Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Blinde en slechtziende sporters vragen om beeld mét klank

Persbericht 22 april 2020

Zicht Op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw roept makers van sportfilmpjes op om hun online oefeningen te voorzien van een toegankelijke gesproken beschrijving. Ook voor blinde en slechtziende mensen is blijven sporten en bewegen immers een uitdaging in deze Coronatijden.

Blinde en slechtziende mensen sporten vaak samen met een buddy om aan individuele sport als lopen of fietsen te kunnen doen. Door de coronamaatregelen is afspreken met een buddy niet meer mogelijk. Hierdoor kunnen zij zelfs de sporten die in deze tijden nog toegestaan zijn, niet meer beoefenen. Er klinkt bij deze doelgroep dan ook de roep naar een oplossing om fit en gezond te kunnen blijven.

"Overal duiken online filmpjes op van coaches die aangeven hoe je in beweging kan blijven of die online yogasessies geven. Jammer genoeg zijn deze filmpjes zelden toegankelijk voor ons”, zegt Ria Decoopman,  blinde woordvoerder. “Makers van dergelijke filmpjes staan er niet bij stil dat wie niet of slecht ziet niet kan terugvallen op wat er op het scherm te zien is en dat we nood hebben aan een goede gesproken beschrijving om de oefeningen te kunnen uitvoeren.”

ZOC-SBPV vzw wil daarom de makers een duwtje in de rug geven en biedt hen een aantal handige basistips  voor een toegankelijke audiobeschrijving aan. We hopen hiermee zoveel mogelijk mensen aan te sporen hun online aanbod toegankelijk te maken. Zo kunnen ook blinde en slechtziende mensen in deze tijden ‘vanuit hun kot’ voldoende in beweging blijven.

Lees onze tips