Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief december 2019

Het nieuwe beleidsplan: #VuurWerk
ZOC-SBPV legt de laatste hand aan haar beleidsplan voor 2021-2025. Dit is geen sinecure, zeker in het licht van de veelbesproken besparingen vanuit de Vlaamse Regering. Samen met onze collega’s uit het sociaal-culturele veld beklemtonen we het belang van subsidie in onze sector. Waar zouden we staan mocht ZOC-SBPV geen subsidie ontvangen? Welke impact zou dit hebben op het leven van blinde en slechtziende mensen? Ben ook jij er bezorgd over? Deel onze Facebookberichten met #VuurWerk.
We houden je graag op de hoogte van onze plannen. Op onze website lees je meer.

 

Oproep: wat is jouw ervaring met taxi's?
Sinds juli 2013 is het wettelijk verplicht om assistentiehonden toe te laten op publieke plaatsen. Taxichauffeurs mogen blindengeleidehonden dus niet weigeren in hun auto. Toch ervaarden velen onder ons al moeilijkheden. Onlangs kregen we een getuigenis uit Gent. Heb ook jij positieve of negatieve ervaringen met taxi's? Laat het ons weten! Op deze manier kunnen we het beleid van taxibedrijven en hun chauffeurs nagaan op vlak van inclusie en toegankelijkheid. Stuur je ervaring naar info@zoc-sbpv.be.

De Warmste rondleiding in MSK Gent
Op 7 december om 10u30 en 14u neemt gids Valerie De Witte je mee doorheen het MSK ten voordele van Zicht op Cultuur. De rondleiding duurt anderhalf uur en richt zich naar een ziend publiek. Je betaalt een vrije bijdrage voor de gids en een toegangsticket voor het museum. MSK schenkt de volledige opbrengst aan ZOC-SBPV.
Er zijn nog plaatsen voor de rondleiding om 10u30. De gidsbeurt om 14u is bijna volzet. Inschrijven kan via mail met vermelding van 'Warmste Rondleiding: zintuigen' en uur (10u30 of 14u00) naar msk.educatie@stad.gent of telefonisch via 09/323 67 38.


Steun ons met Pasta for Life
Iedereen is welkom op 17 december voor heerlijke spaghetti in bedrijvencentrum De Punt, waar onze kantoren zijn.
De Punt organiseert dit pastafestijn in het kader van De Warmste Week ten voordelel van twee goede doelen: Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen en Enchanté, een organisatie voor mensen in armoede.
Schrijf je via deze link in tegen donderdag 12 december.
Bij je inschrijving kies je een shift tussen 12u en 14u en heb je de keuze tussen vlees of veggie. Je betaalt ter plaatse 12 euro cash.

Inclusief tafelen tijdens De Week van de Smaak
In het kader van de Week van de Smaak hielden we tien dagen lang een campagne rond inclusief tafelen op Facebook. Deze actie was een succes, bedankt om onze toegankelijkheidstips zo massaal te delen en te liken!
Wil je nog meer tips rond toegankelijk tafelen? Download hier onze Eye Key: Lekker Inclusief of vraag een papieren versie aan via info@zoc-sbpv.be

Gratis workshop rond toegankelijke taal in Vooruit Gent
Zin om samen met muzikanten en een kunstenaar te werken aan een universeel toegankelijke artistieke taal?

VOORUIT en kunstenaar Illan Manouach zoeken zes gemotiveerde blinde en slechtziende mensen voor een vierdaagse workshop. De groep bestaat uit mensen met en zonder visuele handicap, aangevuld met muzikanten. Samen ga je op zoek naar jouw eigen tastbare taal. Die nieuwe symbolen en tactische elementen die je samen ontdekt, worden in de workshop omgezet in een nieuw soort muziek.

De workshop vindt plaats van 4 tot 7 maart in Vooruit in Gent. De samenkomst is overdag, de exacte uren worden later bekend gemaakt. Deelnemen is gratis. Begeleiding tijdens de workshop is voorzien. Inschrijven of meer informatie opvragen kan via tine.theunissen@vooruit.be of 0486 93 00 37.

Oproep: ontoegankelijke recaptcha
In onze vorige nieuwsbrief deden we een oproep rond ontoegankelijke recaptcha op websites. Bij dat systeem wordt een beeld getoond dat de gebruiker moet interpreteren. Dit is onmogelijk voor blinde en meestal ook voor slechtziende webgebruikers.

We kregen al wat reacties en willen deze oproep ook deze maand herhalen. ZOC-SBPV maakt een lijst van sites die gebruik maken van deze ontoegankelijke recaptcha. Kom je dit ergens tegen? Bezorg ons dan de url via info@zoc-sbpv.be.

Enkele culturele uitstappen in december
* vanaf 27 november in de bioscoop: Cleo, een nieuwe Vlaamse film met audiodescriptie via Earcatch 
* 14 december in Gent: rondleiding in MSK
* 16 december in Antwerpen: rondleiding expo DIVA. Antwerp Home of Diamonds 

Ontdek de volledige agenda.

Bedankt, vrijwilliger!
Op 5 december is het internationale dag van de vrijwilliger. We willen dan ook graag al onze vrijwilligers en alle mensen die steeds reageren op onze oproepen bedanken. Jullie maken mee de werking van ZOC-SBPV mogelijk! Wil ook jij mee de belangen van personen met een visuele handicap behartigen? Dat kan
als vrijwilliger: tijdens onze acties en campagnes kunnen we steeds extra man- en vrouwkracht gebruiken. Help je graag met praktische zaken, transport, onthaal, enzovoort, meld je dan aan als vrijwilliger.
als lid van een resonantiegroep: onze resonantiegroepen werken rond verschillende thema’s, van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en digitalisering. Geef je als blinde of slechtziende ervaringsdeskundige graag je mening of leen je graag je expertise uit? Dan kan je toetreden tot een resonantiegroep naar keuze.

Interesse of meer info? Contacteer ons op info@zoc-sbpv.be of 0460 85 01 10.