Itsme een bijzonder handig toegangsmiddel zijn.


Lees meer op onze website.

 

Loop de Warmathon

Campagnebeeld De Warmste Week: brandende vlam met oproep om ZOC-SBPV te steunen

In de week voor kerst kan je opnieuw rondjes lopen voor het goede doel tijdens De Warmste Week. De vijfde editie van de Warmathon vindt plaats van woensdag 18 december tot en met maandag 23 december. Schrijf je in op dewarmsteweek.be en kies ZOC-SBPV als goede doel.

Zoek je een loopbuddy of wil je zelf graag buddy zijn? Wij helpen je graag zoeken. Contacteer ons via
info@zoc-sbpv.be of 0456  133 626.

Meer info over de warmathon lees je hier.
Alvast bedankt en veel loopplezier gewenst.

 


 

Enkele culturele uitstappen in oktober
 

12 oktober in Brussel:  Exclusief bezoek aan de tentoonstelling van Belfius Art Collection
20 oktober in Gent: Rijgen, theater met audiodescriptie in NTGent
24 oktober in Kortrijk: Tom Lanoye in Schouwburg Kortrijk
26 oktober in Brugge: Rien à voir en het Vlaams Radiokoor


 

 

Dag van de witte stok: hou de ribbelstroken vrij!


man met witte stok en blindegeleidehond aan ribbellijn op het perron. Pictogram geeft aan dat je de lijn moet vrijhouden
15 oktober werd in 1970 uitgeroepen tot Internationale Dag van de Witte Stok. Deze dag brengt het belang van de witte stok voor de mobiliteit en de autonomie van blinde en slechtziende mensen onder de aandacht.

Door de punt van hun witte stok over de grond of net erboven heen en weer te bewegen ontdekken blinde en slechtziende mensen hindernissen. De ribbellijnen of geleidelijnen zijn hierbij belangrijk om personen met een visuele handicap naar hun bestemming te leiden. 

 
Naar aanleiding van De Internationale Dag van de Witte Stok, roept ZOC-SBPV iedereen op om ribbelstroken vrij te houden. Waar wacht je op de trein? Waar stond je te gsm-en? Toch niet op een ribbelstrook?! 

Hou de lijnen vrij! Mee actie voeren? Volg ons op
facebook en deel vanaf 11 oktober onze campagne.