Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief februari 2020

Samenwerking met Gentse MSK rond Van Eyck

In 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit! Fijn dat er ook aandacht is voor bezoekers met een visuele handicap. MSK liet enkele kunstwerken omzetten tot voelplaten. Wij mochten voor de beschrijving zorgen voor blinde en slechtziende bezoekers. Een aanrader!

Je kan de tactiele tekeningen uitlenen aan de infobalie of via de audioguide het volledige verhaal en achtergrond beluisteren. Of wat dacht je van een beeldenfluisteraar? Deze persoon begeleidt je bij je tentoonstellingsbezoek en geeft de nodige descriptieve uitleg bij de kunstwerken.

Beleef de tentoonstelling vanaf 1 februari tot 30 april. Reserveren kan via nora.dewit@stad.gent. Het is noodzakelijk om met een begeleider de tentoonstelling te bezoeken. Jouw begeleider krijgt gratis toegang.

 
Hoe ziet toegankelijke mode er uit?

Wat zijn de noden en verwachtingen van blinde en slechtziende mensen op het vlak van mode en het zelfstandig kiezen van kledij? We vroegen het samen met studenten van HoGent aan de doelgroep zelf. De resultaten inspireerden deze studenten tot een nieuwe kledinglijn die rekening houdt met de normen van mensen met een visuele handicap. Jammer genoeg blijft dit bij een fictief onderzoek en wordt de kledinglijn niet geproduceerd.

Benieuwd naar de resultaten? Lees meer


Als delen geen optie is
Sinds de invoering van het nieuw decreet basisbereikbaarheid (22 juni 2019) beslissen steden en gemeenten zelf over lokale vervoersmodaliteiten. Zo kunnen ze taxi’s, belbussen, maar ook deelfietsen, deelauto’s of deel-steps inzetten. Bij die laatste optie vallen blinde en slechtziende personen uit de boot. Zij kunnen namelijk geen gebruik maken van deelfiets, -auto of -step om zich te verplaatsen.

Zicht op cultuur vraagt aan steden en gemeenten om niemand uit te sluiten. We pleiten ervoor dat er steeds vervoersmodi voorzien worden die ook voor blinde en slechtziende mensen toegankelijk zijn, zoals ook het VN-verdrag inzake gelijke rechten voor personen met een handicap stelt.

Bovendien kunnen blinde en slechtziende personen slechts in een beperkt aantal steden een beroep op doen op vervoer via mindermobielencentrales. Personen met mobiliteitsbeperking interpreteert men namelijk te specifiek als personen met een motorische beperking. ZOC-SBPV roept de Vlaamse overheid op om ook hier aandacht te hebben voor de noden van mensen met een visuele handicap.

Lees meer.


Te voet is ook groene mobiliteit

De ruimte voorzien voor voetgangers krimpt zienderogen ten voordele van infrastructurele voorzieningen. Het gaat vooral om voorzieningen in functie van ecologische vervoersmiddelen zoals fietsstallingen en laadpalen. Blinde en slechtziende mensen worden hierdoor geconfronteerd met steeds minder obstakelvrije ruimte op het trottoir. Ze worden voor extra uitdagingen gesteld om zich veilig te kunnen verplaatsen.

Zicht op Cultuur deed daarom een appel via de pers om de vrije ruimte op voetpaden niet op te offeren. Te voet is ook groene mobiliteit. Lees ons persbericht.


Eurosongfestival met audiodescriptie

Goed nieuws voor wie fan is van het Eurosongfestival. In mei vindt de volgende editie plaats in Rotterdam. En dit jaar zetten ze in op toegankelijkheid, zowel op televisie, als in de zaal.

In de Rotterdamse evenementenzaal Ahoy worden voor het eerst speciale plekken ingericht voor mensen met een auditieve en visuele beperking. Blinde en slechtziende mensen kunnen in een apart deel van de zaal volgen via audiodescriptie. Online bieden ze streaming met audiodescriptie aan. Verder geeft NPO Radio 2 een radioverslag van de liveshows. Dat wordt meezingen!


Nieuwe film met audiodescriptie: Muidhond

Vanaf 29 januari speelt Muidhond, de nieuwe film van Patrice Toye in de bioscopen. Via earcatch kan je de film volgen met audiodescriptie.

Jonathan, een zachtaardige jongeman, wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten uit de gevangenis. Hij keert terug naar zijn moeder die in een klein huis bij de duinen woont. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een moeder met haar dochtertje naast hen komt wonen.