Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief januari 2020

Beste wensen voor 2020

Stap boordevol vertrouwen in het splinternieuwe jaar, maak elke dag een tikkeltje bijzonder. Geniet van de kleine momenten, maak het gezellig en draag zorg voor mekaar.
 
Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen wenst iedereen een fijn 2020. Ook dit jaar bouwen we aan inclusie. Blijf onze weg naar toegankelijkheid volgen op Facebook of via onze website. Samen maken we er een schitterend jaar van!
 

Beleidsplan voor 2021-2025 ingediend

Eind december dienden we ons beleidsplan in voor een nieuwe werkingssubsidie van de Vlaamse Gemeenschap voor de periode 2021-2025. Op onze website lees je meer over hoe de plannen tot stand kwamen. We geloven in de kracht van onze missie en onze doelstellingen. Bedankt aan iedereen die hieraan meewerkte! We kijken intussen uit naar de reactie van de commissie.

 

Gratis workshops bij Kunstencentrum Vooruit

Zin om samen met muzikanten en een kunstenaar te werken aan een universeel toegankelijke artistieke taal?

VOORUIT en kunstenaar Illan Manouach zoeken zes gemotiveerde blinde en slechtziende mensen voor een vierdaagse workshop. De groep bestaat uit mensen met en zonder visuele handicap, aangevuld met muzikanten. Samen ga je op zoek naar jouw eigen tastbare taal. Die nieuwe symbolen en tactische elementen die je samen ontdekt, worden in de workshop omgezet in een nieuw soort muziek. 
 
De workshop vindt plaats van 4 tot 7 maart in Vooruit in Gent. De samenkomst is overdag, de exacte uren worden later bekend gemaakt. Deelnemen is gratis. Begeleiding tijdens de workshop is voorzien.

Inschrijven of meer informatie opvragen kan via tine.theunissen@vooruit.be of 32 486 93 00 37. 


Geen assistentie meer tot aan de bus

Het zal je niet zijn ontgaan: NMBS voorziet niet langer begeleiding tot aan de bus/tramhalte van de Lijn. Tot eind december stonden de NMBS-assistenten in voor persoonlijke assistentie van blinde en slechtziende mensen die per trein aankomen en hun reis willen verder zetten met bus of tram. Vanaf begin januari mogen zij enkel nog begeleiden tot aan de hoofduitgang van het station.

Rechtstreekse aanleiding is de huidige situatie in Gent met de werken in Gent-Sint-Pieters. Gezien de gevaarlijke situatie voor de oversteek naar de bus perrons kunnen blinde en slechtziende mensen er niet meer op een veilige manier geraken.

ZOC-SBPV nam contact op met de Lijn. Ze beloofden dit probleem op de agenda te plaatsen van het vergaderplatform tussen NMBS en De Lijn. Ook de toegankelijkheidsambtenaar van de stad Gent en de man van NMBS mobility die bevoegd is voor de toegankelijkheidsinfrastructuur worden er bij  betrokken. We houden jullie op de hoogte van deze besprekingen.


Nieuwe rondleiding Dali en Magritte

De tentoonstelling Dali & Magritte in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel kent een groot succes. De rondleiding voor blinde en slechtziende mensen wordt daarom hernomen op vrijdag 24 januari om 14 uur. Reserveren via mail is noodzakelijk.

 


Theater met audiodescriptie in NTGent

Regisseur Lies Pauwels maakte met 'Anatomie van de Pijn' een voorstelling over een leven met pijn en pijn in het leven. Pijn als symfonie, als eenzaam experiment, als pijnlijke blooper, eeuwig of acuut, als demon of als bevrijding, als label of als voorspeller van onheil. Deze voorstelling bouwt op de ervaringen van mensen die pijn lijden, zowel lichamelijk als mentaal.

Op 2 februari om 15u kan je de voorstelling bijwonen met audiodescriptie. Neem contact op met saartje.cauwenbergh@ntgent.be of 32 9 269 35 30. 


All of Us, nieuwe film met audiodescriptie

'All of Us' is het tragikomische verhaal van huisvrouw Cathy die nog maar enkele maanden te leven heeft. Ze komt terecht in een zelfhulpgroep van terminaal zieke patiënten, geleid door therapeute Els die zelf in volle midlifecrisis zit. Cathy beslist om haar familie niet in te lichten over haar toestand, maar ze heeft een plan. Samen met de andere leden van de praatgroep begint ze haar toekomstplannen en die van haar medepatiënten vorm te geven.

Via earcatch kan je deze film sinds 8 januari bijwonen met audiodescriptie.

 


Enkele culturele uitstappen in januari

12 januari in Gent: Familie, theater met audiodescriptie in NTGent
18 januari in Brussel: Exclusief bezoek aan de nieuwe tentoonstelling van Belfius Art Collection
20 januari in Antwerpen: Rondleiding expo DIVA. Antwerp Home of Diamonds
24 januari in Brussel: Rondleiding expo Dali-Magritte

Ontdek alle events in de kalender.


Deel je ervaring
Geef je graag je mening, spreek je uit ervaring of wil je mee de belangen van personen met een visuele handicap behartigen? Dan kan je bij ZOC-SBPV terecht.

Als vrijwilliger: tijdens onze acties en campagnes kunnen we steeds extra man- en vrouwkracht gebruiken. Help je graag met praktische zaken, transport, onthaal, enzovoort, meld je dan aan als vrijwilliger.
Als lid van een resonantiegroep: onze resonantiegroepen werken rond verschillende thema’s, van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Geef je als blinde of slechtziende ervaringsdeskundige graag je mening of leen je graag je expertise uit? Dan kan je toetreden tot een resonantiegroep naar keuze.

Interesse of meer info? Contacteer ons op info@zoc-sbpv.be of 32 460 85 01 10.