Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief maart 2020

Drempels voor gebruikers van parkeerkaarten

Nieuwe drempels voor wie als blinde of slechtziende persoon gebruik maakt van de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap.

Via scancars of auto's met een camera op het dak wil men geparkeerde auto's systematisch controleren. Kaarthouders kunnen slechts twee kentekenplaten laten registreren per parkeerkaarthouder. Blinde en slechtziende mensen zitten dus lekker vast aan dezelfde chauffeur, of omgekeerd. In het Vlaams gewest voerde Knokke-Heist als eerste dit systeem in.

De uitzonderingsregels voor personen met een handicap in de lage emissiezone (LEZ), onlangs ingevoerd in Antwerpen en Gent, gelden dan weer enkel indien de persoon met een handicap eigenaar is van de aangepaste wagen, of op hetzelfde adres woont van de eigenaar. De kaart wort enkel verleend op basis van de nummerplaat, het inschrijvingsnummer en het gelijkvormigheidsattest.

Als lid van de NHRPH (Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap) bestudeert ZOC-SBPV samen met de raad deze problematiek en werkt aan een advies hierover. 

 
Hoe toegankelijk wordt de Vlaamse Netflix?

Er komt een nieuwe streamingdienst voor Vlaamse en internationale fictie! Een 'Vlaamse Netflix' met andere woorden. Dit kondigden DPG Media en Telenet onlangs aan. De hamvraag is of ook blinde en slechtziende kijkers hier van zullen kunnen genieten. ZOC-SBPV pleit dan ook voor een toegankelijke app en verplichte audiodescriptie van het volledige aanbod.
Lees ons persbericht op de website.


Vrouwendag: sterke vrouwen getuigen

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. ZOC-SBPV laat vier verschillende vrouwen met visuele handicap getuigen. Zij vertellen kort over hoe zij in het leven staan en wat zij ondanks of net dankzij hun beperking realiseerden. Beluister hun verhaal via deze link.


Women and children first in Vooruit

In samenwerking met Zicht op Cultuur organiseert Kunstencentrum Vooruit deze week workshops 'Muziek Zien'. Samen met kunstenaar Ilan Manouach gaan muzikanten, ziende en niet-ziende deelnemers op zoek naar manieren om muziek te kunnen 'lezen' en om te zetten in tactiele kunst. Het resultaat van deze workshop kan je bijwonen en voelen tijdens het toonmoment nu zaterdag 7 maart om 14u30. 

Deze workshops kaderen in het festival 'Women and Children First'. Een oefening in toegankelijkheid, noemt Vooruit het. Zo kan je op diezelfde zaterdagavond naar een dansvoorstelling van Platform-K met audiodescriptie en voeltoer. 
 


Extra rondleiding Van Eyck voor blinde en slechtziende mensen in MSK

Op maandag 30 maart om 17u30 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent een extra rondleiding op maat van blinde en slechtziende mensen in de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. Een gids neemt je mee in de wereld van Van Eyck met uitgebreide beschrijvingen en voelelementen. Interesse? Schrijf snel in via mail naar nora.dewit@stad.gent want de plaatsen zijn beperkt.


ZOC-SBPV vzw werkte samen met MSK voor de teksten bij de voelprenten van een tiental tentoongestelde schilderijen. Plan tijdig je bezoek aan de tentoonstelling en vraag ze bij aankomst aan aan de balie. De Van Eyck tentoonstelling loopt nog tot 30 april.


Boterkoekenloop op 3 mei
Ken je de jaarlijkse Boterkoekenloop van stad Gent? Op 3 mei maken de groene Gentbrugse Meersen vanaf 9uur plaats voor lopers en wandelaars die willen genieten van dit stukje natuur in Gent. Slechtziende en blinde personen kunnen met een buddy deelnemen. Het parcours is deels op onverharde grond. Wie nog een buddy zoekt om samen het parcours af te leggen, kan dit aanvragen via het inschrijvingsformulier.

Voor vragen kan je terecht bij Stad Gent via  32 9 210 10 10 of gentinfo@stad.gent


Bevraging Unia
Elke 4 jaar bevraagt Unia personen met een handicap, zodat ze de VN kunnen vertellen of België vorderingen maakt of niet. België heeft het VN-Verdrag inzake Rechten voor Personen met een Handicap ondertekend in 2009. Unia brengt nu de stand van zaken 12 jaar later in kaart! Heb je een handicap? Vul dan de bevraging van Unia in via deze link. 


Zelf werkt ZOC-SBPV momenteel aan een bevraging over de toegankelijkheid van banken. Wil je hier graag aan meewerken? Laat ons dan iets weten via info@zoc-sbpv.be.


Enkele culturele uitstappen in maart

7 maart in Gent: The Goldberg Variations - Platform-K, dans met audiodescriptie.
16 maart in Antwerpen: Rondleiding expo Diva Home of Diamonds
21 maart in Brussel: Belfius Art Collection
28 maart in Gent: Histoire(s) dus Théâtre II, theater met audiodescriptie
 

Iedereen vrijwilliger!

Tijdens deze week van de vrijwilliger zeggen we iedereen graag dank je wel. Iedereen, want ook jij bent die vrijwilliger die een slechtziend of blind persoon nodig heeft. 

Bedankt om even op de touch screen van de lift duwen of het huisnummer aan te wijzen zodat ook de blinde persoon naast je ter bestemming geraakt.
Bedankt om het nummer op het wachtticket in het ziekenhuis of bij de slager voor te lezen.
Misschien was jij het die verwittigde dat de bushalte tijdelijk afgeschaft was. Of een slechtziend persoon erop wees dat een rioolput open lag.
Dank je wel om te helpen bij het opstappen in de trein of om even mee te lopen tot aan de tramhalte.
Ook bedankt aan alle hondenliefhebbers om de blindengeleidehond niet te aaien en niet af te leiden van zijn taak. 


Deel je ervaring
 

Geef je graag je mening, spreek je uit ervaring of wil je mee de belangen van personen met een visuele handicap behartigen? Dan kan je bij ZOC-SBPV terecht.
als vrijwilliger: tijdens onze acties en campagnes kunnen we steeds extra man- en vrouwkracht gebruiken. Help je graag met praktische zaken, transport, onthaal, enzovoort, meld je dan aan als vrijwilliger.
als lid van een resonantiegroep: onze resonantiegroepen werken rond verschillende thema’s, van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Geef je als blinde of slechtziende ervaringsdeskundige graag je mening of leen je graag je expertise uit? Dan kan je toetreden tot een resonantiegroep naar keuze.
Interesse of meer info? Contacteer ons op info@zoc-sbpv.be of 32 460 85 01 10.