Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

nieuwsbrief juni 2020

Het spoor aangespoord

Nu de lockdown wegens de Covid-19-crisis geleidelijk wordt afgebouwd, willen blinde en slechtziende mensen ook weer aan het werk, naar school, etc. Voor die verplaatsing zijn ze zeer afhankelijk van het openbaar vervoer. Begin mei trok ZOC-SBPV vzw daarom bij de NMBS aan de bel opdat ze ook voor blinde en slechtziende reizigers opnieuw assistentie zou voorzien. Personen met een visuele handicap vielen immers bij de heropstart van de assistentie uit de boot omwille van de veiligheidsrichtlijnen. Onze inspanningen hebben geloond. De NMBS heeft besloten om dan toch begeleiding te voorzien voor blinde en slechtziende reizigers die assistentie aanvragen. De NMBS-medewerkers op het station beschikken nu allemaal over persoonlijke beschermingsmiddelen en zullen de reizigers die dit nodig hebben bij de arm begeleiden.

Midden mei konden we als bestuurslid van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap het circulatieplan inkijken dat de NMBS heeft opgesteld om de reizigersstroom van en naar de perrons gecontroleerd te laten verlopen. Via pijlen, gele lijnen en tactiele voetafdrukken, verkeersborden, hekken, afspanningslinten, enz. worden de reizigers en een eenrichtingstraject geleid.  De voorgestelde opstelling houdt echter risico’s in voor reizigers met een visuele handicap. Daarom deed ZOC-SBPV een aantal aanbevelingen.

  • Bij de toepassing van de nieuwe circulatieplannen in de stations moet de NMBS  rekening houden met de bestaande ribbellijnen en noppenstroken. Hekken en lintafbakeningen horen er niet op te staan. Blinde en slechtziende kunnen er tegenaan botsen of gedesoriënteerd geraken.
  • Alle informatie moet visueel (schermen, signalisatie), auditief (vocale boodschappen geluidssignalen), digitaal (app’s, actuele informatie, stationsplannen) en tactiel (reliëfmarkeringen, braille) toegankelijk zijn.
  • De uniformiteit van de maatregelen, de communicatie en de signalisatie moet worden gegarandeerd. Dit is zeer belangrijk voor de oriëntatie van blinde en slechtziende reizigers.
  • De inschakeling van een start in drukkere  stations moet problemen rond de halvemeter-afstandsregel opvangen. Botsingen tussen personen met een visuele handicap en anderen houden voor beide partijen een risico op besmetting in. De start zal ook reizigers informeren en veilig helpen.  Assistentiehonden kunnen de pijlen, gele markeringen (lijnen en voetstappen)bijvoorbeeld . niet interpreteren voor hun blinde gebruiker. Bovendien zijn  assistentiehonden er niet op getraind om hun baasje op anderhalve meter afstand te houden van de andere reizigers.

Tenslotte dringt ZOC-SBPV er bij de NMBS op aan om zo snel mogelijk de 3-urenregel voor assistentie aan personen met een handicap waar die voor Covid-19 van toepassing was, terug in te voeren.


Winkelen in coronatijden
In onze vorige nieuwsbrief gaven we enkele tips over hoe je winkelen toegankelijk kan maken voor blinde en slechtziende mensen. Onze woordvoerder Ria Decoopman lichtte dit verder toe op Radio 1. Beluister het interview via deze link.


Open je horecazaak voor iedereen
Maandag gaan de restaurants en café's weer open, mits aangepaste maatregelen en social distancing. Maak jouw zaak toegankelijk voor blinde en slechtziende bezoekers! Via onze Eye Key: Lekker Inclusief lees je hoe dat kan. 

Denk er bij social distancing aan dat het voor blinde en slechtziende mensen moeilijk is om afstand in te schatten of wachtrijen te respecteren. Laat hen even weten wat de geplogendheden van de zaak zijn, zeker als die enkel op een visuele manier aangegeven worden.


Bevraging G-fietsbeleving
Ben jij een fietser? Vul dan voor 14 juni de bevraging van G-sport Vlaanderen in en leg de knelpunten in het fietsbeleid en de fietsbeleving bloot. Dit voor sporters met een beperking in Vlaanderen en Brussel hoofdstedelijk gewest. Aan de hand van de resultaten wensen ze beleidsaanbevelingen te doen rond toegankelijkheid.
Klik hier door naar de bevraging.
 

Het Tweede Gelaat met audiodescriptie
Vanaf woensdag 3 juni zendt Eén de driedelige mini-serie ‘Het Tweede Gelaat’ uit. In ‘Het Tweede Gelaat’ worden commissarissen Vincke en Verstuyft geconfronteerd met een reeks gruwelijke moorden. Een vrouw die aan de moordenaar kon ontkomen, drijft een wig tussen de vrienden en hun ooit onvoorwaardelijke vriendschap gaat door diepe dalen. En ondertussen heeft de seriemoordenaar een nieuwe prooi in het vizier…
De serie speelt wekelijks op Eén om 20u45 met gesloten audiodescriptie via de taalkeuze. Via VRTNU kan je de volledige reeks alvast volgen.

Meesters in Samenleven
Meesters in Samenleven is een campagne van De Federatie die toont hoe essentieel sociaal-culturele organisaties zijn in onze samenleving! Op meestersinsamenleven.be vind je een (staal)kaart van sociaal-culturele activiteiten verspreid over Vlaanderen (en daarbuiten). Het is maar een kleine greep uit de werkelijk ontelbare activiteiten. Samen goed voor maar liefst 10 miljoen deelnames, jaarlijks.
Je vindt er ook een filmpje van onze workshop 'Muziek Zien' in Vooruit.


Bedankt, vrijwilliger!
De voorbije maanden werden heel wat mensen dagelijks opgebeld door één van onze 46 vrijwilligers. Ziende, slechtziende en blinde mensen kwamen met elkaar in contact en zorgen voor een dagelijkse babbel. Heel erg bedankt hiervoor!