Opgelet: als u op een foto klikt zal er een vergrote weergave openen.
De ruimte voorzien voor voetgangers krimpt zienderogen ten voordele van infrastructurele voorzieningen in functie van ecologische vervoersmiddelen zoals fietsstallingen en laadpalen. Blinde en slechtziende mensen worden hierdoor geconfronteerd met steeds minder obstakelvrije ruimte op het trottoir en worden voor extra uitdagingen gesteld om zich veilig te kunnen verplaatsen. Zicht op Cultuur – Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen doet daarom een appel om de vrije ruimte op voetpaden niet op te offeren. Te voet is trouwens ook groene mobiliteit.
Ecologische mobiliteit
Duurzame mobiliteit is de laatste jaren een groot aandachtspunt. Daarbij ligt de focus op fietsvoorzieningen en elektrische voertuigen en gaat er weinig aandacht naar de voetganger. Nochtans is je te voet verplaatsen evengoed een duurzame manier van mobiliteit. Bovendien is het voor blinde en slechtziende mensen naast eventueel beschikbaar openbaar vervoer, de enige manier om zich autonoom doorheen de stad te verplaatsen.
De ruimte voor voetgangers krimpt
Ten voordele van fietsers en elektrische voertuigen wordt geknabbeld aan de voorziene ruimte voor voetgangers.
De krimpende ruimte op voetpaden is bijzonder pijnlijk voor wie in hoge mate afhankelijk is van obstakelvrije doorgangsruimte om zich autonoom te kunnen verplaatsen, zoals blinde en slechtziende mensen, al dan niet met geleidehond. Bovendien moet er wettelijk een minimum 1 meter brede obstakelvrije loopzone voorzien worden. ZOC-SBPV roept de politici op de diverse beleidsniveaus op ook de belangen van de voetganger, en in het bijzonder van de blinde en slechtziende voetganger, mee te nemen bij de concrete toepassing van de bestaande regelgeving en bij de opmaak van nieuwe bepalingen, zoals inzake de locatie van laadpalen.