Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

nieuwsbrief juli 2020

Post-lockdown

Covid-19 heeft een grote invloed gehad op ons leven en de veiligheidsmaatregelen zullen waarschijnlijk nog enige tijd van toepassing zijn. Een lichtpunt in de duisternis is dat we merken dat er een zekere opening gecreëerd is naar de behoeften van blinde en slechtziende mensen in deze tijden. In onze vorige nieuwsbrief vermeldden we al de positieve reactie van de NMBS. Ook De Lijn heeft nu nieuwe maatregelen genomen voor blinde en slechtziende reizigers. Lees meer op onze website. Met dank aan De Lijn. 

De coronatijd heeft merkbaar een verandering in de ingesteldheid van de samenleving ten opzichte van blinde en slechtziende mensen teweeggebracht. Momentum dus om nu politieke partijen aan te moedigen hun aandacht te richten op een betere inclusie en toegankelijkheid van onze samenleving. Als lid van de Nationale Hogeraad voor Personen met een Handicap werkt Zicht op Cultuur-SBPV mee aan de opmaak van een prioriteitenlijst voor de (hopelijke snelle) toekomstige federale regering. We houden je op de hoogte.

 

Tips voor toegankelijke cultuurbeleving voor blinde en slechtziende mensen

ZOC-SBPV stelde enkele tips samen bij de sectorgids rond Covid-19 maatregelen voor de professionele kunsten. We vragen alle culturele organisaties om cultuurbeleving ook toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende personen. Lees meer via deze link.

 

Tips voor toegankelijke COVID-19-maatregelen

Onze samenleving start weer voorzichtig op met de nodige veiligheidsmaatregelen. Deze COVID-19-maatregelen moeten met iedereen rekening houden. Ook met wie een handicap heeft of ouder is. 

ZOC-SBPV stelde i.s.m. Inter een aantal tips samen om de huidige anderhalvemeter-samenleving toegankelijk te maken voor iedereen. Download hier het resultaat.

 

Ook buiten non-stop voor G-sport

Parantee-Psylos lanceert deze zomer ‘ook buiten non-stop voor G-sport’: een reeks beweegsessies waarmee we sporters met een beperking in beweging willen houden aan de hand van outdoor work-outs voor alle doelgroepen.

Eind augustus drie weken lang  is er een wekelijkse sport -en beweegsessie in elke provincie in Vlaanderen. Brugge, Gent, Leuven, Geel en Herk-de-Stad zijn de uitverkoren steden voor het project. De sessies zijn open voor alle doelgroepen en starten telkens om 19 uur. Uiteraard kunnen G-sporters hun eigen vaste begeleider meebrengen, als ze daar nood aan hebben.

Klik hier voor meer info.
 

Bezoek de Permeke tentoonstelling in Oostende

De Permeke Tentoonstelling in Oostende zet in op Picture Live: de nieuwste voel- en luistertechnologie voor mensen met een visuele beperking. 8 kunstwerken werden omgezet in voelbare en hoorbare vorm met audiodescriptie, voellijnen en -rasters. Daarnaast stuurt een chip een signaal naar je smartphone waarop een geluidsfragment start met een beschrijving van wat je voelt. 

De tentoonstelling loopt van 8 juni tot 8 november in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Lees meer.

 

Toegankelijk toerisme deze zomer

ZOC-SBPV wenst iedereen een fijne zomer! Zelf zijn we er even tussenuit van 1 tot en met 18 augustus.
Zin in een dagje uit? Via toegankelijk toerisme in vlaanderen vind je tal van tips.